CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Představuje Huawei bezpečnostní riziko? Česká vláda se jich zbavuje po vzoru USA

Tak samozřejmě je lepší se vybavit zaostalejší a dražší technikou, do které má přístup NSA, že. A nebo kupovat Ericsson, Švédsko bude zakládající zemí evropského chalífátu.

Kromě toho se to stejně všechno dělá v Číně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče evropského chalífátu, mám neblahý pocit, s ohledem na procentuální zastoupení musulmanů v populaci a demografický vývoj, že jako první budeme mít na východě novou Zlatou hordu s jadernými zbraněmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že než mobil je nebezpečnější infrastruktura, do které se připojuje. Pokud mají nejmenovaní operátoři ifrastrukturu založenou na technologii Huawei, tak se mohou Číňani jen smát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by Huawei cíleně instaloval do svých zařízení spyware. Ale je známo, že čínské zpravodajské služby toto následně dělají. Ví se o mnoha případech, kdy byly infikovány konkrétní zásilky Huawei/Honor, ZTE, Oppo, Vivo ale i Samsungu, Xiaomi, LG, Asus, Lenovo ...
V případě Androidu mají samozřejmě o dost snazší práci, než v případě poměrně uzavřeného Apple.
Je i známo dost případů, kdy byly infikovány či HW pozměněny síťové a serverové prvky Huawei, nebo třeba i Supermicro.
Proto raději provozuji síťovou infrastrukturu na prvcích od Unifi (USA) v mixu s HPE, Dell, nebo Cisco. A lidem co pracují s citlivými údaji přiděluji služební Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je někdo paranoidní, nebude věřit ničemu co sám nevyrobil a nenaprogramoval. .
Takže je jedno jestli je to Huawei, Cisco, IBM apod. .
Nejlepší by bylo, kdyby každý výrobce musel zveřejnit zdrojové kódy. Bylo by ověřitelné co tam je. Nikdo by nemohl skrytě zneužívat autorské právo, zadní vrátka by byla odhalitelná (až na vyjímky - spojené s certifikáty, ale to je na delší povídání). V každém jiném případě je to o (slepé) důvěře v někoho koho ani neznám. A že by USA se svojí NSA budila ve mně důveru větší než Huawei nemohu říct.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ani to vám nepomůže, Intel ME funguje zcela nezávisle na software, který si nainstalujete do PC a umožňuje plnou vzdálenou kontrolu kompu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje vůbec nějaká studie která by prověřila výrobky jednotlivých značek na to co či kolik a čeho kam posílají nebo je to jen dohad typu "mohly by" případně "my to děláme tak co teprv oni"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

existují soukromé společnosti, které auditují jak výrobky, tak software z hlediska bezpečnosti dat. Výsledky jsou samozřejmě jejich obchodním artiklem, takže zpoplatněné.
Nicméně čas od času vydávají alespoň nějaká tisková prohlášení (samozřejmě to lze chápat jako reklamu na jejich služby). Např. viz https://mobil.idnes.cz/malware-skodlivy-kod-rottensys-miliony-smartphonu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ten článek ale zrovna neřeší nebezpečnost nějaké značky. Ani je neporovnává mezi sebou. Šlo o infikování v rámcidodavatelského řetězce, takhle jde infikovat jekýkoli typ a značku. Navíc bych řekl že zrovna tohle by mělo jít u mobilů do státní správy kontrolovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cca 4 roky se ví o tom nařčení huawei a zatím nikdo nic nenašel,a pokud mi někdo řekne že zadní vrátka tam teď nejsou ale mohou je tam v aktualizacích dát. Tak odpovím,vždyť je zcela běžné že celá bts je připojená k internetu a v nějaký okamžik odstřihne všechny připojené mobily,a začne se sama aktualizovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle beru jako opravdu velmi unáhlený krok pod nátlakem USA a ostatních států. Už tu byly i kauzy s backdoory v cisco srandách a je zajímavé, že je hujahej začalo trápit až teprve nedávno, do té doby se mlčelo. Pochybuju že někdo z vlády dělal bezpečnostní audit, takže se jen "přifařili" ke zbytku. Určitě nebude náhoda, že hujahej úspěšně vytlačuje "tradiční" výrobce kritických síťových prvků, jako byl onen erricson, alcatel/lucent, čisto a já nevím co ještě existuje. Daří se jim i ve spotřebáku a to je přeci nemyslitelné, aby nějakej čínskej výrobce měl pod kontrolou polovinu veškerého provozu po světě (rozuměj, teklo to přes jejich zařízení s potencionálním backdoorem, místo krabiček, které jsou pod potencionální kontrolou US).

