CDR.cz - Vybráno z IT

Panasonic mění pracovní týden na čtyři dny

V dřívějších dobách bylo zažitým pravidlem, že je pět a někdy i šest pracovních dnů v týdnu. Navíc většina manažerů věřilo, že čím více odpracovaných hodin, tím větší je i produktivita. Naštěstí se i díky pandemii koronaviru a práce z domova ukázalo, že tomu tak není.

Zdroj

Mnoho velkých firem například zjistilo, že při menší pracovní zátěži či méně odpracovaných hodin stoupá efektivita a kvalita práce. Proto se nejedna společnost rozhodla nabídnout zaměstnancům práci z domova nebo zkrátit pracovní týden na pouhé čtyři dny.

I když se návrhy na zkrácený pracovní týden objevily i u nás, nejvíce překvapilo Japonsko. Právě v Japonsku, které je zemí workoholiků, zavedla společnost Panasonic čtyřdenní pracovní týden na dobrovolné bázi. Generální ředitel této velké nadnárodní společnosti prohlásil, že mu jde o dobro jeho zaměstnanců.

Zdroj

Překvapující je Japonsko i z toho důvodu, že tamní zaměstnavatelé vyžadují takové pracovní nasazení, že dochází i k častým úmrtím z přepracování, depresím i sebevraždám. Právě z těchto důvodů se rozhodla japonská vláda doporučit japonským společnostem umožnit jejich zaměstnancům zkrácený pracovní týden.

Panasonic chce být v této oblasti zřejmě průkopníkem a dle slov ředitele Kusumi chce podpořit spíše flexibilitu a motivovanost zaměstnanců. Panasonic však není jediná, která se snaží zlepšit podmínky zaměstnanců, protože obdobně na výzvu vlády zareagovaly i farmaceutická společnost Shionogi nebo vývojář systémů Encourage Technologies. Největším zlomem v této oblasti pak byla bez pochyby pandemie koronaviru.

Diskuse ke článku Panasonic mění pracovní týden na čtyři dny

Čtvrtek, 13 Leden 2022 - 10:06 | Gaunter | Chudáci Japonci. Pred pár rokmi im zrušili...

Zobrazit diskusi