CDR.cz - Vybráno z IT

Ochutnejte počasí v cílové destinaci, letiště ve Stockholmu má reálný simulátor

Stockholm Climate Portal Simulator
Neumíte si představit počasí na místě, kam se chystáte odcestovat? Poznejte teplo, chlad či ruch velkoměsta v několika sekundách.

Pokud rádi cestujete do dalekých zemí a často nevíte, jaké oblečení si na sebe do letadla obléci, abyste nezažili teplotní šok ihned po vystoupení z letadla, nemusíte věšet hlavu. Vejděte do klimatického portálu a zkuste si klima nanečisto na vlastní kůži. Právě tak to nyní funguje na švédském letišti.

Stockholm Climate Portal

Švédský provozovatel letišť Swedavia si pro své klienty připravil unikátní simulátor Climate Portal. Jeho cílem je možnost navodit pasažérům před odletem takové klimatické podmínky, které aktuálně panují ve třech různých cílových destinacích. Na poslední chvíli si tak můžete rozmyslet, jak se do letadla oblečete, zda jste něco nezapomněli nebo jestli si nepřikoupíte svetr či sluneční brýle. Projekt je k vyzkoušení v terminálu 5 stockholmského letiště Arlanda.

Climate Portal Arlanda

Umístění portálu na letišti Arlanda

Portál sestává ze tří místností - HOT, COLD a BIG. V první místnosti zažijete teplé podnebí imitující písečnou poušť, ve druhé zase třeskuté zimy spojené se silným větrem a v poslední poznáte ruch velkoměsta. Simulátor napodobuje prostředí jednak teplotou, ale také větrnými, zvukovými a obrazovými efekty. Je propojen k aktuální předpovědi počasí online pro konkrétní místa na zeměkouli, takže jsou povětrnostní podmínky v prostorách upravovány v reálném čase. Bohužel simulátor bude veřejně přístupný pouze na omezenou dobu a to do konce srpna.

Je rovněž trochu škoda, že nejsou místnosti situovány také před odbavovací zónou. Takto slouží pouze pro představu o počasí pouze po vystoupení z letadla, avšak pokud se někdo chystá navštívit destinaci, kde jsou odlišné teploty dlouhodobého rázu, mohli by se cestovatelé dobře obléci nejen do letadla, ale také si správné oblečení přibalit také s sebou do kufru.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ochutnejte počasí v cílové destinaci, letiště ve Stockholmu má reálný simulátor

Žádné komentáře.