CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nový nejtemnější materiál na světě: Je tak černý, že to vědci nedokáží změřit!

Úžasný, nastříkat si tím auto tak už bych neviděl ty promáčkliny co se za ty léta na autě vytvořily, ale večer bych ho hledat nechtěl :). Snad najdou daleko lepší využití než pro armádní účely.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Snad najdou daleko lepší využití než pro armádní účely."
Vy jste tu na Zemi nový, že? :P

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Docela drsné. Ještě si pamatuji jak jsme se na střední v automatizaci smáli pojmu černější než černá - no tak teď to konečně vidím.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

"Tak málo, že se objekty pokryté tímto materiálem zdají být „neviditelné“."

Neviditelné? Nevím, jak vy ostatní, ale já na těch fotkách vidím černé objekty.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

jo, ale vidíš v podstate cernou placku a co je pod tim nemas moc sanci odhadnout...

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

Ale nepředpokládám, že by se místo standardního tvaru letadel začaly vyrábět placky, protože by to nebylo příliš efektivní. :D

"co je pod tim nemas moc sanci odhadnout"
Stačila by jakákoliv placka, třeba bílá, a ani tak bych nedovedl odhadnout, co je pod ní.
V tomto případě ale nemám šanci odhadnout, co je NAD černou plackou.

Téměř absolutní černá barva si své odbytiště určitě najde. Ale nějaké super-triky s ní, co se týče neviditelnosti v noci, se nedají dělat. Stačí brýle pro noční vidění: v nich uvidím jakýkoliv černý předmět (třeba i absolutně černý) na světlejším pozadí. Vlastně v tomto případě je absolutní čerň spíše nevýhodná, než výhodná, řekl bych...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Se mi zda, ze si uplne nerozumime :-)
jde o to, ze kdyz se takovahle barva nanese na povrch, ktery NENI placka, je tedy ruzne clenity, tak kdyz se na ten predmet budes divat, tak se ti bude zdat, ze je to placka, protoze tam nebude videt nic, z ceho clovek "odhaduje" 3D tvary.
Zadne stiny, zadne odrazy svetla, nic. Takze ciste teoreticky kdyz bys s tim natrel letadlo ze 100%, tak z dalky vubec nepoznas, ze se jedna o letadlo - uvidis proste nejaky cerny flek.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Různá tělesa mají různé tvary a obrysy. A obrys budu vidět. No, a když to letí, tak to asi bude letadlo. A když je to černé, tak to asi bude bojové letadlo, takže je nutno toto letadlo sestřelit. :D

Vztaženo k letadlům (lodím, apod.):
Nové technologie (které možná už dokonce existují, ale jsou utajené) budou moci poskládat tvar objektu z vícero obrazů, když např. více radarů bude sledovat stejný objekt. Pouze kulový objekt by dával obraz stejný ze všech úhlů. Ale kulaté letadlo by mělo asi tak velké aerodynamické problémy, že by nedokázalo vzlétnout.

Prostě, důležité je, že objekt jako takový bude vždy vidět. Běžnými prostředky či lidským zrakem nemusí být u tmavého tělesa vidět všechny detaily. Moderními 3D technologiemi však bude možno podívat se podezřelému objektu "na zoubek". :-)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste ale hlavicka! Armadni genius noveho tisicileti! Vsechny armady sveta se poperou o vase znalosti a napady!

Neviditelna letadla nejsou neviditelna protoze pri stani na letistni plose do nich vrazite. Navic v modernich armadach se po letadlech nepatra pomoci regimentu ostrozrakych rekrutu s dalekohledy.

Jsou neviditelna protoze maji minimalni radarovy odraz. A hadejte co tenhle cernocerny material pohlcuje krome svetla? I ostatni EM zareni...uz vam svita?

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

To poslední je docela odvážné tvrzení, pokud něco víte o fyzice.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Surrey NanoSystems doesn’t say which frequencies of radiation are absorbed, but we know from previous studies that carbon nanotubes are incredibly absorbent across a huge range of spectra, from ultraviolet, to visible light, to infrared, to microwaves. As such, Vantablack is an awesome material for stealth aircraft, weapons, and a whole host of other military uses.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže vaše reklamní kydy dnes přebíjejí přírodní zákony? Nějaké nanomateriály nebudou proti radarům s delšími vlnami o nic účinnější než současné techniky. Stejně tak platí, že žádný materiál svou strukturou magicky neabsorbuje rentgenové a kratší záření.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Mate v tom slusny gulas. Radary funguji na vlnovych delkach v radech stovek az jednotek milimetru. Naopak rentgenove zareni, se pro radary fakt nepouziva, ma vlnovou delku nekde mezi 10 nm - 1 pm (10^18Hz), pak uz je to zareni gama (napr. jaderny vybuch, urcite vhodny pro detekci letadla :) ). A hadejte co, zemska atmosfera nas pred timto zarenim chrani.

