CDR.cz - Vybráno z IT

Jak kreslit žárovkou? Malujte obrazy pomocí světla a fotoaparátu, Pixelstick z vás udělá umělce

pixelstick_06
Kreslení světlem zachycované fotoaparátem s dlouhou expozicí zvládne téměř každý. Stačí správně nastavit fotoaparát, vzít do ruky vhodný zdroj světla, ale složitějších obrazců lze i přes velkou snahu dosáhnout jen těžko. Díky novému zařízení však nakreslíte snadno a rychle cokoli!

Přemýšleli jste někdy, jak vznikají fotgrafie, na kterých jsou k vidění nejrůznější tvary malované světlem? Nemusí se totiž jednat o starý dobrý Photoshop, ale stačí šikovné ruce fotografa, baterka a správně nastavený fotoaparát. Malování světlem však mělo až doposud jisté limity, které tvorbu komplikují a prakticky znemožňují vytvářet složitější obrazce.

pixelstick_02

Roku 1889 vytvořil umělec Georges Demeny první fotografii, na níž ukázal světu kreslení světlem. Snímek nesl název „Pathological Walk From in Front“ a vytvořen byl uchycením žárovek na oblečení asistenta, který se pohyboval před fotoaparátem s dlouhou expozicí. Technika se ujala a postupem času jí začala využívat spousta umělců i běžných uživatelů. Tvorba snímků se za dlouhá léta prakticky nezměnila, ale to nyní přestane platit.

etienne-jules_marey_georges_demeny1889-1pixelstick_01
Vlevo první známá světelná kresba z roku 1889, snímek vpravo vznikl za využití moderních technologií

Nový projekt Pixelstick zaznamenal nemalý úspěch na startupovém serveru KickStarter. Do světa světelného kreslení totiž přináší doposud nevídané možnosti. Jedná se o jakousi tyč, na jejímž těle nalezneme 198 barevných diod. Světelná tyč je připojená ke kontrolnímu ovladači, do nějž je přes počítač nahrán obraz ve formátu *.bmp s výškou 198 pixelů a libovolnou šířkou, který chceme světelně promítnout do prostoru a zachytit fotoaparátem. Zobrazení probíhá postupně po jednotlivých sloupcích pixelů, jejichž postupným (automatickým či manuálním) přepínáním a posunováním dochází k tvorbě celistvého obrazu.

Uživatel může nastavit intenzitu světla, přepínat mezi fotografiemi uloženými na paměťové kartě, ovládat fotoaparát na dálku díky WiFi (pouze u kompatibilních modelů) a to vše bez dalších kabelů. O napájení se stará 8 AA baterií a pro možnost tvorby různých spirál a kulatých obrazců nechybí speciální držák s otáčecí rukojetí.

pixelstick_05

Běžný uživatel podobnou hračku za 300 dolarů nepochybně potřebovat nebude, ale málokoho nechají chladným umělecké kousky, které se dají díky Pixelstick vytvořit. Velký zájem o technologii mají hlavně fotografové, umělci a další nadšenci, kteří chtějí se světlem vytvářet zajímavé kousky. Distribuce prvním zákazníkům začne na jaře roku 2014.

pixelstick_07pixelstick_04
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak kreslit žárovkou? Malujte obrazy pomocí světla a fotoaparátu, Pixelstick z vás udělá umělce

Žádné komentáře.