CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Objednáváte zboží z Číny? Od příštího roku zaplatíte DPH i u malých zásilek

Co je zákazníkovi po ztrátách firem? Nedávno jsem kupoval pouzdra na čtečku e-knih - v ČR od 350Kč za kus, z Číny za stovku a dvě koruny hned dvě pouzdra, úplně stejná. Ať se evropské firmy naučí vyrábět a prodávat levně a neodírat zákazníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzdro prodávané na společném evropském trhu musí splňovat CE a zároveň platíš i DPH a případně je v ceně zahrnuto i clo. Přímo z Číny toto nemusí být splněno a tedy to vytváří nerovné pomníky a tedy je správné, že tu výjimku zrušili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pod pojmem správné si představuji něco úplně jiného, než odírání vlastních občanů jen proto, aby si místní výrobci nahrabali víc miliard a odsunuli je do daňových rájů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že si nahrabou jen prodejci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O té certifikaci je to dobrá pohádka. Hromada HW ji nesplňuje, protože pravda, nevyrábí se tady, je z dovozu, ale pak by na to měly být vztaženy stejné pravidla a nějak nejsou. Takže k čemu pak ta buzerace je?

DPH a clo je pouze výpalné,ať se na mě nikdo nezlobí, ale v česku se takovej devkit s FPGA koupit nedá a pokud se člověk nespokojí s mizivou nabídkou farnellu, musí do zahraničí. Některé se už nedají kloudně sehnat, takže bazar. A víte jaká je pointa? U toho bazarového zboží byla daň již zaplacena prvním kupujícím, sice v zahraničí, ale byla. A jaký smysl má danit tedy něco, co se nevyrobilo na území ČR, když ani v rámci EU se to nedá vyrobit. To je vyloženě výpalné, za to, že si někdo dovolil zakoupit něco, co se tu nedá sehnat, bravo!

Osobně, po dvou letech nákupů z US, GB, číny, japonska, mě celá celní mašinérie nehorázně vysírá. Čím se ČR "zasluhuje" vybírání cla a daně za něco, co na území čr nevzniklo a ani nemůže, jen za to, že to sem někdo dostal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufám že nejezdíš po silnicích a vzděláváš děcka doma. A tává chorá pohádka o daních vyjadřuje jen fatální neznalost problematiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všichni co nesouhlasí jsou automaticky hloupí a choromyslní, správný směr! Jen bych se chtěl zeptat, co česká stát udělal za činnost mimo vyměření cla a daně, když sem dovezu zboží? Napiš mi, jaké má zásluhy? Kdyby vyjednal nějaké rozumné vztahy a bezcelní zónu, tak by něco vykonal, jenže clo se platí a taková věc tedy mezi čínou (minimálně) neexistuje.

