CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Při špatném výběru USB-C kabelu můžete i přijít o vaše zařízení, buďte obezřetní

nejak tomu nerozumiem, usb-C pouziva aktivne kable? Pretoze standardne je kabel iba medium a to, kolko prudu cez neho ide, rozhoduje spotrebic

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ sa nepletiem, tak jeho "aktivita" spočíva v odporovom deliči ktorý vytvára nejaké konkrétne napätie na D+ a D- pinoch. Podľa toho sa určí o aký kábel ide (napr. originál Apple kábel :) )

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou.

Full-featured USB Type-C cables are active, electronically marked cables that contain a chip with an ID function based on the configuration data channel and vendor-defined messages (VDMs) from the USB Power Delivery 2.0 specification. USB Type-C devices also support power currents of 1.5 A and 3.0 A over the 5 V power bus in addition to baseline 900 mA; devices can either negotiate increased USB current through the configuration line, or they can support the full Power Delivery specification using both BMC-coded configuration line and legacy BFSK-coded VBUS line.

Podle té USB Power Delivery 2.0 specification se může napájecí napětí zvyšovat na 12 a 20 V (36 - 60 W a 20 V (60-100 W), takže když kabel pro nabíjení vyjedná nějaký nesmysl tak asi může něco poškodit.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Tak dokazu si predstavit, ze cinsky tenky kabel se bude tvarit, ze prenese 100W, ale uz pri 20W se roztopi .... ale to vubec nesouvisi s tim, ze tech 20V si vyjednaji nabijecka s notebookem.

Jinak uz zacinam verit, ze do toho usbc apple hrabal ...... "vendor-defined messages (VDMs)" .... apple opet asi prepise dejiny, z 'U' v USB jako 'universal' udela nejakou obskurnost jako, ze apple zarizeni bude vyzadovat zcela obycejny USB kabel, ale od applu za 100€ ... idealne do toho implementovat HW klic, aby nebylo mozne kabely "pancovat" v cine:o)
Nejsem zastance konspiracnich teorii, ale verim, ze neco takoveho se stane, v dobe, kdy je to tak snadne, proc ne?:o) Ted me napada kontrast s tim, ze apple dost mozna bude mit nezkopirovatelne kabely a i modernim autum pude pres kabel za 2USD z ciny, stacet tachometr, protoze vyrobci jsou naprosti diletanti:o)

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Tak Vendor defined messages existují třeba i na PCI Express. Jak vidno Apple se (zatím) drží standardu a žere i levné USB-C kabely, načež si někdo nějakým zmetkem poškodil Macbooka nebo Chromebook.

Nemyslím si, že by to bylo nelogické, neboť teď je v tom u USB strašný bordel, to jak si nabíječky a přistroje dávají vědět co snesou. Někdy si ani vědět nedávají a kyž se k sobě dají nesprávné krabičky, už to čmoudí.

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze na obou koncich media jsou procesory, se kteryma si port domlouva co do kabelu muze pustit. Takze se muze stat, ze si kabel vyjedna 20V, protoze software bug a odpali vam to telefon :) Ono to USB type C je celkem humus... prilis mnoho kombinaci vseho mozneho :(

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Neni skor chyba na vyrobcovi usb chipsetu v doske, pripadne vyrobcovi dosky? Dobry cipset neda viac energie ako moze (ako pri starom USB 500mA, na to su tam prudove ochrany).

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Je to přece logické, že čtyři měděné dráty dokáží odpálit notebook. Sarkasm.
Jako tohle opravdu myslí vážně? Místo toho, aby hledali problém tam, kde je - špatně vyřešené napájení - tak vymýšlejí problémy v kabelu?
Jestli to ještě Applu a Googlu nikdo nevysvětlil, tak USB je oblíbené proto, že funguje prakticky na jakémkoli kabelu. A nejdůležitější je na tom univerzálnost a naprostá ignorance k tomu, jaký kabel se používá. Stačí jen dvě správné koncovky a voilá, zapojuju. Pokud to totiž nebude fungovat takhle, tak to nemá smysl.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak zcela. Ani u bezneho USB kabelu se to nesmi s tou "suntovosti" prehnat. Dobre si pamatuji jak kdyz se zacalo ve velkem s prodejem levnych multifunkcnich tiskaren se vyznamne zvedl prodej kvalitnich USB kabelu, protoze na tech tkanickach do bot za par korun ta oboustranna komunikace dost casto zlobila. I kabel by proste mel mit urcitou kvalitu za kterou se nema jit.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale nikdy to nic neodpalilo. Taky mam doma jeden 5m kabel, ktery proste nejede ani sam od sebe. Jiny 5m jede, protoze ma tlustsi draty, ale je tam samozrejme fyzicke 4.5m omezeni rychlosti svetla, kde se pak vyjednava nizsi rychlost. Ale proste plati, ze i USB3.1 konektory maji napajeni v krajich s delsimi jazicky, ktere se zapojuje pri zasunovani jako prvni, takze pokud neni nejak krucialne dojeban konektor nebo spatne nezapajis kabel, tak je jakekoliv poskozeni defacto vylouceno. K nabijeckam dole: dnes je to reseno primo cipem v nabijecce, ze si vyjedna nabijeci proud se zarizenim, nestaci jen propojit datove kabely .... ale i v nejhorsim pripade to proste fallbackem nabiji aspon 500mW .... ale k takovym vecem se samozrejme doslo az po letech USB .... USBC je proste v plenkach a nejaky guglista se snazi naprosto mizernou implementaci obhajit spatnym kabelem .... to je proste smesne.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale to by něsměl každý chtít přes USB nabíjet. Takže se dnes vyjednávají docela velké proudy (nejdříve musí dojít k "dohodě") případně i změny napětí z 5V výše. Pokud některá ze stran dohody nedodržuje nebo je prostředník překroutí, dojde na uhelnatění. Ale platí to i pro klasické USB kabely, i tam jsem viděl doutnající nabíječku atp, není to jen věc USB-C.