Takze Vas radar na rentgenove zareni je na nobelovku. A radar na kratsi vlnove delky, jake jeste, min nez jednotky az tisice MHz co se dnes pouzivaji? takze v kilohertzich kde je vlnova delka v kilometrech. lol

nebo se nebavime o letadlech ale o ponorkach?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Já reagoval na tvrzení "hadejte co tenhle cernocerny material pohlcuje krome svetla? I ostatni EM zareni." 10keV fotony jsou EM záření. 10cm rádiové vlny jsou EM záření. Teď mi vysvětlete, jak tenhle "nanomateriál" bude magicky pohlcovat *kterékoli* z těchto dvou (stačí jen jedno z nich) jinak než jakýkoli jiný ze stejných prvků, a skutečně dostanete Nobelovu cenu.

"A radar na kratsi vlnove delky, jake jeste, min nez jednotky az tisice MHz co se dnes pouzivaji? takze v kilohertzich kde je vlnova delka v kilometrech."

Nemáte v tom guláš spíš vy? Kilometry jsou *delší* než decimetry, ne kratší.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak Gath G o rentgenovém radaru tak, jak píšete vy, vůbec nepsal!!! Přečtěte si to, prosím.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

V modernich armadach ne, ale v Syrii mozna na dalekohledy doslo ...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně v Syrii, když ho už dokážete vidět dalekohledem, tak za deset vteřin k Vám dorazí bomba/raketa. A pravděpodobně ani nemáte čím ho sestřelit, i kdyby ne.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

"Neviditelná letadla" - toto je terminus technicus pro určitý druh technologie. Tato letadla jsou neviditelná na určitých typech radarů.
Letadla neviditelná ve viditelném spektru je trošku něco jiného. A tak to také bylo myšleno, protože se bavíme o viditelném spektru, resp. o spektru viditelném lidským okem.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

"Newton při svých pokusech se světelným hranolem"

Nema tam skor byt "sklenym" a nie svetelnym?

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý postřeh.
Ono by to chtělo ten článek přepsat.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Co tě tu tak sleduji, ty budeš asi novej DIIT/CDR hejtr, co?! Není článek, pod kterým bys neblil nějaká svoje moudra o tom, jak bys všechno přepsal a jak je všechno jinak. Když si tak super a všechno víš, tak proč nepíšeš články sám? Prostor tu je, třeba na blogách. A nebo snad někde píšeš a moc se ti tam nevede, že máš tolik času voxidovat v každé diskusi tady? To by ledacos vysvětlovalo. No jo, holt se vždycky někdo na nějaký čas vyloupne...

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen mi vadí, že v článcích na CDR jsou logické chyby. A to čtu pouze malej zlomek toho, co zde vychází.

P.S. Já osobně bych takové články psát nechtěl, děkuji za nabídku. :D
P.P.S. Kde jsem psal, že bych nějakej článek přepsal? Toto si fakt nepamatuji... výjimkou je tento článek.

EDIT: A občas v diskusi upozorním na gramatické chyby, které autor ihned opraví. Posléze pak autor zařídí výmaz takových příspěvků z diskuse, což je dobře.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Viz též příspěvky od "John Douberro".

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Nezapominal bych na to ze povrch zustane dokonale cerny jen dokud se na nem napr. neusadi prach, takze v idealnim cistem prostredi to ma nejaky smysl - jinak moc ne. Vyuziti to bude mit urcite v optice, vyrobci objektivu urcite uvitaji - ale maskovani, slunecni kolektory - nesmysl.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

I s tím usazováním nečistot se pomocí nanomateriálů dá ledacos dělat, takže i toto je možné do značné míry eliminovat.
Víc by mě zajímalo v jakém rozsahu EM spektra ten materiál vlastně světlo pohlcuje. Neumím si dost dobře představit, že pohltí EM záření a neemituje žádné jiné (infra) záření. Jedině že by energii dopadajícího záření dokázal měnit na hmotu. A to teprv by byla pecka.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mělo vyzařovat? Dopadající záření bude objekt zahřívat, ale ne nutně se teplo musí vyzářit do prostoru. Může se akumulovat. Minimálně po nějakou dobu. Nehledě na to, že ve výškách, kde obvykle letadla létají je teplota velmi nízká, a tak se letoun bude chladit proudícím vzduchem. Tepelnou stopu ze země nazachytíte, protože vzduch u země bude řádově teplejší než v 10ti kilometrech.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Vyzařovat musí, protože teorie černého tělesa.
A i kdyby byly rozdíly řádové (což nejsou), tak se taky dají měřit. Je to jen o ceně vybavení.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

