CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW - V Plants vs. Zombies: Garden Warfare se stanete brutálním zahradníkem

Plants vs. Zombies čeká proměna vnějšku i vnitřku jménem Garden Warfare. Jaké naděje tento odvážný krok zatím vzbuzuje? A co na to doktor Zomboss?

Originální Plants vs. Zombies od PopCap Games byl jednoznačně hit. Pro neznalé: PvZ je casual tower defense hra, ve které bojujete s nemrtvými hordami pomocí rostlin. Ano, je to velmi jednoduchý koncept, ale byl nesmírně chytlavě zpracován. Velká škála semen i zombie, minihry a upgrady, a co je nejatraktivnější, střelený humor. Co si lze neoblíbit na mozky lačnících potvorách s úžasně tupým výrazem a špatnou gramatikou? Díky velkému úspěchu se hra dočkala mobilního pokračování s podtitulem It‘s About Time, které bylo ještě úspěšnější.

 

Od osvědčeného receptu se ale v PopCap nyní rozhodli radikálně odklonit. Když se nad tím zamyslíme, vlastně se ani není čemu divit – Plants vs. Zombies a jeho sequel byly dovedené k dokonalosti a přílišné dojení peněz pořád tím samým způsobem může pověst značky poničit (všichni známe Call of Duty, že). Nová hra jménem Plants vs. Zombies: Garden Warfare se přesune do jiného žánru, kterým je akční third-person střílečka.

Den trifidů trochu jinak

Uveřejněná videa z hraní ukazují rychlou akci, neoproštěnou však od taktiky. Každý charakter je unikátní nejenom vzhledem a zbraněmi (když se slunečnice vytasí se svou vlastní verzí Hammer of Dawn z Gears of War, pochopíte, že tato hvězdnicovitá plodina se s ničím nemazlí), ale i svými speciálními schopnostmi (například stavba barikád či vypouštění cibulovitých dronů). V Garden Warfare bude implementován systém tříd (zatím 4 pro každou stranu; zadnice čouhající z gatí zombie inženýra se chtě nechtě vypálí na sítnici každému) ne nepodobný tomu z Battlefield Heroes či Team Fortress 2.

 

Podobnost s těmito hrami ale nekončí jen třídami, personifikovat si zombíka či bylinu budete moci také v oblasti vtipných doplňků (co takový kaktus se zmrzlinami na větvích a černou koženou vestou?) a posuňků. Ty si budete moci v obchodě koupit za jmění, které nabudete získávat jejich sbíráním ve hře (podobně jako v původní hře). Je možné, že nějaký čas po vydání budou implementovány i mikrotransakce s reálnými penězi.

Červi se rozlezou

Nejenom originální tematika, ale i vzhled hry je bizarní. Vzájemný hutný masakr květin a nemrtvých se odehraje na idylických mapách prýštících barvami a tento kontrast dodá hře ještě trochu praštěného humoru navíc. Dvojrozměrné postavy se do trojrozměrné podoby povedlo převést docela dobře, i když některé maličkosti působí poněkud zneklidňujícím dojmem. Nevíme, jestli je to záměr, nicméně obličeje jistých postav jsou na pomezí roztomilosti a děsivosti; vzpomeňte si na noční můry s lokomotivou Tomášem a máte dobrou představu, jak „uncanny valley“ funguje.

 

Přes svoji žánrovou proměnu Garden Warfare ovšem nezanevře na tower defense kořeny, což se výrazně odrazí na hratelnosti (dostupných bude několik módů). K ubránění budete nuceni vaší zahradu šikovně a strategicky osazovat různorodou škálou obranných rostlinek, plnit úlohu své postavy a k tomu ještě spolupracovat se spoluhráči ve skupině. V opačném případě vás brzy převálcují vlny nepřátel a bossové.

Titul bude čistě multiplayerová záležitost. Mimo online multiplayeru až pro 24 hráčů nabídne ale také komornější co-op pro 4 hráče a na konzolích si užijete i split-screen. A aby toho nebylo málo, používání Kinectu nebo/a SmartGlass vyústí v ještě větší variaci.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare bude oproti svým předchůdcům téměř zcela odlišně zaměřená hra. Přerod z 2D strategie do 3D akce je možná až příliš razantní krok a velký risk, přesto oplývající velkým potenciálem, zvláště pak pro fanoušky PvZ. Nicméně existuje nebezpečí, že herní zážitek bude i přes všechno úsilí příliš obyčejný a podobný jiným hrám (například již zmíněným Team Fortress 2 a Battlefield Heroes), takže zapadne. Na rozřešení si ale musíme počkat na 21. únor, kdy hra vyjde na Xbox 360 a Xbox One.

František Šimůnek

V roce 2011 se stal členem redakce RecenzeHer.eu, odkud v dubnu 2012 odešel pracovat pro inGamer.cz na post redaktora. V pozici externího redaktora je od ledna 2014, kdy došlo k migraci inGameru pod herní sekci CDR.cz. Nejčastěji přispívá retro články.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW - V Plants vs. Zombies: Garden Warfare se stanete brutálním zahradníkem

Žádné komentáře.