Jako promiň, ale žiju v nějaké zemi, kde se nějaký výrobek nedá sehnat, tak ho logicky objednám z ciziny. V ten okamžik ale musím zaplatit nákladnou dopravu, daň, clo a někoho, kdo mě v celém procesu zastoupí. Já ti nevim, ale nevidím v tom jedinné pozitivum pro kupujícího. Stát by měl být vůbec rád, že se sem nějaké takové zařízení dostane a ten člověk raději neuteče jinam, za lepším trhem. Ano, rozumím, člověk odvede penízem jinam, ale tak, to je doprdele přece logické, když ten bazmek v česku není a není tu ani distributor. Proč te teda ten člověk má odskákat v plné parádě a ještě má za to poděkovat. Jako v tomhle případě v tom vidím jen velkou šanci se napakovat a nasrat obyvatelstvo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že se v Číně zbytečně vyrábí mnoho předmětů, které umíme vyrobit taky a lépe. Zásadní problém je ale náš systém. Jednak ochrana spotřebitele a potom ochrana pracovníků. V rámci ochrany spotřebitele nese výrobce či prodejce břemeno odpovědnosti za kvalitu = typicky 2letá záruka, kdy se do ceny výrobku musí promítnout nejenom běžná výrobní (ne)spolehlivost, ale i režie s reklamacemi a někdy (lidově řečeno) "vysírání" zákazníků. Potom jsou tu další náklady se 14denní ochranou lhůtou, do kdy zákazník může vrátit zboží bez udání důvodu. No a z hlediska ochrany pracovníků je tu zejména zdravotní a sociální pojištění, která platí firmy za své zaměstnance.
Takže nikoli _firmy_, ale státní aparát - je ten kdo odírá onoho zákazníka :)
Pochopitelně, jako spotřebitelé (zákazníci) i jako zaměstnanci jsme rádi, že nás stát takto chrání... Akorát nám vadí ta cena... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spousta věcí se u nás ale nevyrábí a jen tak vyrábět nebude. Typicky různá drobná elektronika. Člověk pak jen živí překupníka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Živil a lidé nejsou tupí a zjistili, že se to dá obejít. Pamatuju "výhodné" nákupy v GME a GESu, jak se rozjel boom s ebayem, ali, dx a podobně, najednou člověk zjistil realitu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jenže ten "překupník" živí sebe a mnohdy zaměstnance (tady mu stát naloží "sociální jistoty") a provozovnu (nebo alespoň sklad), minimálně musí poskytnout záruku. Záměrně předpokládám poctivého překupníka. Takže je na zákazníkovi, jestli si objedná zboží nejisté kvality za hodně levně bez záruky, nebo jenom levně, ale s nějakou zárukou a kvalitou "výběrovou" (zboží vybrané ze zmetků), nebo drahé kvalitní zboží od osvědčených značek - a teď řekněme, že třeba narážím na dnes oblíbené součástky do 3D tiskáren a pod, kdy značkové linární vedení je cenou i kvalitou řádově jinde, než nejdražší výběrová Čína :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten překupník ale představuje naprosto zbytečný článek navíc, žádnou přidanou hodnotu tam nepřináší...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějakou drobnou přidanou hodnotu ten překupník má - nemusíte čekat 14-60 dní na dodání. Sklad zboží a maloobchodní prodejna taky není úplně zadarmo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, rozumím, sklad, něco jako záruka a podobně. On i ten číňan má marži, tu a tam nějakej zmetek, sklad a podobně. Jenže ten číňan má i "slevy" pro velkoodběratele a ta cena se dá stlačit i o třetinu. Takže pak jsme na poměru 1:4 i 1:5 a to není moc líbivé. Tohle se nedá moc ukecat na skladování a personál (jestliže toho málo prodávám, tak nebudu mít 30 brigádníků a sklad o velikosti fotbalového hřiště = nezaplatí se to).

Jinak, v současné době jsem kouknul na mé oblíbené prodejce na ebayi... mrtvo, nabídka 0. Dokonce mi přišel i mail, jestli nechci vrátit prachy a stornovat objednávku, že je otázka, kdy mi to skrze nespolehlivou poštu vlivem korunaviru dorazí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z číny chodí teď tak polovička, půlka ani neodešla, snad nemaj všeci sklady ve wuchanu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.ebay.com/itm/UNO-R3-Atmega328P-CH340G-Development-Board-with...?
https://www.gme.cz/klon-arduino-uno-r3-atmega328p-ch340-mini-usb
https://www.ebay.com/itm/UNO-R3-ATmega328P-ATMEGA16U2-Development-Board-...?
https://www.gme.cz/100-kompatibilni-klon-arduino-uno-r3-usb-b-atmega16u2
https://www.ebay.com/itm/1pcs-Mini-Handy-2-150mA-LED-Tester-Test-Box-for...?
https://www.gme.cz/led-tester (tady si dovolím poznámku, tohle stálo více jak 100 před 10 lety, počítejme s inflací a tak)

Chtěl jsem hledat v GME archivu, ale on v podstatě neexistuje, takže bych musel akorát někde doma vyhrabat jednu muzeální fotku z GME v HK, kde ty šílené ceny byly ve výloze na papírkách. Jinak jeden příklad jsem našel: https://web.archive.org/web/20160822065846/http://www.gme.cz/arduino-cat... 400 za to chtěli, takže opravdu si nevymýšlím, že byli mnohem dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemám problém zaplatit CLO ale...
V žádném případě nehodlám podporovat zlodějinu české pošty, kdy za celní řízení zaplatím 180Kč...
Na druhou stranu už se těším až budou ty velký sklady na území EU fungovat, nebudu čekat na zboží 3 týdny :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bejvavalo. Uz chtějí 220kč. 110kč, když prokážu, že nemusím doplácet.
Ale už i číňani se naučili obcházet českou poštu a balíky mi chodí do zásilkovny.
Jinak nějaké sklady už tady jsou. Dokonce i u nás. Na podzim jsem na Ali bral 3D tiskárnu Anet E13 a byla skladem v ČR.
DPH mi nevadí. Ten zlodějskej poplatek mi vadí. I kdyby pod 22€ DPH vybírali jako paušál, tak to vyjde levněji jak ten poplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v těch skladech je jen pár druhů nejčastěji nakupovaného zboží. Když chceš něco za 10-20E typicky nějaká drobná elektronika jako třeba arduino, drivery atd. tak to jde z číny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už i drobnosti jsou tady. Nejčasteji je sklad ve španělsku. Ale zatím to vyjde dráž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že se do 22E neplatilo clo ani dph mělo svoje důvody. Není totiž technicky možné to množství malých položek prohnat celním řízením. Navíc si pošta spokojeně řekne +- 200kč za "vyřízení".
Mně osobně by bylo naprosto fuk že člověk zaplatí třeba o 21% víc problém je to celní řízení + poplatky......

