CDR.cz - Vybráno z IT

Olympus PEN E-P5 hands-on krátké preview [fotografie]

olympus-pen-e-p5
Olympus E-P5 navazuje na popularitu řady PEN již čtvrtým modelem v sadě E-P. Pokračuje se stejnou tématikou, ale přidává další funkce, které jej staví do pozice nejvybavenějšího E-Pčka vůbec a také vlajkové lodě této řady.

Obsahuje ty vlastnosti, které dělají E-M5 tím, čím je - 16, 1 Mpix MOS senzor, pokročilá pětiosová stabilizace díky magnetovým stabilizátorům a také dotykový displej. K tomu přidejte rychlost závěrky 1/8000, výklopný 3" displej a dnes velmi populární Wi-Fi konektivitu a máte vcelku zajímavý fotoaparát. 

Zařízení má stylový retro design, který se inspiroval foťákem PEN-F z roku 1963. Na těle fotoaparátu nastavíte až 7 různě funkčních tlačítek, možnosti jsou rozšiřitelné s překliknutím na "druhou volbu", která oddělí první funkcionalitu tlačítek a můžete využít přednastavenou jinou funkcionalitu. Olympus to označuje pojmem 2x2 voliče.

Zajímavou možností je nastavení velikosti ostřícího místa (AF), které se hodí například pro focení úzkých předmětů, jako jsou větve nebo železné konstrukce (viz foto). Ostření probíhá skutečně velmi rychle, stejně jako proces spuštění fotoaparátu, což umožňuje vzít fotoaparát do ruky a prakticky ihned vyfotit scénu. Snímky můžete také uložit metodou časosběru - zajímavé pro pomalé přírodní děje, jako je růst sněhové pokrývky nebo vývoj rostlin.

P1010001P1010003P1010011 P1010008 P1010007 P1010006

Wi-Fi funkcionalita běží standardně v zabudovaném kitu, jak je pro dnešní fotoaparáty obvyklé, a komunikuje s mobilní aplikací pro iOS nebo Android. Zástupce Olympusu z Japonska, který se přímo podílí na vývoji fotoaparátů, nám potvrdil nepodporování mobilních Windows z důvodu jejich malé rozšířenosti po světě. Aplikace umožňuje privátní připojení majitele, který následně může pořizovat fotky, a veřejné připojení spolupracovníků/kamarádů, kteří si fotografie následně mohou stahovat ze zařízení. Wi-Fi ovládání přes mobil nepodporuje video a je možné fotit pouze v automatice.

Olympus PEN E-P5 se objeví na českém trhu za předpokládanou cenu 28 900,-. Bude se prodávat v bílé, stříbrné a černé barvě s odpovídajícími objektivy a je možné si k fotoaparátu dokoupit za několik tisíc přídavný hledáček. Designovou vychytávkou může být dřevěné lesklé držadlo na přední straně fotoaparátu, které vás přijde zhruba na 100 euro. Pokud jste fajnšmekr a chce ještě podtrhnout opravdu skvělý design fotoaparátu, můžete si připlatit za limitovanou edici například v červené barvě a dostanete mimo zařízení také stylovou brašnu.

Fotografie v článku i v následující galerii byly pořízeny výše popisovaným fotoaparátem Olympus PEN E-P5.

Tagy: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Olympus PEN E-P5 hands-on krátké preview [fotografie]

Pátek, 17 Květen 2013 - 18:36 | besik33 | Uzivatelske nastaveni tzv C1, C2 atd - a zase je...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 22:40 | Izak | Vypada to sice hezky, ale cena z toho dela...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 12:53 | TomK | Přehlédl jsem, že sklo úplně nové není: http://...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 12:17 | TomK | To nové široké sklo vypadá se sluneční clonou...

Zobrazit diskusi