CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušejte Firefox OS - jak vypadá a na co se můžeme těšit?

Firefox-OS
Android spolu s iOS vládne mobilnímu trhu a nic nenapovídá tomu, že by tato éra měla brzy skončit. Zanedlouho však dorazí Firefox OS, který se nejen díky zvučnému jménu pokusí získat své příznivce. Mířit má na středně výkonný hardware a běžet může i na starém dobrém Raspberry Pi. Pojďme se na něj podívat.

Současný trh s mobilními telefony ovládá Apple se svým iOS a Google s Androidem. Otevřený Android má na globálním trhu o poznání větší úspěch, což je dáno jeho univerzálností a podporou všelijakých zařízení. Do vínku chce přihodit i Mozilla Corporation, která od minulého roku společně s komunitou pracuje na Firefox OS.

firefox-phone

Projekt s původním názvem Boot to Gecko (B2G) měl dle ředitele výzkumu v Mozilla Corporation Dr. Andrease Gala jasný cíl - vytvořit kompletní operační systém, stavějící na otevřených webových standardech, který umožní vývojářům programovat aplikace konkurenceschopné a velmi podobné těm nativním pro iOS a Android. Jejich základem pak bude především HTML5 a JavaScript. Projekt poměrně rychle získal reálnou podobu a nyní přibližně víme, jak bude Firefox OS vypadat.

firefox_OS_uvodfirefox_OS_uvod3

Je tomu už nějaký pátek, co jej lze formou emulátoru vyzkoušet, ale prvotní verze se potýkaly s častými pády. Dostupná je tradiční verze pro Windows, Linux i OS X prostřednictvím instalačního balíčku. Nejjednodušší variantou je pro běžného uživatele instalace emulátoru formou doplňku pro prohlížeč Mozilla Firefox (instalujte z oficiálních stránek). Druhá možnost dle našeho soudu méně trpí na pády aplikace. Příjemným překvapením je v této fázi vývoje plná podpora "Marketu" a vyzkoušet tedy není problém také doinstalované aplikace.

firefox_OS_startfirefox_OS_start_1

Otázkou zůstává, zda současný trh nový operační systém přijme. Domovem OS s ohnivou liškou nebude nejvýkonnější hardware, což je minimálně do začátku moudrá volba. Usídlit se má v modelech nižší a střední třídy, kde prý nějaký prostor pro nového hráče zbývá. Uvidíme, jak bude vstup na trh vypadat, neboť popularita Firefoxu, z níž mohl chystaný systém mnohé vytěžit, už není zdaleka tak veliká jako před pár lety.

Vývojáři se při návrhu viditelně inspirovali Androidem, iOS a v něčem i Windows Phone. Zkrátka se snažili vybrat funkce a design, na který jsou uživatelé zvyklí. Navíc není jednoduché na stejném hardwaru vymýšlet jiné funkce a vzhled, na větší změny si pravděpodobně budeme muset počkat spolu s technologiemi, jako je bezdotykové ovládání apod.

Úvodní obrazovka, prostředí a jeho ovládání

První obrazovka, kterou uživatel po zapnutí uvidí, standardně zobrazuje aktuální informace v podobě data, času, případně upozornění na zmeškané hovory a přijaté zprávy. Inspirace Androidem je zřejmá a oblíbená funkce, kdy je po odemčení displeje možný výběr mezi spuštěním fotoaparátu a otevřením výchozí plochy nechybí ani zde.

firefox_OS_uvod1firefox_OS_uvod2

Spodní lištu tvoří několik funkčních ikon s přímým vstupem na nejdůležitější funkce systému - telefonování, zprávy, kontakty a samozřejmě samotný webový prohlížeč. Na opačném konci hledejme další z prvků, za nimiž stál původně Android - vysouvací lištu, tedy lépe řečeno notifikační panel.

firefox_OS_uvod6firefox_OS_uvod4firefox_OS_uvod5Firefox_OS_browser

Aplikace lze zobrazit posouváním plochy vlevo a vpravo. Nechybí nezbytný základ a další testovací aplikace navrch. Zmiňme např. tyto - kalkulačka, kalendář, galerie, video, FM rádio, přístup k fotoaparátu, úkolníček, Twitter klient, Market apod. Otevření probíhá klasicky kliknutím na vybranou ikonu, případné minimalizovaní jedním stiskem domovského tlačítka a pro přepínání mezi běžícími procesy včetně jejich ukončení stačí "home button" dlouze stisknout. Pro ukončení procesu jej po vzoru Web OS stačí "zahodit".

Při volání a psaní textových zpráv se asi ztratí málokdo. Firefox OS v tomto směru sází na jistotu a uživatelé konkurenčních mobilních platforem by se měli rychle adaptovat. Nákup a stahování aplikací prostřednictvím marketu probíhá snadno, ale při srovnání s Google Play nepříliš přehledně, viz přiložené video.

Uvidíme, jak to bude se slibovaným plynulým během i na slabším hardwaru. Pokud se povede Firefox OS dostatečně vyladit, mohl by být zajímavou alternativou k Bada od Samsungu a dnes již (bohužel) skomírajícímu Symbianu. První videa ukazují, že komunita spolu s vývojáři Mozilla Foundation zvládá divy a rozběhnout se chystaný systém povedlo i na legendárním Raspberry Pi (video zde). Během příštího roku dorazí hotový OS na trh a analytici věří, že si během něj získá celé jedno procento z "koláče". Na splnění podobného cíle podle nás má, co myslíte?

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušejte Firefox OS - jak vypadá a na co se můžeme těšit?

Středa, 12 Prosinec 2012 - 15:49 | HKMaly | Nemusi to byt az takova katastrofa ... od vydani...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 06:08 | Misko Uško | jo to by musel byt sakra system aby s tym...
Středa, 12 Prosinec 2012 - 02:32 | George eLzyx | hlavně to zkoušel Palm, resp. HP s WebOS a taky...
Úterý, 11 Prosinec 2012 - 09:24 | Rudolf Dvořáček | Když budou aplikace v HTML5 a JavaScriptu,...

Zobrazit diskusi