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je hezké že nadáváš na poštu, ale ta je v tomhle z obliga. Totiž, kdyby tam ta pošta neměla své lidi, co vyplňují celní byrokracii a ví jak na to, tak by jsi musel jet do prahy a tu byro zařídit ty. Pořád ti ta dvoustovka přijde moc?

Dobře, existuje třeba DHL, ta si za vyřízení celního řízení řekne rovnou o 500. Pořád je ta pošta tak drahá? Pořád je ta pošta ta zlá a špatná? Není to náhodou stát, co chce po tobě to clo a daň, načež pošta logicky nabízí zastoupení v celním řízení, aby nemuseli lidé jezdit kvůli zásilkám do prahy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A právě proto je nesmysl řešit clo a dph když poplatky za ty celní procedyry stojí víc...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nezpochybňuju, ale neházejte vinu na poštu, ta svoji funkci plní dobře a je nejlevnější, ve srovnání s DHL. Pravda, DHL proclí za dva dny nejdéle, ale ten příplatek je fakt libovej. V tomhle můžeme děkovat státu a EU (mimochodem, zrušení té 22€ hranice je příkázáno nikoli státem, ale EU, stejně jako před 10 lety byl ten limit 150€).

Na druhou stranu, nechci zase tvrdit, že EU je na hnědé a mazlavé, ale tímhle ekonomiku fakt nenarovnaj :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediné co se stane je že klesne konkurence a prosadí se ti co budou mít sklady v EU. DPH stejně zaplatíme ale ne v ČR ale tam kde bude sklad...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já doufám, že to případně nějak naskladní sem, aby se člověk vyhnul celnímu procesu. Klidně za nějakej příplatek ala daň. Už vidím, jak si člověk objedná nějakej senzor na pidi DPS, co stojí obvykle 20ksč a kvůli takovéhle píčovině by pak musel zaplatit mocnou daň 4kč, clo 0kč a celní řízení 200Kč v případě pošty. Proto tam byl ten limit 22€, aby se nemusela danit každá krávovina (a původně 150€). V tomhle řeším teď nesmyslnost toho celního řízení samotného, že to stojí tolik a tolik... to už je věc přepravce. Musí tam mít svoje lidi, co se budou bavit s celníkama. Proč tohle nejde přímo vyjednávat s celníkama, to už je věc státu, nikoli přepravce. Žijeme v 21. století a pro proclení má člověk jezdit do prahy? Vzhledem k tomu že končím k 5h odpoledne, bych se dostal do prahy tak v 7h večer a ještě bych se potřeboval vrátit domů, takže bych se štěstím přijel v 1h ráno, abych v 5h vstával (a to za předpokladu, že mi v danou hodinu pojede spoj). Nemluvě o tom papíru, zkoušel jsem se podívat na to, co je potřeba k proclení vyplnit.

Druhá věc je daň, kterou zmiňuji o x postů nahoře. Chci FPGA kit, který někdo koupil a přišel mu z taiwanu do US (zaplatil daň v US), ten produkt chci koupit já v ČR, kde se nic takového nevyrábí a ani nikdy nebude (a v europě se to taky nevyrábí mimochodem). Takže se to sem musí nějak dostat. Ten bazmek se hodí, protože se na tom něco naučím, abych mohl někde pracovat a nebo vyrobit, a vyrobí se něco, co se dá hypoteticky prodávat v zahraničí (čili prachy do česka). A co jako potencionální kupující musím udělat? zaplatit daň za něco, na čem česká republika nemá žádnou zásluhu, nula, nic. Jedinné, na čem naše "revoluční" vláda měla tehdy zásluhu, byla kuponová privatizace a vytunelování hromady firem. Teď mimochodem pracuji na pracovišti, kde byla dříve mlékárna, obrovskej areál. Po revoluci vytunelováno. Proto k tomu mám takovou nechuť, proč mám platit něco a něchat si kálet na hlavu od někoho, kdo na tom nemá žádnou zásluhu?

