CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nový kodek H.265 pro podporu 4K videa schválen

uz se vsichni tesime. hlavne na softwarovou adaptaci. at uz encoder, doufejme v pokracovani tymu z x264 a prechod na x265. take se tesim i na dekodery. doufejme ze pro sirokou verejnost bude brzo dostupny v libavcodec. ja osobne se tesim hlavne na CoreHEVC (ten nazev jsem si odvodil z CoreAVC). zadne info o techto softwarovych implementacich nemam, snad jsem zaslechl neco o od Fraunhoferovu institutu. Pokud nekdo neco vi, tak piste

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Těším se s Vámi až na jednu výjimku - CoreHEVC, jehož název jste správně odvodil (viz https://twitter.com/CoreCodec/status/186042169126158336). Vzhledem k tomu, co CoreCodec posledních několik měsíců (ne)předvádí s CoreAVC (stačí si přečíst pár posledních komentářů z vlákna zde: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=104277) a k situaci, kdy již slušnou dobu existuje bezplatná, více než konkurenceschopná, alternativa v podobě LAV Filters, vidím budoucnost CoreCodec spíše v kopru než na výsluní s CoreHEVC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že proti rozšíření h265 bude stát nehorázná náročnost na kodování. Co jsem si četl, tak prozatimní verze má rychlost cca 1 snímek za půl hodiny na highendovém procesoru. I když čekám výrazné zrychlení, i tisícinásobná rychlost by znamenala zásadní problém pro domácí počitače.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vynášení podobných soudů při aktuální situaci je hloupé. Rychosti kódování a další parametry si můžete sám otestovat, i když v drtivé většině absolutně nereflektují finální podobu projektu.

Poslední revize zdrojových kódů pro referenční software HEVC Test Model (HM): https://hevc.hhi.fraunhofer.de/svn/svn_HEVCSoftware/
http://hevc.kw.bbc.co.uk/svn/jctvc-a124/

Starší build pro Windows:
http://x264.fushizen.eu/builds/hevc-hm/

Jednoduchý návod, vysvětlující postup od získání zdrojových kódů HM až po srovnání originálního a kódovaného snímku:
http://codesequoia.wordpress.com/2012/11/04/make-your-first-hevc-stream/

Kompletní manuál pro HM:
https://hevc.hhi.fraunhofer.de/svn/svn_HEVCSoftware/branches/HM-9.2-dev/...

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Lze nekde stahnout nejake sample video v tomto kodeku ? Pro jaky konteiner jeto delane ?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.