CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Občanské průkazy se s námi loučí. Do roka je začnou nahrazovat mobilní aplikace

Jen pres mou mrtvolu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V Číně se jednotná digi identita už osvědčila, EU se zjevně inspiruje taky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Něco takového může vymyslet jenom idiot - takže ano. V každém případě se mnou počítat nemusí, na to jim z vysoka... A jisté taky je, že s tím bude ještě spousta legrace - při krádežích identity, nutnosti prokázat totožnost s vybitým mobilem, a jistě se najde i spousta dalších.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vybitý telefon.....
Pak stačí aby si úředník najel do toho národního registru a našel si váš profil, nebo policista zavolal na centrálu ověřil si vás a z vlastního telefonu (ve kterém mají aplikaci na identifikaci osob už teď) sejmul váš otisk prstu nebo jiný biometrický údaj ,
Jinak i plastovou občanku šlo ukrást, že?!
...co tam máte dál ??

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plastovou občanku jde sice ukrást, ale pak víš, že ji nemáš. Zato když ti někdo ukradne digitální občanku, tak to zjistiš až po mnoha měsících, kdy ji několik subjektů zneužije a tobě začnou chodit upomínky, že neplatíš splátky za ty tři úvěry, které si na tebe někdo vzal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A ty si myslíš že současné občanky nemají svoji digitální verze?
Kde si myslíš že stát uchovává ty údaje včetně biometrických pro sdílení na všechny úřady a státní orgány.
A že ti někdo ukradne telefon ve kterém budeš mít eDokladovku a nemáš ho zamčený, je stejné jako si na platební kartu napsat pin

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se zamčením telefonu to nebude mít nic společného. Aplikace bude mít podle pravidlel vlastní ochranu ověření identity uživatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, třeba jako bankovní aplikace nebo cokoliv podobného,
.... tím spíš nevím čeho se lidé bojí.
S velkou, opravdu velkou pravděpodobností to bude mít E2E šifrování,
Pokud by někdo třeba odposlouchával vaši síť a zachytil přenos dat, tak zachytí jen náhodné bity, které by musel dešifrovat klíčem který bude nejspíš tvořit biometrický údaj, nejspíš otisk prstu který se už dávno dává k občance a většina lidí ho má i v telefonu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký byl povyk s bankovními aplikacemi a nakonec se ukázaly jako bezpečné. Dokonce banky ruší možnosti přihlášení do web bankovnictví bez mobilní aplikace. Mě už to třeba postihlo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Úplné zrušení fyzických ID karet je podle mě hoax

Edit: potvrzeno, nikde na zdrojovém clanku zive.cz není ani zmínka o zrušení fyzických karet

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě že je to hoax, nic takového se ani nechystá byly pouze vydány pravidla pro možnost dokladů uložených v aplikaci pro EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, už mi hrklo, že v bruseli jsou ještě větší tragédi, než jsem si myslel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Peněženky tak někteří nosí už jen ze zvyku nebo právě z nutnosti nosit ty poslední doklady, které nemají digitální alternativu."

V lokálních hospodách, barech, malých krámcích, i u nenažraných dentistů... se stále platí keš, pane. A už vidím, jak se lidi nad 80 let budou prokazovat na poště smartphonem, když jsou vážně nemocní...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale stejně jako se zrušením hotovosti se nic takového ani nepřipavuje, pouze v mokrých snech hlupáka Čiháka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Opět klasický Čihák a lživý clickbait titulek. O jakémkoliv rušení klasických dokladů totožnosti neexistuje nikde ani zmínka. Neexistuje žádný takový návrh. Jedná se pouze o zavedení možnosti mít doklady uloženy jednotným způsobem v EU.
I debilovi, samozřejmě ne Čihákovi by mělo okamžitě docvaknout že v případě zavedení takové povinnosti by stát musel občanům rozdávat zařízení k prokázání identity.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak někteří lidé si mohou myslet, že telefon, síť a vládní servery jsou na 100% spolehlivé a bezpečné nástroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U bankovnictví se nám ty telefony docela osvědčily.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Digitální doklady se už nějakou dobu vyvíjí a nasazují, např Kalifornie má tuším řidičáky. Jenom jako bonus možnost k normálním.
Jeden z hlavních problémů o kterých vím je, že se nejprve vymyslelo iso a až pak se to zkouší implementovat. Poslední zpráva co mám je jeden frustrovaný QA, který až při releasu zjistil, že se změnila norma pro použití NFC - alternate carrier a nikdo mu to neřekl. (Programátoři se to dozvěděli. Inu korporát.)
Iso počítá s přenosem po BLE, NFC a wifi aware. z toho je reálně použitelné jen to BLE, ale zdá se, že některé telefony při takovém používání rychle degradují. NFC na většině telefonu zlobí, při přenosu dat (např nokie) a wifi aware umí jen pár telefonů a ani na nich nefunguje (tuším pixel 6 se tváří že to umí, ale sabotuje přenos). V okamžiku kdy máte větší biometriku, stačí větší fotku, a přidáte rozumné šifrování, úspěšnost přenosu na současných zařízení jde do kytek a pod ně.

Můj odhad je, že zabere pěkných pár let, než bude technologie doopravdy použitelná.

Další problémy co vím:
1. Je otravné, protože podle isa se vám mobil neustále sám zamyká protože bezpečnost. (co vím, biometrika se dá podvrhnout, ale nezkoušel jsem, takže mějte dobrý pin/heslo)
2, Je otravné, žádat pokaždé po nákupu telefonu o novou registraci.
3, Když je mobil v opravě, nemáte k němu přístup, ale jiná osoba má.
4, Nějaké problémy při připojování na servery a stahování aktuálních dokladů a certifikátů.(stahují se tuším na týden). Nemají to úplně vyřešené a pokud na pár dnů vyřadíte backend, nebude to schopné stáhnout nové certifikáty a brickne se to. (nevím, jak těžké to bude vyřešit)
5, Poškozená občanka (přejetá autem, prohnaná pračkou) stále vypadá jako doklad. Mobil může mít problém.
6, Snadné zneužití. Když v Číně vyrazili lidé protestovat, vláda jim zneplatnila doklady na dálku. Jistě každý čtenář najde v české i světové politice jedince, kterým by takovou moc nesvěřil.
7, Někteří lidé prostě nechtějí chytrý mobil. Jsem jeden z nich. Proto se o to zajímám.

Poznámka: wifi aware není wifi, ale takovej blábol od google.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné shrnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele ale tohle je změť kravin která ukazuje jen na tvoji značnou neznalost problematiky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.