Ano, daně je třeba platit, financuje se z toho školství, zdravotnictví, policie, ... . Jenže já pak v praxi vidím tak, že jsem chodil do školy, kde šatny tvořila budova, která byla dřevěná, mezi stěnama centimetrové škvíry, záchody z první republiky (a to nekecám, mám to i vyfocené), všude jed na krysy. K tomu kontrast, dotace na audiovizuální vybavení, takže všechny učebny v prvním patře byly vybaveny plazmovými televizory s bluray domácím kinem (a nebyl to žádnej šunt). Stejně jako kradou různě politici a podobně. Stačí mi, že se platila daň z nemovitosti, když jsme se snažili prodat byt. Kromě vzdělání jsem tenhle stát nestál nic, a upřímně, i to vzdělání stálo za prd, protože starších vyučující už moc nebylo, zvláště těch, co drželi krok s dobou, no a mladší zase nemají ochotu a náladu vykonávat víc práce, než nějak přežít vyučování a pak padla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ti co píší "jiné firmy platí daně" tak šíří demagogii. Ten balíček za 10E totiž clím já a ne firma a koupilo se to třeba v usa či číně kde se samovar už jednou "zaplatilo".
Tím že to koupím v číně tak můžu zapomenout na 2roky záruky atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že je pošta nejlevnější, z ní ještě nedělá dobrou instituci.

Třeba mě taky ty dvě stovky za proclení kraviny za 50 Kč neskutečně sejří. Fór je v tom, že když si necháte poslat zásilku s poštovným zdarma, tak pošta řekne "nene, zdarma to nejde" - připálí vám k tomu nějakou vlastní bulharskou konstantu za poštovné dle vlastních sazeb a teprve z té celkové ceny vyměřuje DPH a potenciálně i clo, když to přeleze tu hranici.
A je mi úplně u prdele, že jí to (údajně) nařizuje ta EU, která pro nás dělá víc zlého než dobrého (takže já jsem jednoznačně pro Czexit - při hlasování o vstupu jsem byl taky proti a nic se na tom nezměnilo). Prostě je to sviňárna a nikoho neomlouvá ani to, že je furt nejlevnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je divný, ohledně toho výpočtu dopravy. Před asi třema rokama jsem si četl, jak na zásilky z US a tak, v podstatě jsou dvě varianty. Lhát = šance že nám to vyjde, ale když nám to neuvěří, tak nám napálí i dopravu, nebo prokázat vše co máme = faktura, snímek z ebaye, cokoliv a zaplacení cla s daní.

Protože (já to nezkusil), pokud člověk "zalže", pošta má dle všeho právo započítat dle svých tabulek dopravu. Přesně si to nepamatuju, ale vím, že tohle je to, co mě od "lhaní" odrazuje.

PS: abych byl korektní, takhle mi chodí jen čína a jednou jsem si vzal něco z japonska, kde byla "doprava zdarma". To šlo přes clo poštou a vše fungovalo jak mělo. Balík z digikey s dopravou zdarma šel DHL, tam bylo vše taktéž v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nebylo o čem, prostě pošta zásilku zarazila s tím, že půjde na celnici a rovnou mi řekli, že si připočtou dopravu, pokud tam nebude žádná cena za dopravu zmíněna. Tenkrát jsem to s nima řešil dokonce po telefonu a neukecal jsem to, prostě si tam přidali nějakou tu stovečku k dobru a teprve z toho celku počítali DPH.

Tady je to napsaný: https://www.ceskaposta.cz/sluzby/celni-rizeni/faq-caste-otazky-k-celnimu...

„Do základu pro výpočet DPH se započítává:

• vlastní hodnota zboží,
• poštovné až do místa určení,
• clo, pokud je vyměřeno,
• služba celní deklarace - částka 200 Kč, pokud Vás ČP zastupuje v celním řízení, a je vyměřováno clo/DPH

Do základu pro vyměření cla, tzn. do celní hodnoty zboží se od 1. 5. 2016 zahrnuje poštovné a to v souvislosti s nabytím účinnosti PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015 (dále jen Nařízení 2015/2447) čl. 139.

Dle stanoviska GŘC (https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/483930/stanovisko-celni-spravy...), musí být poštovné přičteno i v případě, kdy je poštovné zdarma (free shipping, free postage) a pokud není uvedena jeho výše, vypočítají se podle přepravních služeb používaných pro stejný druh přepravy (Ceník služeb České pošty s. p.).“

Jinými slovy: DPH se vypočítává nejen z ceny zboží, ale i z ceny poštovného umělě připočteného u zásilek s poštovným zdarma a poplatku za služby celní deklarace (200 Kč).

