CDR.cz - Vybráno z IT

[E3 2012] PREVIEW - První dojmy z Need For Speed: Most Wanted

nfs-uvod
Need For Speed je tady. Tentokrát nese podtitul Most Wanted a rozhodně chce předešlé díly položit na kolena. Black Box, kteří mají na svědomí The Run, opět střídá britské studio Criterion Games aby hráčům nabídlo staré dobré závody, které nám už dlouho chyběly

Druhý díl Most Wanted, který číslovku však v názvu postrádá stejně, jako dva roky staré Hot Pursuit, které je v podstatě již třetím pokračováním z hlediska podtitulu, sváže to nejlepší z Burnout Paradise a původních Most Wanted v jedno, čímž vrátí nesmrtelnou závodní sérii do starých zajetých kolejí.

nfs1

Poprvé jsme o Need For Speed: Most Wanted (2012) zaslechli pouhý den před oficiálním začátkem nejdůležitější herní výstavy na světě, Electronic Entertainment Expo. Ven se nedostala pouze informace o tom, že bude hra přítomna na prezentaci Electronic Arts, navíc jsme měli možnost vidět také první obrázky a video. Je sice fakt, že nám tím vývojáři v podstatě zkazili zážitek z konference, ale nedá se svítit.

nfs4

Nové Most Wanted je plné akce, atmosférických zážitků a vzdává se razantních koridorů. Alespoň tohle lze soudit z videí, které jsme měli možnost prostudovat. Oproti předešlým dílům, tady bude znamenat pedál na podlaze naprosto zběsilou jízdu, při níž se budeme jen s obtížemi vyhýbat překážkám na silnici a dalším řidičům. Nemusíme se však bát složitého simulátorového ovládání. Zatím jsme si titul neměli možnost sami osahat, jak to tak ale vypadá, dočkáme se dalšího arkádového závodění, které nebude klást na řidiče nějaké razantnější nároky. A přesně to nás na Need For Speed baví.

Nebezpečná jízda

Tím, že dojedeme do cíle, závod rozhodně nekončí. Do hry se vrací policejní složky, které nám v žádném případě nedají pokoj a za každou cenu nás buď budou chtít zbavit auta anebo přispět do státní kasy výběrem opravdu tučné pokuty. Stejně tak jako v původních Most Wanted se nám tedy i v novém zpracování nabídne otevřené město, kterým budeme mezi závody moci projíždět křížem krážem a mizet tak federálním agentům, jež jsou nám v patách, v temných uličkách a zákoutích.

nfs3

Zda policie občas zasáhne i do samotného závodu zatím nevíme. Pravděpodobně ale ano. Snad i proto nás tvůrci zbavili přehnaného koridoru a připravili nám opět několikero zkratek, které nás navíc mohou dostat i na jinou silnici. Zda se pro nás tedy stane zajetí do zkratky osudné, prodlouží nám závod a připraví o přední pozice, anebo nás naopak šoupne razantně dopředu, bude tedy pravděpodobně na náhodě. Na tohle téma zatím tvůrci neprozradili příliš velké množství informací, a tak nebudeme předbíhat a zbytečně poskytovat nepravdivé spekulace.

Návrat ke kořenům

Vraťme se ale ještě na chvíli ke zmiňované svobodě mezi závody. Stejně jako právě v Most Wanted, Carbon anebo takových Underground 2, budeme se moci volně pohybovat po městě. A to ať už chceme dojet do garáže, jen tak si v klídku zajezdit anebo si vyzvednout úkol. Dokonce se možná vrátí funkce, díky které budeme schopni vyzvat některého z rivalů prostě jedoucího třeba na dálnici.

nfs2

S volností vás asi určitě napadá velmi důležitá otázka: Bude ve hře tuning? Nás napadá také. Vzhledem k tomu, že budeme moci navštívit save house a samovolně si městem dojíždět pro dané úkoly, předpokládáme, že se po dlouhé době opět tuningu konečně dočkáme. A pravděpodobně ve stejné formě, jako v původních Most Wanted. Na fakt, že si pro různý typ součástek budeme muset zajet do jiného druhu dílny, asi můžeme zapomenout. Informace to však stále není oficiální, slibujeme však, že se tato důležitá data pokusíme z EA dostat co nejdříve.

nfs5

Sečteno a podtrženo, Need For Speed: Most Wanted (2012) nám snad opět a konečně nabídne to, na co jsme byli z produkce vývojářů série dříve zvyklí. A pokud tomu tak skutečně bude, moc se na tyhle prvky těšíme. Čekání to bylo dlouhé, naštvání z absence volnosti či tuningu už trvala příliš dlouho, a tak je na čase opět oprášit staré zajeté kolejnice. Uvidíme, věříme.

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku [E3 2012] PREVIEW - První dojmy z Need For Speed: Most Wanted

Žádné komentáře.