CDR.cz - Vybráno z IT

Asus Xtion: Pohybové ovládání pro PC pochází ze stejné dílny jako Kinect a míří na český trh

asus_xtion_01
Vypadá jako Kinect, funguje jako Kinect, ale jmenuje se jinak. Pohybové ovládání míří na PC a my se tak můžeme těšit na nové zážitky z her a ovládání.

Pohybové ovládání Kinect si na konzoli Xbox získalo spoustu fanoušků. Krátce po uvedení se přemýšlelo nad tím, jestli by jej nešlo připojit k počítači a rozšířit tak jeho možnosti. Zpočátku se skupiny nadšenců snažili o všelijaké hackování, které mělo za následek vznik spousty povedených projektů, viz video níže. Přestože to Microsoft původně zavrhoval, dočkali jsme se po dlouhém čekání vývojářského SDK i pro počítače. Kinect se přesto na počítačích dodnes nikterak populárním nestal a to dalo prostor pro vznik alternativ, jako je dnes uváděný Asus Xtion (poprvé byl k vidění na veletrhu CES 2011).

Podoba s Kinectem není náhodná, stejně jako princip fungování, který je nachlup stejný. Za technologií snímání pohybu totiž stojí společnost PrimeSense, která na vývoji obou zmiňovaných pohybových ovládání spolupracovala. Technologie sází na dvojici infračervených čidel, která dokáží snímat postavy ovládajících lidí v rozmezí od 0,8 m až do vzdálenosti 3,5 m a to vše při efektivním úhlu 58° horizontálně, 45° vertikálně a 70° diagonálně.

PR ASUS Xtion with Box

Samozřejmostí je pak mikrofon a po připojení k počítači nebo notebooku pomocí rozhraní USB 2.0 lze začít přenášet snímaný pohyb na obrazovku. Kompatibilitu výrobce potvrzuje u systémů Windows XP, Vista, 7 a na své si přijdou i linuxáci, konkrétně je zmiňováno Ubuntu verze 10.10.

Připravené jsou aplikace pro oblíbené služby Facebook, Picasa, Flickr a nechybí ani YouTube pro sledování na největším videoportálu. Pro prohlížení webu je připraven prohlížeč Kylo s podporou gest (zvětšování, zmenšování, otáčení) a virtuální klávesnicí.

Dosah

0,8 m až 3,5 m

Rozhraní

USB 2.0

Zorné pole

58° H, 45° V, 70° D

Systémové požadavky

Procesor: Intel® Core™ i3 nebo AMD Athlon™ II X4 a vyšší
Operační paměť: 2 GB a více
Operační systém: Windows® 7
Grafická karta: AMD Radeon™ HD 5450/1GB nebo NVIDIA® GeForce® 210/1GB a vyšší

Software

Xtion Portal
Tři přibalené hry s podporou pohybového ovládání: BeatBooster, MayaFit, DanceWall

Provozní prostředí

Uvnitř

Rozměry

18 cm × 3,5 cm × 5 cm

Z her jsou připravené nejrůznější tituly, jmenovitě: Virtua Tennis 4 od společnosti SEGA, Need for Speed: Hot Pursuit od EA, Street Fighter 4 od společnosti Capcom, Fruit Ninja od Halfbrick Studios nebo velmi populární Angry Birds od Rovia.

Pro nákup her je připraven také samostatný obchod s názvem Xtion Store. Zároveň je v balení trio her. Zde budeme citovat tiskovou zprávu výrobce: „Hry Beatbooster a DanceWall nabízejí závodění a divokou taneční akci, v obou případech s podporou režimu pro více hráčů. Hra MayaFit do vašeho obývacího pokoje přivede osobního fitness trenéra, s nímž můžete procvičit celé tělo, sledovat své pokroky a přizpůsobovat si vlastní tréninkový program.“

Cena setu, který obsahuje balíček tří her, je nastavena na 3190 Kč včetně DPH.

Zdroje: 

Tisková zpráva Asus

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Asus Xtion: Pohybové ovládání pro PC pochází ze stejné dílny jako Kinect a míří na český trh

Pátek, 17 Srpen 2012 - 21:50 | Archvile | Prvé kusy budú k dispozícii až začiatkom budúceho...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 17:47 | Lukáš Voříšek | Leap Motion vypadá skvěle, určitě jeho vývoj...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 17:02 | xrodney | Osobne si spise pockam jak to dopadne s Leap...

Zobrazit diskusi