To bude fajn, až si objednám píčovinu za jeden dolar a DPH bude vyšší než cena tý píčoviny :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jako na píčoviny za dolar se vyprdnu, protože pokud by to mělo letět z čajny, tak prostě 200 kaček socialistických + dph + clo × bulharská konstanta platit nebudu :)
Víš na to se těším? Na tu šaškárnu, jak to nebude celnice stíhat, až si budou na poslední dny v roce všichni objednávat krámy z čajny, jenže vzhledem k času přepravě a faktu, že clo vzniká v okamžiku, kdy předmět dorazí do čr a na celnici... :D Myslím, že spoustě lidem spadne úsměv až do kanálu, až se proberou v realitě.

Položky typu "konektor" a podobně, spadající do kategorie píčoviny, budu odebírat jedině z lokálních skladů, nebo prostě s vysokohorskou přirážkou od vyžírků typu GME. Dražší bazmeky, tam už to nebude tak bolestivý, jenže když už se zmizíkuje v ceně poplatek za celé celní řízení, naskočí nám zasejc daň (takových 21% z 25kkč už něco dělá, žeano).

Jinak dneska novej ikspírijenc s ČP, ale otázka je, do jaké míry za to mohla moje matka, nebo "bába" za přepážkou. Každopádně, balík spadající do "M" odeslán jako DR s hmotností 6Kč - 256Kč, takhle krásně kulatý číslo. Fakt nechápu, jak se to jedné či druhé ženské povedlo. Mimochodem, 30Kg 19" 3U rack zesik mě stál z británie necelou tisícovku (doprava), šaškárny z US někdy i kolem 700Kč. Tohle bude putovat do 300km v rámci státu. (kdybych se dostal z práce domů dřív jak v 6h večer, tak bych si to vyřídil sám)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně napadá, co kdyby si milion lidí objednalo něco za 50 centů nechalo poštu ať si "proclívá" co chce a pak to odmítlo zaplatit a převzít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď si nejsem jist, ale buď dojde o odeslání zpět, nebo dojde k likvidaci na náklady příjemce, ale řekl bych, že a) je správně.

PS: ještě je tam jedna věc, uschování zboží, které se počítá nějak od 20. dne. Takže je možné, že by to brali tak, že jsi se jen nevyjádřil a naskakoval ti tam dluh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy jsi povinnen přijímat a platit poštu na tvou adresu? Nejprve by z tebe museli dostat pověření k tomu proclení ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chujovina jako zvon. Tohle jde bez problémů vyřešit automatizovaným systémem bez nesmyslného výpalného české poště. O clu a dani nerozhoduje nikdy pošťák ale celník. Celé clo a dph může bez problémů fungovat i bez jakéhokoliv zásahu pošty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo? My tu máme dobrou AI, co bude ty mizerné snímky z RTG analyzovat, posuzovat cenu, jestli to spadá do 22€ hranice, případně jestli tam nejsou někde drogy a podobně? Wau, tak to by jsi měl jít pracovat do tesly, nebo někde, kde na strojovém vidění závisí životy... vždyť je to tak jednoduché!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I mizerna ai by to dokazala lepe nez to dela aktualne posta. Bezne prochazi balicky se zbozim za nekolik tisic. Jednou jedinkrat chteli udaje pro procleni, protoze na rtg byl viditelne videt mobil. A k tomu procleni si veskery udaje vyzadali po me. Moh sem si tam napsat co sem chtel a s tim to protahli celnici...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zboží je velké množství a ten scanner logicky udělá jen jeden scan, zjisti si z rtg snímku, co to je. Vzhledem k tomu že jsou pašeráci drog celkem vynalézaví, nezdá se mi, že by tohle dokázala AI odhalit, když je v podstatě připravená pouze na nějakém vzorku dat. Jestliže ale schovají drogu do něčeho jiného, je pak velkou otázkou, pokud ji AI zachytí. Člověk a jeho mozek to nějak analyzovat ještě zvládne (pokud to opravdu není hodně krutě pošéfované... a to se bavíme jen o drogách.

