CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Porovnání: Outlook.com versus Gmail.com

Outlook má jedinou nevýhodu oproti Gmailu a to je detekce spamu. I marketingové newlettery od Microsoftu mi padají v outlook.com do nevyžádané pošty :(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna v tomto případě si myslím, že jim ten spam filtr funguje správně :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

príspevok pobavil. ale otázka na adminov bude niečo ako hodnotenie príspevkov ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně poté, co nasadíme úplně jiný systém diskuzí, o němž v redakci vedeme diskuzi. Do stávajícího se s největší pravděpodobností nebude implementovat už nic a to, že nám nedostačuje, víme.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Organizace pošty v rámci webmailu - kategorie, složky (nebo oboje) - Gmail NE ... WTF? Co se tim mysli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že na tuhle informaci mě upozornila srovnávací statistika na serveru firmology.com a také mě to dost šokovalo. Proto jsem se jako uživatel Gmailu jal hned INBOX zkontrolovat a skutečně jsem tam volbu pro přidání vlastní složky třeba MOJE, PRÁCE aj. nenašel. Přes IMAP se mi to tuším včera v noci povedlo udělat, i když si teď nejsem jistý, ale přímo ve webmailu ne. Nebo jsem to někde přehlédl a ta informace je mylná? Když tak mě nasměrujte prosím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud tomu rozumim spravne, kazdy stitek je v podstate slozkou, a stitky lze urcite vytvaret ve webmailu.
Podobne s emailovymi aliasy, zase nevim jestli jsem to dobre pochopil, ale prostednictvim Gmailu si taham postu i ze dvou jinych uctu tusim pres POP3, takze to taky neni v tabulce spravne. I kdyz jak jsem psal, nevim jestli sjem to dobre pochopil, protoze si nejsem uplne jisty co ta formulace v tabulce ve skutecnosti znamena..

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, štítek lze částečně považovat jako složku, její funkci docela dobře supluje, i když si nejsem teď jist, zdali to nefunguje jen v rámci webmailu - tím myslím, že štítek nemá "systémovou cestu", přes IMAP/POP3 s ním nejde pracovat. To právě zase složka umí.

Pojem "alias" upřesním o příspěvek níže, kde se na to ptá i jiný čtenář...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pres IMAP lze se stitkem pracovat uplne bez problemu..Treba T-bird zobrazi stitky prave jako podslozky..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ověřím doma a jestli to fakt půjde, není to nějaká kamufláž :-), tak to hned edituji. Díky moc za upozornění...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co je myšleno těmi aliasy, ale já ze svého e-mailu mohu psát pod 7 různými emailovými adresami a mám tam i nastaveno možnost stahování e-mailů z jiných schránek přes POP3. Takže z jednoho účtu pracuji používám několik různých adres.

V rámci Google Apps si mohu přidat více domén, které pak fungují, jako aliasy.

Provázání se sociálními sítěmi je pouze s Google+.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, podporu pro více schránek jsem shrnul do řádku "Odeslat e-mail z jiných e-mailových účtů", kde mají oba projekty za jedna. :-)

