CDR.cz - Vybráno z IT

PREVIEW – South Park: The Stick of Truth si s etiketou servítky nebere

South Park: The Stick of Truth je nadcházející hra na motivy slavného animovaného seriálu Městečko South Park. Datum vydání bylo několikrát posunuto, nyní vše ale napovídá tomu, že se konečně dočkáme.

Dle původního plánu jsme si The Stick of Truth měli zahrát již v prosinci 2011 na PC i na old-genu. Vydavatelského žezla se tehdy ujala firma THQ, pak ale přišla celá řada změn. Nejprve došlo k posunutí data vydání a po nějaké chvíli si THQ začalo uvědomovat, že ztrácí peníze. Když v prosinci 2012 vyhlásilo bankrot, nad velkou řadou her, které měly být publikovány právě pod záštitou tohoto magnáta, se začala zdvihat mračna. Nakonec 23. 1. 2013 THQ nadobro skončilo.

V návaznosti na tuto událost se The Stick of Truth zhostili dobří lidé z Ubisoftu. Datum vydání je tedy zatím nastaveno na 7. 3. 2014 (pro Evropu), teď už by ale k žádným posunům dojít nemělo -  vývojáři z Obsidianu podle všeho pracují velice tvrdě, aby tento termín dodrželi. Takže se těšme, svítá nám na jízdu plnou černého, záchodového a vlastně všelijakého humoru.

Vývoj jde ruku v ruce se seriálem

Obsidian Entertainment, známý hlavně díky vývoji velkých titulů (Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, Fallout: New Vegas), navštívila dvojice Parker - Stone, aby se dohodli na celkovém vzhledu a příběhu. Zástupci Obsidianu hned ze začátku potěšili tvůrce seriálu tvrzením, že hře chtějí dát klasický 2D vzhled.

Vzpomeňme si na 3D pokusy South Park (r. 1998, vývoj: Iguana Entertainment + Appaloosa Interactive) a South Park Rally (r. 2000, vývoj: Tantalus Interactive), do kterých ty dva chodící pytle humoru ani neměly velkou možnost zasahovat. Nemůžeme se divit, že v oblasti velice špatné kritiky sklidily tyto parodie na konzolové hry ohromný úspěch.

13. března 2012 Obsidian zrušil vývoj „Klacku Pravdy“ pro next-gen, což vyústilo v propuštění asi třicítky zaměstnanců z projektu. Na E3 téhož roku došlo k oznámení, že hru bude doprovázet několik DLC, z toho Mysterion Superhero vyjde exkluzivně pro Xbox 360. A jako je tomu u většiny násilných, sprostých… možná skoro u všech her kromě Hello Kitty, Australská klasifikační rada odmítla hru věkově ohodnotit, dokud z ní vývojáři neodstraní 3 minihry.

Naštěstí však nedošlo ke zrušení zahrnutí Kinectu a hlasového ovládání, přes který můžete nadávat Cartmanovi. Pokud nemáte rádi tuto rozmazlenou, tlustou postavu, je tahle funkce přesně pro vás. Ještě by to chtělo vymyslet něco podobného na Hru o Trůny, abychom mohli společně nadávat jeho výsosti Joffreymu.

South Park: The Stick of Truth Dokument #1 - Matt Stone a Trey Parker [CZ titulky]

Podíváte-li se na trailery, zjistíte, že oblečení postav se velice podobá hadrům, které měli hrdinové za celou dobu své existence již několikrát na sobě. První díl s těmito kostýmy byl The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers (13. díl 6. série). Stejně kostýmy pak byly použity i v trojdílu Black Friday, A Song of Ass and Fire a Titties and Dragons.

Tato trojice úsměvně paroduje americký den Black Friday, kdy jsou v nákupních střediscích až 80% slevy, a slavnou fantasy sérii Hra o Trůny. Dá se říci, že se jedná o takovou menší náhradu za všechny ty odklady, a zároveň vám dá i drobný náhled do hry.

Bylo, nebylo

V roce 1992 se sešli dva lidé z amerického Denveru a Houstonu a řekli si, že vytvoří vlastní sketch, přes který si budou dělat legraci naprosto ze všeho. Buďme totiž upřímní – ve Spojených státech je sice svoboda slova, ale může vás dostat do potíží. Tyto dvě osoby se jmenovaly Trey Parker a Matt Stone.

Vytvořili animovaný sketch, který se velice rychle rozšířil po internetu (šlo vlastně jedno z prvních viral videí). Díky velkému úspěchu stvořili v roce 1995 ještě jeden takový. Publikum práce oslovila takovým způsobem, že se tvůrci rozhodli začít snad nikdy nekončící seriál znázorňující příběhy tří kamarádů a jednoho parchanta v coloradském South Parku.

Do dnešního dne vyšlo 17 sérií s celkovým počtem 247 dílů. Doufejme, že jak Stona, tak Parkera humorná tvorba neomrzí.

Jan Jirák

Začínal v roce 2012 na serveru inGamer.cz, kde byl redaktorem videorubriky. Totéž platí pro herní sekci CDR.cz, se kterou byl v lednu 2014 inGamer.cz sloučen. Jeho náplní práce je především tvorba překladů.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PREVIEW – South Park: The Stick of Truth si s etiketou servítky nebere

Pondělí, 24 Březen 2014 - 13:36 | Libor Míšek | A to jako proč? Nespeakuješ? To máš blbý. Ale...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 15:59 | Tom | bez titulku si tahle hra v cr nezaslouzi...

Zobrazit diskusi