CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k NWE postaví 400MW elektrárnu v nadmořské výšce 15 000 m. Produkovat energii by měli droni

Tak tenhle clanek vypadal zajimave dokud jsem nepochytil klicova slova:
- StartUp,
- potrebuji penize na prototyp.
Dal uz asi neni potreba diskutovat jak dalece je projekt promysleny. Krasne je, ze na webu teto 3 clenne spolecnosti je brana sekretarka jako spoluautor projektu a vitalni partner. Verim, ze jestli se vyberou na toto penize, tak uz potom skoro na vsechnno a pro vedu zacinaji svetle zitrky zastitene Kickstarterem. Jenom at investori necekaji prilis prizemni a prakticke aplikace.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Takove polovicate informace jsou fakt k nastvani... dron ma generovat 50 kW elektricke energie, za minutu, hodinu, den, mesic nebo rok?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo jak se ti droni dostanou na 15000m kdyz maximalni dostup beznych vrtulniku je kolem 4500m a ty nejlepsi se dostanou tak na 7500m.... V 15km je tak ridkej vzuch ze pochybuju o drone ktera by mela atomovy reaktor natoz dorna co si vyroby energii sama a jeste prebytek posle dolu na zem :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pominu par drobnosti, jako je neuveritelna letova hladina ci neskutecny prebytek energie po zasobovani svych motoru (proc nejsou bezpalivova letadla bezne k dispozici?) - jak chteji dostat 400 MW bezdratove a bezpecne na vzdalenost cca 20 km??? :-O
Uz jen to by bylo na nobelovku

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je to úplná chujovina ještě z jiného důvodu. A tím je poruchovost. Nejsme schopni sestavit nic tak složitého, jako je létající dron s mnoha rotory a emektromotory (čti pohybujícími se součástkami s velkým rizikem selhání a jistou životností), který bude roky spolehlivě pracovat. Prostě ne. Takže se to bude kazít a oprava ve výšce 15km bude opravdu zajímavá :)

Ale lidé skočí na kdejakou blbinu a zrovna na tohle bych prachy dal čistě proto, aby se ukázalo, jak se poperou s těmi technologickými výzvami. Stále lepší, než ty prachy nasypat vojákům, aby za ně osvobozovali Afghánistán od Afghánců či páchali podobné zvěrstva kdekoliv jinde.

Naskutečná naivita je krásně zábavnou vlastností lidí, dokud to nestojí životy:

Každý druh zbraně má pro tento druh nehody svůj název. U amerického námořnictva se této nehodě říká HERO, Hazards of Elektromagnetic Radiation to Ordnance, to znamená ohrožení vojenského materiálu elektromagnetickým zářením.
(...)
1981-1987: V této době se zřítilo pět vojenských vrtulníků typu UH60 "Black Hawk" (cena jednoho je okolo šesti milionů dolarů), zraněno nebo zabito bylo 22 vojáků. Vyšetřování armády vedlo k názoru, že palubní elektronika vrtulníků byla narušena vlnami, které jsou vysílány kontrolními věžemi na letištích, rozhlasovými anténami nebo radarovými zařízeními. Teprve po pátém zřícení byl tento typ vrtulníků testován na HERO. V testu neobstál, ale je nadále nasazován v akcích.
(Greenpeace nuclear age, str. 110, 111)
http://ulozto.cz/xptKf28/greenpeace-nuclear-age-pdf

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takové projekty existovaly už minimálně koncem 80. let 20. století. Občas by si měli tady ti inovátoři přečíst nějakou starší knihu, např. u nás Nové zdroje energie, aby zjistili, že vymyšleno to už dávno bylo, teď se jen mají zabývat tím, jestli technika za 30 let dospěla natolik, aby už bylo možné to vyrobit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by lepší rovnou vzít to světlo z plochy, kterou má pokrýt ten solární panel, a soustředit ho někam na povrch, kde už pak nezáleží na tom, jak těžké zařízení se použije na získání elektřiny? Připadá mi to zhruba stejné jako na tutéž vzdálenost poslat jakékoliv jiné elmag. záření ("bezdrátový přenos"). A proč používat drony s vrtulí, proč nepoužít balón... mohl by rovnou fungovat jako čočka lupy :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1. Nedoletí tam (moc vysoko)
2. U země ten panel ani nebude stačit na start
3. Na takovou vzdálenost bezdrátově? Naposledy s tím experimentoval jeden geniální vědec jménem Tesla bohužel to zas tak jednoduché není
4. V noci to spadne dolů...
5. Má vůbec smysl tak vysoko letět, když od atmosféry se odrazí či pohltí se do ní jen asi 50% energie ze slunce?

Celé to vypadá na projekt typu "dejte nám prachy" mi už je nějak utratíme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale furt lepší, než vláda, která ti strčí hlavěň před obličej a požaduje od tebe ty peníze na to, aby je například utopila v Blance... kterou milostivě zastaví a budou se teď dohadovat o tom, zdali smlouva platí či leze z gatí a zdali mámě přisypat, nebo ne, peníze.

Přitom např. součástí každé smlouvy musí být termín dokončení a odpovídající sankce za jeho nedodržení. Neměla by být Blanka vlastně zadarmo? Když jsme u těch absurdit, jako lití miliard do projektu, který lze klidně před dokončením prostě zastavit a který pravděpodobně nemá ani zádlý legální základ (čti platnou smlouvu na základě které se pracovalo)...

Já měl za to, že když odpovědná osoba nás okrade o miliardy na základě neplatné smlouvy, že jde o podvod... ale mé chápání spravedlnosti je zjevně pokřivené a tak pokračujme dále...

Takže prachy bych jim dal, neb se alespoň ukáže, jak se hodlají vyrovnat s mnohými technickými úskalími svého projektu :)
(např. jsem zvědav kdy zjistí, že vzduch je v 15km docela řídký (dokonce tak, že se tam nedá otevřít padák, lol) a že přesto, že je řídký, tak tam docela fouká... a jen aby se to udrželo na místě ve smyslu pozice (nemluvím o zásadním problému výšky a rotorů), tak to bude muset vyvíjet docela dost energie...)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ze taketo kraviny aj niekto mysli vazne.. uz v 70. rokoch minuleho storocia sa uvazovalo o obrovskych solarnych paneloch na obeznej drahe okolo Zeme (co je ovela realnejsi projekt ako nejaka ch*jovina s dronmi), najvacsi problem bol prenos energie na Zem - mikrovlnami alebo laserovym lucom.. ale asi nikto by nechcel preletiet takym koncentrovanym zvazkom energie :-) a ten problem nie je vyrieseny dodnes..

Ale ano.. dejte nam prachy a my to zaridime :-)) NWE si tak kupi paradne auta a baraky.. z vyzbieranych prachov..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tedy peníze jen pod podmínkou, že uvidíme funkční prototyp :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ten neuvidíš, protože na to snad může dát peníze jen pacient s těžkou mentální poruchou.
Zvláště, když známe daleko jednodušší způsoby (a čisté) výroby energie. Jenže tam zase brblají ekologové.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.