Pojem alias zde myslím jako sekundární pojmenování schránky v rámci stejné domény. Tedy například email ve tvaru jirimolnar@mujemail.cz bude mít alias ve tvaru jmolnar@mujemail.cz nebo například jirim@mujemail.cz. Aliasy však stále stahují poštu do centrální složky na adresu jirimolnar@mujemail.cz a jako fyzické schránky neexistují. Více o doménových aliasech u Outlook.com na: http://www.wingadgetnews.com/setup-email-alias-outlook-com/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže další věc která se u spotřební elektroniky označuje jako "check-box features" protože její reálný význam je téměř nulový.....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám se do Control Panelu u domény co mám v Google Apps a jdu do "Organization & users", rozklikávám nějakého uživatele a u Nicknames stále vidím "Add nickname". Pojmenování sice není zcela intuitivní ale i tak bych řekl, že aliasy fungují. A to, že je musí zavádět správce a nemůže si je přidat sám uživatel považuji za zcela korektní chování :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vy mi tu ale motáte jablka s hruškama. Já jsem tenhle článek zamýšlel z pohledu běžného uživatele, který nebude nikam zadávat vlastní doménu a spravovat ji prostřednictvím Google Apps. To tady vůbec nesrovnávám, to by bylo na jiný a věřte, že i daleko hlubší článek. Tohle vážně měla být pouze základní charakteristika pro úplně obyčejného člověka. Proto souhlasím s výše "mikeczcom", který to popisuje trochu jako zbytečnost. Outlook zkrátka tvorbu aliasu má v základu, kdežto Gmail jako takový ne. Jestli to někdo využije a chce, je to jeho věc. S Google Apps bychom už byli někde, kde být nechci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že aliasy bez domény mi moc smysl nedávají takže jsem tu doménu tak nějak automaticky předpokládal. I když - GMail má automaticky "pluskové" aliasy a pokud tyto nestačí, pak je lze celkem bez problémů emulovat vytvořením dalšího účtu a v něm nastavit přeposlání veškeré pošty na hlavní účet.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tiez som chcela dopisat ze sas to vacsinou robi tak ze sa vytvori novy ucet a nastavi pristup.

Este jedna vec kora by mozno stala za to zistit ci ide - premenovanie uctu. Gmail to nepodporuje - ked si clovek kedysi zvolil meno na zaklade smiesnej prezyvky alebo zo srandy prip. neslusne a po case sa rozhodne ten ucet pouzivat serioznejsie - predsa len niektore e-maily nevyzeraju na CVcku najprofesionalnejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dal bych podpora XMPP z prostředí web aplikace (Outlook AFAIK ne, Gmail ano), podpora telefonování (Outlook ne, Gmail ano), automatické rozeznání důležitých mailů (Oulook ne, Gmail ano), možnost psát plaintext, dále by mě zajímala možnost zobrazit mail jako plaintext (aspoň hlavičky), integrovaný spellchecker, podpora HTML5 u souborů (drag & drop a upload na pozadí), multiple sign-in (přihlásit se pod více účty současně).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za náměty, některé jsem již doplnil a na některé se ještě podívám později. Jde mi hlavně o funkcionality, které pomohou se rozhodnout normálnímu uživateli k běžné komunikaci - nechci zde rozebírat profesionální požadavky a firemní potřeby (to by si zasloužilo více prostoru), proto se nezlobte, že neodpovím zřejmě na všechno.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To automaticke rozeznani dulezitych mailu me pobavilo. Co to vubec je? Zase nejaka nesmyslnost, co cloveka nasere a bude se to snazit myslet za nej? Nedovedu si predstavi, ze by to mohlo v podani guglu fungovat. Gugl je proste "chytry":o) Nejchytrejsi!!! On vi, co clovek potrebuje, sesklada podobne maily (i kdyz nesouviseji) do konverzaci, takze pak clovek muze cely den hledat mail ..... vetsi zpi**** jsem fakt nevidel! Od tech dob na to jejich webove rozhrani ani nepachnu, to bych asi otekl! Mozna uz se tahle "super ficura" da vypnout, ale pochybuju ..... jeste nebyli schopni opravit v gugl vyhledavaci, aby se dalo vypnout to stupidni naseptavani a aby si formular pamatoval historii, takze co od takovych cekat?
Jinak v guglu pochopitelne zadne slozky nejsou ..... jsou tam jen stitky, ktere jsou uplne na hovno .... slozka by to byla, kdyby slo vytvorit i vice podslozek a do nich automaticky maily filtrovat.
Jinak u gsrace me uplne desi, ze kdyz se tam pripojim, tak vidim vlevo dole nejake lidi online ...... coz patrne znamena, ze oni vidi, ze jsem se prihlasil nekam do nejake gusracky a muzou me zacit otravovat, touhle facebookovou cestou fakt ne, panove!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nez zacnete prudit s tim jak je Gmail fuj, tak by to chtelo zabrousit do nastaveni.
Uznavam, dulezita posta je k nicemu, ale jinak:
Nevim jak je to mozne, mne se nikdy nestalo aby mi to rozhodilo vlakno konverzace. Nikdy. A s GMailem delam takovych 6 let.
Naseptavani - to je vec nazoru. Me to vyhovuje. Nicmene, mohli by zaimplementovat i vypnuti, to asi souhlas.
Stitky se daji samozrejme vnorovat uz pomerne dlouho. Opet - Vas nazor, podle me je to naprosto funkcni reseni a jsem s nim spokojen. Vice stitku se emailu na zaklade filtru da bez problemu priradit.
Google chat - mily pane, tahle vec se da uplne vypnout. Jen jepotreba zajit opet do nastaveni.
Uprimne receno, posledni dobe zacinam mit trochu obavy z lock-in u G, protoze pres ne vyhledavam, mam u nich mail a pouzivam i G+ a GTalk, kazdopadne sluzby ktere pouzivam jsem si nastavil ke sve spokojenosti, chce to jen trochu casu a nepatrneho usili namisto nepodlozeneho nadavani..

