CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Olympus prohrál souboj s telefony. Končí s fotoaparáty a prodává celou divizi

Tak on Olympus tak úplně nezvládl přechod na digitální fotografii, stejně jako Kodak. Takže tam bylo jádro problému. A o konkurenci ze strany mobilů nelze hovořit. Konkurence znamená, že lze alespoň částečně technologicky srovnávat. A to nejde, protože fyzika je v případě telefonů neúprosná. Není prostor na pořádnou optiku a velké čipy. Podle toho fotky (ne)vypadají.

To co se stalo, je změna návyků. Lidé přestali fotit do "alba" a místo toho fotí momentky, selfíčka a videíčka. A na to libovolné šity v mobilech stačí a lidu se nechce tahat poměrně velké a těžké zařízení navíc. A je také fakt, předražené mobily s různými SW augmentacemi fotí lépe, nežli levné kompakty, takže Olympu zbyly zrcadlovky a prémiové kompakty. Kde hrál spíše třetí až čtvrté housle a tudíž na tom nevydělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl to zrovna Olympus kdo přišel se systémem 4/3 bez mechanické závěrky, to bylo nakonec asi ok? Jinak já to naprosto chápu, můj poslední kompakt byl od Sony, měl 4 Mpix a iPhone 3G pomalu fotil lépe, navíc tagoval fotky o GPS souřadnice a vždy aktuální datum a čas.
Dnes mobily fotí luxusně a jen v čase zastydlý maniak tvrdí, že to není dost dobré

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm. IPhone 3g fotí hůře než digitální kompakty z přelomu milénia i když měly méně pixelů.
Dtto luxusní fotky z mobilu. Na Facebook ano, do rodinného alba už moc ne a amatérská fotografie ani omylem. Ovšem když je dnešní ksichtoknihar obklopen deformovanymi a těžce komprimovanymi takyfotkami, tak je jasné, že mu to stačí.

Fyzika se prostě okecava blbě, a když má čočka v mobilu 4mm a čočka v kompaktu 20mm, tak s tím nic ani modernější cip mobilu neudělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Praktický zánik kategorie kompaktních fotoaparátů nástupem smartfounů s pidi fotoaparátem ukazuje, že většině lidí tohle stačí. Marketing jim k tomu přifoukne bambilión MPix a u BFU spokojenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, tak to je. Inu masy :-( Včera na koncertě navíc a nejen ženy a nejen fotily vše, ale i točili video, na výšku.................... :-( Asi maj doma telku taky na výšku ;-) :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Olympus je světoznámým výrobcem fotoaparátů"??? Nejen to!

Olymp byl ve vývoji a masové výrobě DIGIfotoaparátů pionýrem! Byl to díky němu můj 1. slušně fotící DIGItál (malé mejdlo s 1,3Mpx - C820, pozdeji s lepšíma barvama 2Mpx C920, později UZ kompakt C720UZ a pak cekokovový(!) C750UZ Sic jen 2 nebo 4 Mpx, ale s plnejma barvama s CCD bez rollingšutru... a s monitorem jako hledáček - to byl velký posun i když neměl valné rozlišení, ale u Ultra Zoomu je to nutnost!) a díky Olympu zde byla brzy i 1. cenově dostupná DSLR!!! - C2100UZ i když s pevným sklem a s 10x zoomem, ale slušnej, vostrej a světelnej, ale ještě, pro mě bohužel, optickej hledáček :-( Neexistoval však lepší tehdy.
(vše výše jmenované jsem vlastnil)

Dlouho byl bezkonkurece :-) Ale zaspal a začal však "hořet" na příliš placatých a tak nesnadno kapacitu, i přenosovou rychlost, zvyšujících, SmartMedia Card... A na nekvalitním záznamu videa (přehratelné jen v QuickTime...) A v neposlední řadě se mu vymstila i honba jen za Mpx bez zvětšování čipu a UZooooooem... bez dobré obrazové kvality objektivů :-(
(i proto jsem migroval na větší čip - APS-C a s 24bit barvami od Sony - ten předběhl Canon s fajnovým OLED hledákem - kde byl díky tomu slušný náhled i při videu, i progresivně již scanovaným videeem dokonce 50p při FullHD (Canony scanovaly zprvu prokládaně... - 60i a dělaly z teho 30p uměle - až výpočtem...) a průběžným ostřením i při videu (v Canonech byla pochopitelně tma v hledáku při sklopenéme zrcadle, které zrdžovalo i rychlost focení...) i na starých mechanických AF sklech Minolta :-) )

