CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nový port USB typ C je připraven, bude oboustranný a zvládne rychlost 10 Gb/s

Dále by měl být schopen napájet zařízení s výkonem až 100 W - asi by to mělo být spíš příkonem.
Neznáte nějaké podrobnosti? 100W na 5V by znamenalo protékající proud 20A - což je imho silně nereálné.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?
+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

20V/5A - stačí na napájení a dobíjení notebooku, jinými slovy, je možné realizovat jednokonektorový USB dock.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Standard bude 12V a 20V ...... 12V je kupodivu standard uz dnesniho USB, ale asi se nikdy nepouzil ......

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, idealni by byl pochopitelne nejaky magsafe mechanismus. Idealne v obojetnem provedeni .... tohle USB R3.1, krom snizeni maximalni delky kabelu, zadna revoluce neni .....

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

takový "magsafe" s tolika piny a spolehlivým přenosem 10gbit asi nebude jen tak jednoduché vyrobit a pokud vím tak i apple ho používá jen na napájení.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

a ještě bych doplnil, že hlavním smyslem magsafe je ochránit notebook při kopnutí do kabelu a myslím že u USB zas tak moc nehrozí, že by se jen tak válel po zemi a přitom byl na druhé straně někam pevně připojen...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako kdyz ma jit o konektor budoucnosti, tak by to nebylo od veci. Dokazal bych si predstavit nejake reseni v podobe, ze treba na nizsi rychlost a nabijeni by byl magsafe konektor a kdyby clovek chtel plnotucne USB, tak by pouzil nejaky zasunovaci konektor, ktery by se treba zasunul dal a mel vic pinu ..... neco jako SATA/USB konektor. Zkratka me to zklamalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem poněkud zmaten množstvím vodičů. Vím, že USB 3 přidává nové vodiček k USB 2, ale když to vidím na tom konektoru, kde se díra trefuje na tenký jazýček... To jsme si teda pomohli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, podle specifikace USB Type-C ma plnotucny kabel 18 vodicu ..... to je sila:)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A já myslel, že původně se USB zavedlo pro jednoduchost seriovýho přenosu, jen 2+2 dráty pro rychlou obousměrnou komunikaci. To už se zas vracíme k (serio-)paralelním portům?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

JOP:)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Hm keby tak uz konecne spravili USB s 1 optickym vlaknom +2 medene na napajanie
Ved uz v r 2010 mal intel pripraveny Lightpeak ale zase tokvoli "setreniu" zmrvili ma medeny Thundebolt ktory je teraz aj tak prakticky len v jablkovych vyrobkoch. Do Win PC si mozem akurat tak kupit PCIE kartu ale aj to len k zopar MB co to podporuju .

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To by samozrejme bylo reseni, ale problem je v tom, ze opticke vlakno neni ani zdaleka tak robustni a "blbuvzdorne" jak med. Otazka ale je, jestli kdyz v tom kabelu bude 18 dratu, tak to bude stejne velky, tezky a neohebny moloch, ze by se ta optika vyplatila ... navic za zlomek ceny, o vyhodach ani nemluve.
Ale chuj s USB, libilo by se mi, kdyby aspon byly bezne dostupne redukce z USB->optiku, DP->optiku atd .... a pasivni/aktivni spojky optickych kabelu ..... a tim nemyslim za tisice az desetitisice, ale za maximalne stovky ....
A verim, ze i dnesni moderni opticke kabely, ktere jsou fakt tenke, tak by pri tloustce obalu dnesnich USB kabelu, taky nesly zlomit ..... sak tim nemusi proudit zrovna 100Gbps:)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

A dokazal bys ty prevodniky udat? Porad premyslim o necem podobnem (spojeni pcie+dp - pak se nemusi resit sata, fw, usb) do optiky... proste na vzdalenou konzoli.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze by se po tom zaprasilo. Realne jediny duvod, proc lidem hrci bedna pod stolem a ne ve sklepe je to, ze neni jak dotahnout kabely. Mit kombo rekneme tri DP + nejake USB 3.0 propojene optikou, tak bych po tom sel jak hladovy pes po uzenem:o) Takhle musim mit v byte ruzne obskurne tazene kvalitni USBcka, releatery a 20m kabely k monitorum ...... uz tak 10 let jsem zvykly na absolutni klid ... pocitac mam na chodbe atd. Vubec neresim nejake extremni chlazeni a podobne picoviny jako tiche vetraky atd, coz by nejspis vyslo jeste draz nez ty kabely, navic by se to ani neblizilo klidu, ktery mam ted:) Ale jak rikam, moct to rvat to 30cm betonove zdi jenom 10kou vrtakem a ne 30kou a delat listy v podlahach, bych to bral hned:o)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu potřebuješ USB po optice? Optické kabely prostě a jednoduše nejsou na pohyblivé přívody. U takového toslinku je to jedno, jelikož ten se jednou zapojí a už se na něj nehrabe. Kdežto u TB nebo USB by to bylo na pováženou.

