CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW – Batmobilem do Gothamu. Arkham Knight přichází na scénu [E3 2014]

Arkham Knight 06
Jednou z opravdu velmi očekávaných her letošní E3 byl připravovaný Batman: Arkham Knight. Ten má na svědomí studio Rocksteady a přinese řadu novinek a úprav. To slibují tvůrci, aktuální videa i získané informace jejich slova však veskrze potvrzují.

E 3 Special

Přestože se jedná o čtvrtou hru s přízviskem Arkham, jde o třetí a poslední díl trilogie s Temný rytířem. Předešlý titul s názvem Arkham Origins je pouze spin-off prequelem, který ale Rocksteady nebere v potaz, přestože se jim některé použité mechaniky líbily. Příběhově tedy bude hra navazovat jen na Arkham Asylum a Arkham City.

Arkham Knight vs. Dark Knight

Je nutné zmínit, že Arkham Knight není jméno pro netopířího muže, nýbrž pro jeho hlavního nepřítele. A vězte, že se bude jednat o velmi zajímavý "rytířský" souboj, protože Arkham Knight se v gothamském ochránci velice inspiroval. Má podobný vzhled, disponuje poměrně high-tech oblekem a gadgety a výcvik nejspíš také nemá jen z ulice. V jednom z prvních trailerů dokonce Batmana porazil - scéna končila mířením na hrdinovu hlavu a výstřelem, který už jsme ale neviděli.

Arkham Knight 08

Máte-li nutkání začít brouzdat po internetu a zjistit si o této tajemné nemesis nějaké info navíc, ušetříme vás zbytečného hledání. Arkham Knight totiž není postavou z komiksů, ale úplně nový charakter, vytvořený čistě pro tuto hru. Nicméně vydavatelsvtí DC Comics se zalíbil natolik, že ho do nových komiksů plánují zakomponovat.

Batmobil na scénu

Asi největší novinkou se v sérii stává Batmanovo osobní vozidlo, Batmobil. Ten bylo možné spatřit už v prvním díle, teď se ale dočkalo značného faceliftu a připomíná spíše tank s inspirací v Nolanově filmové trilogii. Přibude tady značně nový prvek, protože tvůrci označují Batmobil za nejlepší vozidlo, které kdy ve hře bylo.

To bude mít dva funkční módy. Prvním je Pursuit mode, kdy je vozidlo zaměřené na rychlost a celkovou jízdu. Bude se tedy hodit na bleskovou přepravu na místo činu, dohánění protivníků a jiné primárně na jízdu zaměřené činnosti. Druhý je pak Battle mode, kdy se z Batmobilu stává tank s kulometem, dělem a jinými extrémně ničivými prostředky.

Arkham Knight 03

Z nejnovějšího gameplay videa, které bylo součástí konference Sony, jsme mohli oba mody vidět. Batmobil neměl například problém s projetím menších zídek, které rozrážel, jako by byly z papíru. Následný boj se skutečně podobal tankové bitvě, k dispozici dokonce byly řízené rakety. Jak moc bude Battle mód využíván se přesně neví, ale doufáme, že tvůrci vhodně nastaví hranice a nebudou zbytečně přehánět. Batman přeci striktně nezabíjí.

Nový Gotham

S novým vozidlem se samozřejmě muselo změnit i město. Rozloha Gothamu by měla být až pětkrát větší, než byla velikost mapy v Arkham City. Rozdělí se na tři ostrovy a cestování bude záviset čistě na hráči. Sami si tedy určíme, zda preferujeme létání za pomoci pláště nebo raději zvolíme Batmobil. Co rozhodně potěší, je fakt, že by ulice měly být opravdu živé. E3 gameplay totiž ukazoval po silnici jezdící auta. Snad se nebude jednat pouze o vozidla gangsterů, ale opravdu se tam venku dočkáme také civilistů.

Arkham Knight 07

Z videa bylo jasně patrné, že město je obrovské. O to víc je příjemné vědět, že vše bude detailní a hráč by se na ulici rozhodně neměl cítit osamoceně. A přestože velká rozloha by mohla lákat příznivce multiplayeru, Rocksteady v tomto ohledu zůstávají pouze u podrobně propracované singleplayer složky hry. Nutné je zmínit, že se opět bude střídat interiér s exteriérem, takže se podíváme do nejedné gothamské budovy.

Panoptikum města gothamského

Přestože Temný rytíř rád pracuje sám, občas se malá pomoc hodí. Opět se vrací Jim Gordon a hlavně jeho dcera Barbara, známá též jako Oracle. Tentokrát by už neměla být jen hlasem, který Batmanovi pomáhá, ale mělo by se jí dostat mnohem většího prostoru. Zda se vrátí Robin, zatím nikdo neprozradil.

Prostor pro další postavy by tu jistě byl. Mohl by se objevit Nightwing, jehož počátky jsou po boku Batmana, jakožto první Robin (ten současný je Tim Drake, jenž je v pořadí třetím Robinem). Jisté cameo by si zasloužila i Catwoman, nicméně to jsou zatím jen spekulace.

Arkham Knight 14

Ze záporných postav se kromě Arkham Knighta objeví Two-Face, Penguin, Scarecrow či Riddler. Prakticky všechny postavy prošly změnami, pouze Two-Face se tvůrcům líbil natolik, že ho upravili minimálně. Hlavní protivníci tedy vypadají ještě temněji a vážněji, než tomu bylo dříve. My se těšíme hlavně na Harveyho Denta, který v Arkham City mnoho prostoru nedostal.

A nějaké další změny?

Že se Batman střetne s nepřáteli hezky zblízka, je asi každému jasné. Nebude tedy nouze o rvačky, které se nepochybně stanou – po vzoru minulých dílů - opravdovou pastvou pro oči. V tomto ohledu autoři neplánují nic měnit. Vzhledem k tomu, že celý systém perfektně funguje, to ani není potřeba. Rozšíří se však počet osob na obrazovku, takže občas budou bitky opravdu velké.

Jednou z několika novinek je Fear Takedown, což je postupná rychlá likvidace několika nepřátel najednou. Stejně tak dojde na úpravy gadgetů. Vcelku hojně využívaný Line launcher umožní vystřelit lano i za letu a velmi efektivně tak upravit cestu.

Arkham Knight 12

Ke zpracování zatím můžeme říct jen to, že Batman: Arkham Knight je nádherná pastva pro oči, která naprosto báječně využívá potenciálu nových konzolí. Pokud skutečně jede hra na tvůrci upravovaném Unreal Enginu 3 (nebo spíše 3.5), je to opravdu výtečně odvedená práce. Z gameplayů bylo možné zaslechnout i soundtrack, který velmi připomínal tvorbu z Arkham City, takže nás nejspíše čeká velmi atmosférická, temná a na poslech příjemná hudba.

Aktuálně se od Batman: Arkham Knight dost očekává a opravdu hodně bylo slíbeno. Je nutné si ale uvědomit, že Rocksteady si svou trilogii s Temným rytířem dost hýčká a velmi o ni pečuje. Čekání až do roku 2015 bude sice velice dlouhé, věříme však, že bude stát za to.

Zpravodajství E3 2014 běží pod záštitou společnosti Intel Corporation

Děkujeme za zápůjčku výkonných Ultrabooků s procesory Intel Core.

Asus TaichiLenovo Yoga 13Dell Xps 12

Asus Taichi, Lenovo Yoga 13, Dell XPS 12

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW – Batmobilem do Gothamu. Arkham Knight přichází na scénu [E3 2014]

Žádné komentáře.