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mám rád články na CDRku a čtu je už opravdu hodně dlouho, ale tak neprofesionální článek tady tedy nepamatuji. Autor zřejmě vůbec nerozumí tématu, o kterém píše.

Já používám oba účty, obě webové rozhraní a zcela objektivně mohu říci, že gMail je prostě jiná liga. Co mně opravdu zvedlo ze židle a proč píšu, je srovnání "Organizace pošty v rámci webmailu - kategorie, složky (nebo oboje)". gMail, narozdíl od Outlooku používá režím označení zprávy štítkem. Každý má jiné preference, ale mě rozhodně tahle věc přijde výrazně lepší než ukládání do složek. Štítky se na oko chovají stejně jako složky, ale narozdíl od nich může mít jedna zpráva více štítků. Tudíž například emaily ve "složce" Rodina, můžou obsahovat i emaily od manželky, kterou mám označenou vlastním štítkem. Narozdíl od MS, štítkování v podstatě nezná mezí. Můžu si dělat libovolné štítky, libovolné příznaky a přes IMAP, se to pak chová a vypadá jako standardní složka. Nemluvě o tom, že ve webovém rozhraní si můžu volit různé kombinace barev a hvězdiček (které krásně vidím i v Androidu), takže je to neskutečně přehledné. V tomhle bodě bych zvolil spíše NE pro MS a gMail dal ANO. Protože ty možnosti jsou nesrovnatelné.

Outlook (přestylovaný hotmail, ale jinak zcela totožná funkcionalita) má skvělé features, bohužel jak je u MS zvykem, nic není dotaženo do konce, vše je uděláno jenom napůl. Super věc u MS je třeba připojení/propojení se sociálníma sítěma. Výborné třeba pro kontakty, akorát, že se mi údaje kontaktů nepropíšou do kontaktu v Outlooku. Je to vlastně jen na oko,v desktopu. A když si pak přidám tento adresář, třeba v Androidu nebo v pracovním desktopovém Outlooku, ty údaje tam nemám. On ty pole kontaktu prostě nedoplní. Připojený kalendář třeba z gMailu mi zobrazí vždy jen jeden. Když ale máte, třeba jako já, adresářů více, máte smůlu. Stejný problém zůstává i ve Win8. Příznaky, které v Outlooku můžu přiřadit zprávám jsou jen ty základní, ale třeba nejsem schopen ani označit nějakou příchozí zprávu jako přečtenou. Takový příznak prostě Outlook neobsahuje. Nemluvě o vlastních příznacích.

Jo na první pohled můžou obě řešení, obou firem vypadat hodně podobně. Ale jen do chvíle než začnete tyto webmaily používat. Třeba všudepřítomné Drag&Drop (i třeba souborů do webového rozhraní jako příloh emailu), štítky, labs, inteligentní automatické ukládání editovaných položek, odesílání na pozadí, apod. Prostě tohle rozhraní se dá používat stejně/ne-li lépe než dekstopová aplikace.

