CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Paradox spořivosti: Kdo šetří, nemá vždy za tři! Jak poznat, že jste zacyklení?

ano, ale....

Na nejlepších spořících účtech jsou aktuálně úrokové sazby 5,5 % - https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=302027&start=8070

Což je víc, než aktuální inflace. Pravda, v uplynulých letech inflace dost poskočila, ale zase před tím byla dlouhodobě velmi nízká a opět byly sazby nejlepších spořících účtů nad její hodnotou. Takže bych úplně nesouhlasil, že při dlouhodobém spoření musí nutně klesat hodnota vložených prostředků. Žádný velký zisk to nebude, ale odhaduji takovou "kladnou nulu", což vzhledem k míře rizika považuji za solidní výsledek.

Ano, investování je lepší, ALE: Naprostá většina lidí mu nerozumí a nalítnou na různé prašivé dluhopisy https://cnn.iprima.cz/lide-pujcuji-penize-ktere-uz-pak-nikdy-neuvidi-pol..., nebo se upíší k různým "investičním plánům" s předplacenými náklady, kdy je téměř zaručen záporný výsledek. V porovnáním s tím jsou spořící účty pořád zlaté.

Ano, je zde skupina investorů, kteří rozumí tomu, co dělají, nakupují různá ETF, rozkládají geopolitické riziko investicemi v zahraniční (pozor ale na případné vysoké dědické daně), část dávají i do instrumentů s vyšším rizikem - ale stále platí, že vědí co dělají.

Nejhorší je ale, když se člověk, který tomu nerozumí, svěří "finančnímu poradci", bohužel takových mám v mém okolí spoustu, a je téměř pravidlem, že to končí průšvihem. To už je zase lepší využívat ty spořící účty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně to všichni stahují dolu. 5,5% už spíš dobíhá a od 1.6 respektive 1.7 už snad nikde nebude, spíš bych už počítal mezi 4-5%.
Jinak souhlas, znám člověka, který tomu rozumí a ve výsledku po několika letech investování mi řekl, že nebýt šťastného okamžiku, kdy koupil akcie ČEZu, tak byl v mínusu. Tudíž lajk nemá šanci a spoléhá maximálně na náhodu. Spořák je proti tomu jistota, ikdyž to víceméně kryje inflaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Moneta mi už píše, že od 3. 6. sníží, uvidíme, VÚB snižovala nedávno, tak to snad vydrží
https://ctrlv.cz/MToV

Kdyžtak Partners s 5,06 ta taky snižovala nedávno, mBank s 5,5 % zatím snížení neohlašovala.

Každopádně zrovna mi volal nějaký nahaněč, že Křetínský investuje do obchodů Casino 1,3 mld euro a že určitě během 2 týdnů vyletí o 30 % nahoru a že tam určitě mám investovat. Mimo můj zájem, ale zadarmo se o tento tip zde podělím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak tomu nerozumí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

96% investorů nedokáže mít větší zisk než trh (indexové ETF)
aby tomu "rozumněl" patřil by mezi ty 4% nebo kupoval ETF

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejdříve je potřeba si vybrat zda chcete investovat v € nebo $ a jestli celosvětově(FTSE All-World) nebo jen USA(S&P 500), konkr třeba
https://www.xtb.com/cz/nabidka/trhy/etf/vuaa-uk-1
https://www.xtb.com/cz/nabidka/trhy/etf/spyl-de
https://www.xtb.com/cz/nabidka/trhy/etf/vwra-uk
https://www.xtb.com/cz/nabidka/trhy/etf/vwce-de
na jůtůbu jsou na to mraky videí
https://www.youtube.com/@lukasinvestor
https://www.youtube.com/c/Investi%C4%8Dn%C3%ADbrambora
https://www.youtube.com/c/Ond%C5%99ejKob%C4%9Brsk%C3%BD
ale pokud nezvládnete výkyvy trhů, zůstaňte u spořáku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.