CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Po lidstvu možná i něco zůstane, optické disky z wolframu mohou udržet data až miliardu let

Pekne zapeklita filozoficka otazka:)
Az se vsechny stavebni materialy a vse rozpadne za miliony let, tak po nas zbydou jen kresby v jeskynich a ozonova dira:o))) Treba tu civilizace pred miliony let uz byla a vyhubila se, jenom jsme jeste wolframove disky nenasli:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

My jsme wolframové disky nenašli, neboť je jen velmi malá pravděpodobnost, že by vyspělé civilizace před námi použily totožný postup při vývoji materiálů pro uchování dat.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím, každý „tvor“ a civilizace by to vzala po svém, viz deska u sondy Voyager http://klik.am/fNplz. Kámen se zatím v tomto ohledu lidstvu asi osvědčil nejvíce.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tu byla nějaká "vyspělá" civilizace před námi, tak už tu není žádný wolfram :/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jakto? Treba spalujem v zarovkach data o zanikle civilizaci:) Nejake brutalne krucialni poselstvi, zajimava myslenka:o)))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Copak wolfram, ale ropa, uhli, uran ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem zjišťoval poločas rozpadu wolframu (s tím nebude problém :)), tak mě zaujala relativně nízká hodnota u křemíku. Vychází mi, že za 25 let každý tranzistor "přijde" v průměru o 10 % atomů, může s tímhle vůbec ještě nějaký procesor fungovat? A teď je situace ještě horší, když se blížíme nějakým 50 atomům/tranzistor, kdy už každý chybějící bude znát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO ten kremik stejne vydrzi vic nez bezolovnata pajka kterou je ten procesor pripajeny je svym nozickam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kam jste koukal. Já vidím, že "přírodní" křemík je stabilní. Vzhledem k tomu, že křemík je podstatnou složkou našich nerostů a ještě jsem si nevšiml, že by se nám rozpadala půda pod nohama.... mám pocit, že o správnosti vašich informací dalo by se s úspěchem pochybovati. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty sis koupil procesor vyrobený z radioaktivního křemíku?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

možná má procesor z radiopasivního křemíku :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

každý křemík je radioaktivní. I ty jsi radioaktivní. Dokonce i vše co vidíš kolem sebe je radioaktivní. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je porad pesimismu ... pokud se nase civilizace rozpadne takovym zpusobem, ze dulezita data prestanou byt konvertovana do novych formatu, tak ta pristi civilizace bude mit uplne jine starosti nez jestli nase formaty precte - presneji, jak bez ropy nastartovat prumyslovou revoluci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priemyselna revolucia nieje nevyhnutne nutna. Je to len alternativa. . Uspesna civilizacia moze byt postavena aj na inych principoch a procesoch.
Napr mravce alebo vcely su pohladu prezitia ich civilizacie prisposobene daleko lepsie ako my ludia ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem jen do té doby, než se Slunce dostane mimo potřebné parametry.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo extremne zmeny si budu vyzadavat aj extremne prisposobenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co já vím, tak ropa není fosilního původu:
http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6903
"Kdyby ale ropa vznikala tak jak se soudilo – v těžko vysvětlitelném procesu přeměny z mrtvého biologického materiálu (rostlin a živočichů), jak potom vysvětlit velká ložiska v hloubkách přes 10000 metrů, daleko pod těmi nejhlouběji uloženými fosilními vrstvami? Podle stále živé hypotézy jsou organické zbytky života hluboko v podzemí přeměňována působením vysokých teplot a tlaků v ropu. Jenže při experimentech simulujících tamní teplotní a tlakové podmínky se nic takového prokázat nedaří.

Naproti tomu jsou úspěšné experimenty, které ukazují, že uhlovodíky vznikají za tlakových a teplotních podmínek, které panují v zemské kůře v hloubce kolem 200 kilometrů. Tam se ale ani mrtví dinosauři nijak dostat nemohli. Geofysik Vladimír Kučerov a po něm i další vědci, opakovaně demonstrovali abiotickou syntézu uhlovodíků za podmínek, odpovídajících těm, které panují ve velkých hloubkách.iv Jako většina revolučních hypotéz v dějinách vědy, byla i tato znevažována."

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo jestli to opravdu víš, nebo tomu prostě věříš. :-)

Jedná se o teorii, stejně jako fosilní původ je teorií. Můžeme se přiklonit k jedné nebo druhé, ale nezlomně prokázat se nepodařilo ani jednu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by nebyla první blbost, co nás učily učitelky, aniž o tom něco věděly. A tak je to se vším. Máte nějaký důvod věřit fosilní teorii? Tu hloubku totiž neokecáte a nová naleziště prostě jsou.
Jen si vemte, co se učí o 9/11.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí projekt Rosseta. Na Googlu hledejte "The Rosetta Disk". Jedná se o prosté zmenšené texty v mnoha jazycích s jednoduchým návodem jak to číst a sice písmo se postupně zmenšuje až není vidět což dává uživateli jednoznačný návod k tomu, že bude potřebovat něco čím přečte další text... Bohužel žádný z disků nemá návod na lupu hned v začátku, což považuji za docela podstatnou vadu...

Docela zajímavý článek je na http://vtm.e15.cz/clanek/10-000-let-v-zaruce

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no, jeden udaj tam chyba. mechanicka odolnost. lebo odolnost voci teplotam a chemikaliam nepomoze ked miesto kde to bude skladovane postihnu v priebehu tych tisicroci zemetrasenia, vojny a podobne radosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.