Outlooku jsem dával opravdu hodně šancí a příležitostí. Chtěl jsem jej mít jako hlavní email, hlavně kvůli MS accountu ve Win8, ale prostě to nejde. gMail Vás příliž rozmazlí a pak jen pořád hledáte funkcionalitu, kterou jste běžně používali a nenacházíte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu předsedo...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem napsal výše, ty štítky jsem nějak špatně pochopil, už jsem to ověřil dle dřívějších uživatelských ohlasů - funguje i na IMAPU, jak má. Ve článku opraveno. Outlook má místo štítků kategorie a místo štítků (není to překlep, uvědomuji si, že Google má obě funkcionality pod jednou funkcí) složky. Zařadit jeden email do více kategorií není problém.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prý NEOMEZENÁ, po nahrátí několika málo giga mého google archívu mi přišel od nich mail, že mi schránka roste příliš rychle s od té doby nejde přijmout ani jeden mail, všechny se vrací. Jsou to idioti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba od jara, co gmail překopal rozhraní a nasadil ten hnus, který se už nedal přepnout zpět, jsem na něj nevkročil, vrátil se k dektopovému klientu. Zjistil jsem, že mi to nijak nevadí, naopak. Dřív jsem nahrával fotky pro známé na picasu. Od doby, co se tam objevila "featura" jakéhosi rozpoznávání ksichtů a hlavně otravování při přejetí myší s těmi rámečky, jsem fotky smazal a nahrál na rajče. Nepotřebuju sám sebe nebo známé označovat a po cizích mi nic není, pokud se náhodou připletou do záběru. Korunu tomu nasadili se změnou podmínek. Jelikož s nimi nesouhlasím, respektive s tím, že google může moje materiály používat, smazal jsem i věci z google docs.
MS má zas v podmínkách, že na fotkách nesmí být větší množství holé kůže, což se třeba u fotek z dovolené splní jen těžko. K čemu je mi potom 25 GB. Takže zbývá to rajče, kde je prakticky neomezený prostor. Nejvíc jsem zuřil, když se mi po koupi mobilu s androidem stáhly do něj i kontakty z mailu, aniž by se mně to aspoň zeptalo. Naštěstí jsem to vyřešil.
Závěr pro mně: MS (live, hotmail, outlook) jsem přestal používat a na gmailu mám pouze nedůležité maily a pracovní kalendář. Ty ostatní mám na doméně svého isp.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

gmail aliasy tak-nějak podporuje. Máte-li např. účet frantisekvoprsalek@gmail.com, tak vám e-mail dojde i když je poslaný na libovolné kombinace s tečkami, třeba na frantisek.voprsalek@gmail.com, f.r.a.ntisek.vop.rsalek@gmail.com, dále můžete poslat třeba na frantisekvoprsalek+diit@gmail.com, frantisekvoprsalek+cdr@gmail.com, všechny dojdou na váš účet.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Google ty aliasy už docela dlouho má (pravda, neměl je od začátku). A chybí mi v tabulce i další věci. Třeba zabezpečený SMTP odkudkoli je docela výhra a kdyby to uměl kdokoli jiný, stál by za uvážení.
Takže pro mě je ta tabulka neužitečná a klamavá. Nějaké podokno nebo video jsou u mě bezcenné nesmysly, mnohem nicotnější, než nepostradatelná sponka ve Wordu. Příště můžete dát zastoupení stínovaných rohů buněk nebo vyskočení tlačítka při přejetí myší. To se to bude porovnávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdeňku, pokud vím, SMTP u Outlook.COM je stejné, jako u Google. Naslouchání na zabezpečeném portu 587/TLS. Stačí takto tato informace?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Gmail má poměrně zajímavou fičuru, která kupodivu není nikde zmiňovaná.Dá se považovat za jistou formu aliasu.

Místo adresy pepanovak@gmail.com jde použít pepanovak+tadynapisucokoliv@gmail.com.

text za + pak jde využít třeba na přiřazení štítku.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.