Co teprve ta různorodost zboží jako taková. Na tohle by podle mě AI fakt nasadit nemohli. A ano, celníkům to občas projde, protože zboží je hromada, rtg snímek je hezkej, ale těžko se z toho někdy sestaví obrázek, co tam vlastně je. No a posledním faktorem je rychlost, určitě to musí vyhodnocovat rychle (a budou muset sakra zrychlit).

Proto si myslím, že nasadit AI na tohle nepomůže. Stačí si jen vybavit AI v těch automobilech, má to za úkol analyzovat značky, tělesa před a za námi, sledovat cestu a značení na silnici jako takové. Sada značek je známá, stejně jako semafory a jejich umístění, automobil i cyklista je taky nějak neměnný. A stejně s tím ta AI má někdy problém. A teď tohle aplikuj v mnohonásobně větším měřítku s tím, že tam máš hledat "neznámý" objekt jménem drogy. To podle mě fakt za současné technické vybavenosti nelze realizovat s rozumnou úspěšností. Byl bych hrozně moc pro, ale nevidím to reálně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mas hodne naivni predstavu jak to tam vlastne funguje. Svyho casu na baliccich co tim rentgenem na poste opravdu prosli bylo razitko.. a byl to tak jeden z deseti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mám asi štěstí, když mi všechny zahraniční balíky (krom čínských) prošly rtg, protože mi je vždycky stopla celnice, zaslali mi snímek včetně radostné zprávy o tom, že budu platit. Jsem jen naivní :)

A ne, není to nic starého, bavím se o balících z období 2017-2019 (poslední byl v listopadu, teď jsem nic nebral).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od roku 2012 sem tech balicku mel vic jak stovku. Chyceny jen jeden. Teta objednava z ciny kdejakou blbost a nestopli ji ani jeden...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono záleží co v tom balíku je že. Pokud tam bude mobil či hodinky tak každej celník co na to narazí zpozorní, oni nejsou zase úplně blbí, jen nemají kapacity na to aby vše kontrolovali...
Mimochodem zamyslel se někdo nad tím zda je to clo a dph na cokoli vůbec realizovatelné??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bude záležet. Kdyz mi něco šlo přes poštu, tak se clo vyřizovalo i dva týdny od doby, kdy jim mail dorazil (o zastoupení v řízení). Když mi to šlo přes DHL, max 3 dny (asi dvakrát se mi stalo, že se to vyřídilo v den, kdy se konalo vyměření cla).

Vzhledem k tomu, že největší zátěž teď koná čína a asi jen tak nepřestane (vyjímkou je teď ten "vyjímečný" stav s koronavirem), a řekl bych, že prakticky všechnu čínu nekontrolujou (možná hadry? ty neobjednávám vůbec, tady nevím), tak pokud by začli proclívat i čínu, tak to nevidím reálně. Na druhou stranu je fakt, že dost toho provozu se snad přesunulo na ty lokální sklady (teens s kryty pro telefony, sluchátka a příslušenství).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět můžeš mít sebedelší slovní průjem ale to nic nezmění na tom že s tím co píšeš nemá Česká pošta vůbec nic společného. Toto je výlučně v moci celníků. Jediné co Česká pošta dělá je to že přebere doklady a odešle je celnímu úřadu konec tečka. Kdybys rozeznal zákon od záchoda možná bys věděl že celník může vyměřit clo a DPH dle svého uvážení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wat? Píšu někde o tom, že ČP vyměřuje clo? Umíme číst? Snad každej kdo chodil na základku, tak mu musí dojít, že celník, od slova clo mimochodem, vyměřuje clo. Ale jen si urážej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Česká pošta má společného to že kolikrát pošle celníkům i co nemá a nechá si za to extra zaplatit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Česká pošta má společného to že kolikrát pošle celníkům i co nemá a nechá si za to extra zaplatit"

To isté robí aj DHL. 12€ cena tovaru a minimálne 24€ ich debilný poplatok + DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby to do EU dováželi to ne, ale zavádět clo to ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl ze Aliexpress to resi tak ze ma v okolnich zemich EU sklady, pripadne to jde pres EU eshopy docela casto me neco prijde pres polsky eshop z Alika, jak to dostanou do EU uz je jejich vec a urcite si poradi tudiz toto stejne nebude ucinne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom že díky tomu že to jde přímo z číny tak má člověk asi 20x takovou nabídku. Naprostá většina různých udělátek a věcí které tu člověk běžně nesežene není v EU warehouse... Tam jsou bohužel jen dražší věci prodávané ve větších oběmech. Uvedu příklad potřebuji prodlužku k mikro SD slotu na ali jede dně nabídky za pár drobných v EU skladech ani ránu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.