Takže čest památce pionýre! Vzpomínám v dobrém :-) Nestačí být zprvu 1. , konkurence nespí!
(naštěstí pro zákazníky ;-) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ani přechod Olympusu na xD card nebyl nejšťastnější volbou. Omezená kapacita, málo výrobců, slepá větev vývoje. Ještě v 5MPix kompaktu používám 2GB, ale větší se už tuším ani nedělaly.
Olympus byl sice pionýrem i v CSC, ale nějak to nedokázal zhodnotit. Trojosá stabilizace čipu v OM-D E-M5 byla na přitom svou dobu vyjímečná, ale to ovládání, na to aby člověk vystudoval semestrální nadstavbu. Pak se přidali k CSC i ostatní. Dnes CSC vyrábí všichni tři vedoucí foto výrobci dokonce i ve FF.
Přitom poslední OM-D E-M1 mark II s 20MPix je velmi povedený, že na něj přešli z FF někteří fotografové cestovatelé/wild life.
Mě osobně tedy koukání do EVF, na displej nebo do APS-C hledáčku nějak moc k oku nepřirostlo, tak jsem se s bazarovou FF zrcadlovkou obloukem od APS-C, Mikro 4/3 vrátil na kinofilmový formát. Na tom jsem vyrostl a po OM-1 jsem kdysi mlsně pokukoval.
Být prostě 4.-6. na zmenšujícím se foto trhu už nebylo pro Olympus únosné. Uvidíme jak si povede foto divize dál s jiným vlastníkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oprava: pětiosá stabilizace čipu v OM-D E-M5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Na xD jsem zapoměl. To bylo taky dílo...

A k temu pohledu do EVF: záleží do jakého EVF jste čučel??? A taky by mě zajímalo, k čemu je dobré vidět něco jiného než co vyfotím??? (a co uvidím i doma na LCD, kdy OLED hledáky jsou i fajnovější než maj běžně lidi doma PC monitory)

A nemyslím rozhodně jen Back Focus..., ani kompozici - kde OVF už pokryje 99% obrazu teho, co se sejme nakonec natívně a kdy v EVF vidíte již skoro 100% obrazu, ale, krom dalších údajů nastavení snímání, vidíte v EVF dokonce jak dopadne expozice!!! A dokonce již před(!!!) exponováním :-) A volitelně i chvilinku po exponování , pro sichr, pro kontrolu :-)

Já třeba , když se něco akčního děje, nebo hudební vystoupení a pod, rád i kousek dokumentu "natočím" (už se v přístroji nic netočí ;-) ), tak tedy: zaznamená videosekvenci se zvukem! A nemíním táhat další zátěž - videokameru, kterým mnohá bezzrcadla videoobrazem i utekla o fotoobrazu nemluvě - tam kamery kulhaj nejvíce...)

A při záznamu videa je OVF nepoužitelné! Neb náhled je možný pouze přes LCD displej :-( Na přesné ostření nebo na Slunci nepoužitelné vůbec a v OVF je při "točení" jen tma (neb je logicky sklopené zrcátko) :-(

Ale opakuji - záleží jaký EVF! (minilálně OLED - aby večer neoslňoval "mlíkem" v černé, má větší rozsah barev než LCD, s větším rozlišeném - minimálně 2,4Mpx + a minimálně 50-60Hz progresívně - čili 50-60fps)

Já osobně už bych nikdy nechtěl mechanické lítací mlátící zrcadlo... a OVF... - kde nevidím, jak vyfotím ani po vyfocení!
(i proto plno zrcadlářů nakonec stejnak neustále odhlíží po vyfocení na LCD obrazovku - pro kontrolu - jak dopadla expozice - to je "super" venku na SLunci..., nebo rovnou i komponují dle náhledu na tomto pidiobrazu...)

