CDR.cz - Vybráno z IT

Poslední rozloučení se sítěmi 3G: Jejich vysílače už na našem území nenajdete

Minulý měsíc došlo k vypnutí technologie 3G na celém území ČR u všech operátorů. T-Mobile a O2 následovali Vodafone a vypnuly poslední vysílače běžící na 3G.

Provoz sítě třetí generace byl zahájen v roce 2005. Společnost T-Mobile jako první službu spustila a trochu symbolicky jí i končí. Technologie následovala mobilní standardy GPRS a EDGE. Specificky se pod pojmem 3G rozumí standard UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). UMTS přinesl především technologii multiplexingu, která umožnila jednomu přijímači přijímat signál od více vysílačů.

Postupem času došlo k vylepšení na standard HSPA (high speed packet acces) neboli 3.5G a následně ještě na jeho další verzi HSPA+. Vylepšené standardy dále rozvíjeli multiplexing a využívají například anténní technologii MIMO (multiple-input multiple-output). Nejvyšší rychlost dosahoval standard HSPA+ a to až 42 Mb/s pro stahování.

Poté v roce 2012 začala nastupovat síť čtvrté generace, jmenovitě standard LTE. Pokud budeme opravdu důkladní a budeme se držet technické standardizace, tak LTE nesplňuje standardy pro čtvrtou generaci a někde se můžeme dočíst označení 3.95G, ale z různých důvodů už se vžilo a ponechalo spojení se čtvrtou generací.

V letošním roce docházelo k postupnému odstavování 3G a uvolňování frekvenčního pásma novějším sítím čtvrté a páté generace. Poslední frekvence, kde běžela třetí generace byla 2.1 GHz se šířkou pásma 60-100 MHz.

Technologie 3G už nebyla příliš využívána. Vodafone před vypnutím uváděl využití 1% zákazníků a T-Mobile poskytl obdobná čísla. Většina zákazníků se připojuje k internetu přes LTE.

Vodafone začal vypínat síť jako první a už 31.března odstavil kompletně 3G na celém území ČR. T-Mobile a O2, kteří sdílejí svou infrastrukturu, poslední zbytky 3G vypnuli k poslednímu listopadu. Z důvodů malého vytížení a nižšího pokrytí byla síť 3G odstavena dříve než 2G. U 2G stále funguje standard EDGE pro připojení k internetu a především nejstarší standard GSM pro mobilní služby jako hovory a SMS.

Čtenáři se mohou zde podívat na pokrytí mobilními sítěmi u T-Mobilu nebo detailněji tady u O2 a zde u Vodafonu. Ověření, že telefon podporuje novější technologie, je možné například provést příkazem u O2 nebo přímo ve vyhledávači u T-Mobilu.

Diskuse ke článku Poslední rozloučení se sítěmi 3G: Jejich vysílače už na našem území nenajdete

Sobota, 18 Prosinec 2021 - 09:46 | Max Devaine | Jo, nebyl to u nás nejhladší přechod. Spousta...

Zobrazit diskusi