Upřímně, v případě "konzumu" je mezi páteří a koncákem tolik prvků, že tam nemá cenu bezpečnost na úrovni infrastruktury z pohledu backdoorů velkých mocností řešit. Na nějaké vládní úrovni, jedině nějakej brutální audit, nebo to držet mimo internet (to je více méně jistota, tam už může selhat pouze lidský faktor - franta připojí k izolovanému počítači flashku, přes kterou tam dostane bordel a nebo něco vynese).

Pravdu se asi nedozvíme, ale je tam tolik "náhod" a z minulosti je známo tolik "průserů", že bych tomu nějak velkou váhu nedával a spíš si něco pomyslel o naší vládě a "onoho kritického pro-ruského vlivu" ;)

Co třeba takovej intelův generátor náhodných čísel, co není tak náhodný? Nebo intelácké IME, do toho taky nikdo nevidí a něco to troubí do sítě. Potencionální backdoor cisco hraček? Napadené SIM karty výrobce? Dál si už moc nevzpomínám, ale určitě se najdou další zajímavé drby nebo rovnou potvrzené informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ach jo to tady nikdo neumí přemýšlet vlastní hlavou ?
a jak tu někdo piše na duležíte věci davám zamněstnancum iphone :) to je jako by jste všechno vykvokal USA na zlatým podnose :)
je uplně fuk co máte za vyrobce telefonu ! dneska jsou odposlouchávány všechny hovory a datová komunikace ! dit je to napsano ve smlouvě pro poskotovatele mobilních služeb ! když žadaji přiděleni frekvence ! to samé se týka internetu ! i když moho lidi řekne že to není možné ! tak možné to je a děje se to ! co se týká technlogie tak opravdu v tom problem není ! dneska už nesedí xyz lidí se sluchátky na uších, ale dělaji to počítače na zakladě předen danych kličových slov chovaní, nehledě na to že zakladní věci jako kam se volalo komu kdo volal kde se mobil pohyboval v jakou dobu se ukladá stale nonstop dokud nevytáhnete baterku ! u internetu je to tak že schromaždují informace na které stranky lezete a podobně ! zase je tam zadany algoritmus co je "zavadné " a co ne ! nebo třeba muže být seznam zakazaných stranek "které se nelíbí "
ale jedna věc se da řici jistě opravdu neni dneska problem odposlouchávat komplet komunikaci kohokoliv ! a prosím takový ty kecy jako kdo nic nedělá memá se čeho být si nechte ! jde o soukromi a demokracii ! které nám pomalu ale jistě mizi před očima !!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musíme to mít z USA aby nám do toho mohli vydět oni a ne někdo jiný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další kauza jako „špionský čip v Supermicro"? I u této jsem zvědavý jak to dopadne a jestli se Huawei/Supermicro budou bránit soudní cestou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Príde mi to ako veľmi ale fakt veľmi účelové, ako tvrdiť že všetko odpočúvajú, Nemci sa vyjadrili že nenašli žiadne dôkazy.
Dnes sa ide s toho posrať celý svet že USA robia obchodnú vojnu s Čínou a zožerú čo Trump vypotí.
Zaujímavý film som videl je to síce Bčkový ale na temu začiatku 3G a výstavba v Afrike : Obchodník z Číny
Je to zaujimavé že vtedy chcel západ mať pod kontrolou siete v Afrike a Čína zverejnila na 3G zdrojové kody, nuž kde je pravda teraz 5G a Huawei tvorí zisky najlepšie najlepšie android telefóny a má čipy 5G.
Aple klesajú zisky a pôjde to stále dole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huawei se aktivně podílela na kampani pronásledování meditační praxe Falun Gong, kterou vede Komunistická strana Číny od roku 1999. Nejenže nahlašovala své zaměstnance policii, pokud zjistila, že se věnují Falun Gongu, ale také pomohla vytvořit nástroj na sledování čínských občanů a cenzorování informaci, ke kterým se mohou dostat.
https://www.theepochtimes.com/with-persecution-of-falun-gong-huawei-deve...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle spíš ukazuje že té společnosti "peníze nesmrdí" a s morálkou si nedělá problém (popravdě která velká společnost si dělá?), než že by byla skutečně součástí čínského aparátu....
Moje oblíbená značka to není ale nedělám si iluze o nějakém sluníčkovém samsungu nebo apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.