A k temu ovládání - můj starý Sony A77 má návod na ovládání o víc jak 1000 A4 stran! (a to hustě popsaných jemným písmem... A to myslím jen češtinu!, né ty návody - ve všech jazycích) Naštěstí má menu v češtině a intuitivní ovládání :-) Ale zprvu jsem se v tom chvílu hrabal jak blbec - pokus/omyl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naposledy jsem používal, resp. používám EVF v OM-D E-M5. Ten koncept mi pro focení nesedl a to mi prošly rukama Minolty, Sony, Panasonic, ... . Prostě mi vadí, když mi něco svítí přímo do oka ;-) Kdyby se dalo vypnout u FF zrcadla ostřící pole a infořádek s ISO, časem, clonou, (btw: víc informací vědět stejně nepotřebuji) ... tak to občas taky udělám. Průhledový hledáček se zvětšením 1x pro mě EVF prostě ještě dlouho nenahradí.
Při dostatečném dynamickém rozsahu snímače není potřeba mít zvýrazněné přepaly jako u videokamer a k tomu bambilion informací, které při focení ani nejdou sledovat. Když měly snímače tragický dynamický rozsah videokamer, tak dávalo smysl sledovat historigram a podle toho upravovat expozici. No a video je jiná kapitola, takže je dobře, že si každý může vybrat podle svého vkusu a zaměření.
Nejde o počet stran manuálu, ale o to, že 90% funkcí fotoaparátu by mělo mít nastavení intuitivní a snadno přístupné. Např. OM-D E-M5 má velice mnoho možností nastavení, ale třeba defautní změna ISO byla zahrabaná v nekonečném menu, což je přesně to co většina fotografu ať amaterských nebo profi nechce dělat. Olympusu trvalo odladit ergonomii ovládání až k posledním kusům E-M5 mark III, E-M10 mark II, E-M1 mark II. Mezitím přišel o řadu zákazníků, pro které bylo příliš flustrující bojovat s nastavením těla. Do manuálu se má člověk dívat, až když potřebuje nějaké speciální funkce, ale ne kvůli základním funkcím. Jiný příklad: s E-M5 ve tmě jsem měl problém se zaostřováním při použití klasické spouště, protože se zaostřoval na nějaké maticově zprůměrované Olympus ví co. Přitom stačí ťupnutí na dotekový LCD a E-M5 se přesně na to místo zaostří a provede expozici. Pro srovnání: u FF Nikonu je většina věcí na svých popsaných tlačítkách a manuál plánuji otevřít až budu zkoušet něco s braketingem ze stativu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme doma starou e-520. Nedávno jsem s ní po jeho 6 lete pauze fotil. Fotky stále lepší jak 40 MPx smartphone. šeru nemluvě. Co z něj ale dělá neprodejny artikl, tak to optika. Optiky na Olympus jou o dost dražší jak u konkurence. Někdy i 3,5x. Takže to nemá cenu rozšiřovat. xD karta průser sám o sobě. 2GB strop. To je na jpg+raw dost málo. Takže jedině CF karta, jenže ty uz taky tak nějak stagnuji. Prostě Olympus si to sám zabil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E-520 patří do starého zrcadlovkového systému 4/3, který se od r. 2010 nevyrábí. Objektivy se dají sehnat za super cenu z druhé ruky. Stávající bezzrcadlovkový systém mikro 4/3 je, hlavně poslední modely OMD E-M5iii, E-M1ii a E-M1iii, úplně jinde. Obzvlášť v kombinaci s kvalitními skly, jako jsou 25mm F1.8, 45mm F1.8 nebo 12-45mm F4. Nabídka je široká. I z druhé ruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na malou drobnost. Bajonety jsou stejné. Pasují na to nové optiky a to včetně optik s pohonem (které umí nakrmit). Pokud i dnes srovnám nabídku optik, Olympus vyjde furt o dost draž a nemusí jít o zeise ale i o alternativni výrobce. Prostě Olympus už nebrat nikdy. Raději Canon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Outdoor řadu TG také nahradí mobilní telefony ... ;-( ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.