No, některá letadla mohou být za letu pěkně horká, viz např. SR-71.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Pri trojnasobku rychlosti zvuku jiste. Ale to pri tyhle rychlosti uz to je tak nak jedno...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí to být nutně při trojnásobku rychlosti zvuku. Zásadní problémy s teplotou vznikají hned po překročení rychlosti zvuku, tedy M1.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Je to černé, tudíž se to přemění na teplo (které lze částečně aktivně odchladit, ale na malé energie typu Radar to nemá asi smysl). Tipnul bych si, že to bude mít slušnou tepelnou vodivost a tak to bude vyzařovat zpět danou energii jako IR pěkně rovnoměrně z celého svého povrchu. Možná se to i chová trochu jako solární panel a malou část by bylo možné dostat jako eletrický proud.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To je zase rádio Jerevan! Autore, dej si facku.
Zdrojový materiál výrobce, neboli firmy Surrey NanoSystems:
"...black that our spectrometers can't measure it! "
Tenhle článek:
"... že ani dostupné spektrometry nejsou schopné nadále měřit hodnotu odraženého světla."
Chápe autor rozdíl mezi "naše spektrometry", a "dostupné spektrometry"? Stačí se třeba zamyslet, kolik chytají záření ty nejlepší spektrometry používané při zkoumání nejvzdálenějších částí vesmíru...

Navíc tenhle článek je skoro úplná kopie zdrojových článků, které to zase okopírovaly z jiných (které už tuhle chybu taky udělaly). A tenhle článek je jak napsaný středoškolákem pro středoškoláky. Nějak bych od technicky zaměřeného webu čekal víc. Viz třeba www.osel.cz

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono celé DIIT/CDR má spíše blíže k bulváru než k serioznímu zpravodajství. Nic ve zlém.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě jedna věc - ohřev vody pomocí tohohle materiálu si snad autor musel vymyslet. Jestli ohřeju o 0.6% víc nebo míň už u ohřevu velkou roli hrát nebude, ale jestli cena materiálu bude miliónkrát levnější a odolnější proti zašpinění, to už roli hraje.

Hlavní využití jsou samozřejmě optické aparatury, aby se zabránilo nechtěným odleskům (a případně fantazie generálů).

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

"Speciálně si na něj brousí zuby také armáda pro maskování na své „neviditelné“ stroje."

no tohle bych zrovna netvrdil. Někdy za 2. světové války vojenští experti přišli na to, že používat úplně černé maskování na letadlech není dobrý nápad, protože letadlo je pak většinou temnější než samotná noc a je pak snadněji vidět.
Proto taky začali na spoustě stíhaček/bombardérů používat tmavě modrou/šedou/zelenou barvu (nebo něco podobného).

dalo by se o tom uvažovat snad jedině kdyby tam barva dokázala efektivně pohlcovat i elektromagnetické záření, ale zatím o kvalitně pohlcování tohohle záření nejsou konkrétní informace.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Svetlo je elektromagneticke zareni. Takze pohlcuje. Otazka je pouze frekvence.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že kolega Stream Line má pravdu – objekty pokryté tímto materiálem jsou nerozpoznatelné (nejsou vidět detaily), ale nejsou neviditelné, protože zakrývají to, co je skryto za nimi z pozice pozorovatele – něco na pozadí najednou chybí.
Například pozorování hvězdné oblohy v noci – pokud nejste znalec hvězdné oblohy a daný objekt se vůči vám nehýbe, nemůžete o něm vědět, ale jakmile se dá do pohybu, tak začne zakrývat jedny hvězdy a jiné (předtím skryté) začnou být vidět. Nevíte CO tam je, ale víte že tam NĚCO je. To už na poplach stačí.
Ještě malý detail – pokud látka žádné záření neodráží, tak jej musí pohlcovat – kam se to záření poděje? Absorpční schopnosti látky nemohou být neomezené. Nepromění se záření například v teplo? Jenže potom by těleso zářilo tepelně. Co s tím?

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak. Záření se přemění na teplo.
Obávám se,že materiál bude ve světelném a ultrafialovém spektru téměř neviditelný, ale v infračerveném by mohl mít podobu svítícího majáku...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

černější než černá... to mi připomíná to kuře, co jsem pekl před týdnem...

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.