Pokud potřebuješ připojit něco na tak velkou vzdálenost, že tě omezuje délka USB kabelu, tak to nejspíš znamená, žes nepochopil smysl USB a bastlíš to tak, jak se nemá.
V mědi to není. Takový Ethernet po TP zvládne až 100 metrů a zvládl by ještě víc.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je opacne preco nie po optike ked to ide a nieje je to o moc drahsie ?
18+ supertenkych vodicov/malickych plosiek na konektore je menej spolahlive ako 1 riadny opticky.
Extra dlzku netreba , staci do 5-10 m napr. na pripojenie multi tlaciarne/scanera. Zapoji sa raz a hotovo.
Nechce sa mi priplacat na drahsiu s LAN portom ked ju potrebujem len obcas.
Kratky kabel by bol fajn k prenosnemu HDD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protoze optiku snadno zlomis.

Polozis tiskarnu na stul, zapojis do ni zezadu kabel, prirazis stolek ke zdi - a je po optickem kabelu, stavajicimu USB se nic nestane. To same zapaskovani - stahnes pasek a opticky kabel zlomis, USB se zase nic nestane.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlačky, na tohle se používají pružný polymery. Ty se dokonce používají na krátké propoje i u sítí…leda páteřní kabely se ještě dělají ze skla.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pruzny polymer nezlomis tak snadno ale princip plati: medeny kabel muzes ohybat jak chces, u optickeho je nutne dodrzet maximalni ohnuti, jinak nebude fungovat i kdyby ho to neposkodilo.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jj měď je nezničitelná a neláme se. A teď tu o perníkové chaloupce…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele elektrikářskej, drž klapačku o tom, čemu nerozumíš a hleď si své elektriky. Už jednou jsi dokázal, že o sítích víš prdlačky.

Protože je ten tvůj polymer tak nezničitelnej, tak asi Corning u svého optického USB kabelu tak úzkostlivě předepisuje odolnost na boční tlak a minimální poloměry ohybu.

A kromě toho já jsem ani tak neměl na mysli, že bys ten kabel zlomil, ale že když to budeš mít zkroucené až moc, tak budou útlumy jak prase.
Kromě toho by takové USB bylo drahé (převodníky nejsou zadarmo, že) a také hlavně to není odolné vůči nečistotám.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Představ si, že i u měděné kroucené dvojlinky je předepsané maximální ohnutí, protože se tím zhoršují přenosové vlastnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano? A to má být jako argument proč je měď úplně úžasná a optika je na nic, když se sere taky? To vám všem setmělo na rozumu nebo co?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Hele, elektrikářskej, jak už jsem říkal, nekecej do toho, čemu nerozumíš. Kolikrát jsi pracoval s optickými kabely? Kolik optických kabelů jsi už svařil?
Tvoje moudra, která sis někde přečetl a blbě jim porozuměl mě fakt nezajímají.

Takový teoretiky jako ty mám rád. Někde si něco přečtou a pak si myslí, že ví víc než lidi, co s tou optikou hezky dlouho pracují.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mírný pokrok v mezích zákona.
Velikostí mi to připomíná Micro HDMI (Type D), 6.4 mm × 2.8 mm.
Bylo by pěkné, kdyby to od počátku bylo kompatibilní alespoň s MHL 3.0.
A úplně nejlepší by bylo, kdyby to vlastně bylo PCIe, osobně totiž dokovací stanici přes USB nepreferuji. :)

Dokážete si představit, že s telefonem přijdete domů, šoupnete ho do stojánku a na velkém displeji můžete pohodlně s klávesnicí a myší plnohodnotně pracovat? Obraz, internet, zvuk, soubory, vše skrz jeden kabel, bez latencí. Jsme blízko... =)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.