CDR.cz - Vybráno z IT

Notebook bez nabíječky? WeWi SOL vydrží až 10 hodin a má hned několik solárních panelů

sol-laptop_01
Proč s sebou tahat kabely, když můžete mít zařízení, které nabijete kdekoli. Stačí jej vyndat na slunce a díky solárním panelům je za chvíli baterie plná. Úsporný notebook prý bude možné zakoupit za necelých 7 000 Kč!

Pokud jste fanouškem „zelené energie“, zdá se být sluneční záření ideálním zdrojem. Sluneční svit je v těchto dnech intenzivní a určitě se najde spousta dobrodruhů, kteří na cesty vyráží s nějakou tou solární nabíječkou v kapse. Uprostřed pustiny a v místech, kde se k elektrické zásuvce jen stěží dostaneme, je to nepochybně dobrá volba. U smartphonů a malých přenosných zařízení asi s nabíjením pomocí solárního panelu nebude problém, ale co třeba takový notebook?

Kanadská společnost WeWi Telecomunications si dala za cíl tvorbu odolného přenosného počítače, ke kterému bychom nepotřebovali žádné přídavné napájení a byl by si schopen vyrobit dostatek energie sám. Pomocníkem mu v tom má být sluneční energie, kterou bude získávat z několika solárních panelů na zadní straně. Ty jsou rozkládací a uživatel si podle intenzity záření bude moci vybrat, kolik jich "otevře". Na obrázku níže je notebook ukázán s maximálním rozložením panelů.

SOL_solarni_notebookiss_sts119
Vlevo notebook na solární pohon, vpravo ISS s rozpětím panelů celých 73 metrů. Tak nějak nám oba objekty přišly podobné...

Zbytek výbavy patří spíše do sféry pomalejších zařízení, ale díky nízké ceně to je pochopitelné. 13,3" displej ponese rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů, dále uvnitř nalezneme 4 GB RAM, 320GB harddisk a dvoujádrový 1,86 GHz procesor Intel Atom D2500 s integrovanou grafickou kartou GMA 3600. Jako operační systém byl zvolen zvolen Linux v populární distribuci Ubuntu.

Volba procesoru je přinejmenším zajímavá. Jedná se sice o úspornou řadu Intel Atom, ale vzhledem ke starší generaci čipu je spotřeba vyšší než u novějších kousků Clover Trail. Cena však byla důležitějším faktorem.

SOL

Výpis výbavy pokračuje a WeWi navíc slibuje stereo reproduktory, trojici USB 2.0 portů, HDMI výstup a nechybí ani čtečka paměťových karet typu SD. Pro připojení k síti by neměl chybět 10/100 Ethernet, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0 a dokonce i 3G/4G modem. Uvidíme, zda se při podobné výbavě podaří tvůrcům dodržet nízkou cenu, my hádáme spíše dostupnost několika různých variant odstupňovaných podle výbavy a ceny.

Podle slov výrobce vydrží SOL 8-10 hodin provozu na baterii a pokud budou ideální podmínky, zvládne se do plného stavu nabít pouze s pomocí solárních panelů již za 2 hodiny. Prvním trhem, kam se notebook podívá bude Ghana a to za příjemných 300 dolarů, v USA poté za 350 dolarů, tedy kolem 7 000 Kč.

sol-laptop_02

Solární nabíječky na notebooky jsou sice k dispozici nějaký ten pátek, zabudování panelu přímo do těla zařízení ale může být v některých případech atraktivnější volbou. Pravdou je, že v našich končinách podobné řešení nemá kvůli výkyvům počasí a slabému slunci šanci na úspěch. Cílovou skupinou jsou však tropické oblasti a chudší země Afriky, například právě Ghana, kde jsou rozvodné sítě a dostupnost energie na bídné úrovni.

My jen doufáme, že tvůrci mysleli i na dostatečnou čitelnost displeje na přímém slunci, což by mohl být problém, který zařízení příliš nepřidá na popularitě. Díky dlouhé výdrži baterie bychom se toho ale zas tak moc nebáli. Projekt je zatím v plenkách a těžko říci, kdy a v jaké podobě nakonec WeWi SOL spatří světlo světa.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Notebook bez nabíječky? WeWi SOL vydrží až 10 hodin a má hned několik solárních panelů

Pátek, 9 Srpen 2013 - 07:15 | Jakub Rydlo | Tim bych si nebyl tak jistej. K cemu budou v...
Pátek, 9 Srpen 2013 - 00:19 | BTJ | A neni to jedno? Linux je tam jenom, aby tam neco...
Středa, 7 Srpen 2013 - 15:24 | Alexandra Stanovska | Kombinácia Cedar Trail GMA 3600 a Ubuntu nie je...
Středa, 7 Srpen 2013 - 14:55 | Jakub Rydlo | Jak se pise na konci clanku, prodavaji se i...
Středa, 7 Srpen 2013 - 13:03 | DRK | Hmm ty panely jsou doufám na dostatečně douhém...

Zobrazit diskusi