Také těch vodičů tam je mnohem více než v USB 1 a 2.0. :-) Kdepak čtyři.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, ani nákup značkového kabelu nemusí být výhra - stačí ukázat na One+, kde s One+2 dodávali kabely co to odpalovali a museli to pak brát zpět.
Stejně tak, netýká se jen kabelů, ale prý i adaptérů na stávající usb kabely.
Na android pak je appka na testování kabelů - https://play.google.com/store/apps/details?id=net.mderezynski.checkr&hl=en
Mělo by to fungovat obdobným způsobem jako to testuje ten pán z Google (jehož jméno si jen tak nezapamatuji, natož abych ho napsal), akorát ve více user-friendly kabátku.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

skoda ze ta aplikace funguje jen na nexusy

IMPORTANT: This app is for Nexus 6P, Nexus 5X and Pixel C ONLY. On unsupported devices, this app will NOT WORK.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ted nevim, jestli brat ten clanek vazne. Apple a sjednoceni USB? Uz nejakych 5 let tu mame narizeni o jednotnych nabijeckach, jenom ubohe jablicko ma furt svoje vlastni .... usb-c ma jenom ten jejich neprodejny propadak s jednim konektorem ne?
A gugl snad ani HW nevyrabi ..... nexusy jim vyrabi pod vlastni znackou HTC nebo kdo a ten jeden jejich chromebook ... nebo uz vyrobili vic kusu, kdyz jim ted ten pixel shorel?:) Ona zas takova skoda to neni ze?:o)

"Je podstatné zopakovat, že se nejedná přitom o chybu USB-C portů, ale právě kabelů samotných. Ty totiž musí rozeznat, k jakému portu jsou zrovna připojeny, kolik si mohou dovolit odebrat energie či jak velký datový tok daný port podporuje." .... a tahle veta moc na verohodnosti nepridava, uz ji ctu 5x a stale nechapu. Kabel je snad kabel ne? Pasivni soucastka .... cekal bych maximalne, ze bude mit nejake ID(obycejny odpor nebo tak ... ale taky by si teoreticky mohlo zarizeni ztraty na kabelu otestovat samo) o tom, kolik proudu dokaze prenest, aby se treba nezahrival ..... v clanku mi teda chybi jasne vysvetleni, proc to je chyba kabelu a ne prave spatne implementace na strane HW (at uz zarizeni nebo nabijecky) .... protoze pokud v tom kabelu nejsou nejak fyzicky prohozene draty (coz se snad nemuze stat ani v cine), tak si nedovedu predstavit, ze by se melo neco stat. Proste to nazveme cablegate ....
Zatim se mi ale to usbc jevi jako slepa (nebo spis stale velmi nevyzrala) vetev ... cekal jsem osobne aspon 48V, namisto cesty tlustych dratu ... nebo je klidne dost dobre mozne, ze stale jeste neni vyladeny HW o cemz by svedcilo to, ze ty macbooky a pixely bezi sice na usb3.1, ale prvni generace 5Gbps, cili usb3.0. Taky to dost mozna vysvetluje to, proc mnohem vyspelejsi surface 4 nebo surfacebooky maji "jen" USB3.0 (teda krom zpetne kompatibility docku). A jasne se ukazuje, ze je asi lepsi pouzit neco, co funguje, nez neco, co je nakonec stejne rychle/pomale, ale nefunguje a navic jeste dokaze znicit zarizeni za 80k v pripade applu:) Dost me prekvapilo, ze ani surfacebook nema aspon jeden usbc (byt samozrejme zadny usbc HW snad ani neexistuje, takze jednou se bude muset pouzit redukce) ... no a tohle je mozna prave ten duvod.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze ten odpalovaci kabel skutecne mel prehozene draty. Ono jak je jich tam vic jak 4, tak uz se to muze stat nejen v cine.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Neverim, ze by mel nekde prehozene draty, to se lisuje nekde na lince a prehozeni je extremne nepravdepodobne. Navic tech dratu je min nez v DP nebo HDMI .....
Ono je dost mozne, ze ty kably maji jen 14, misto 16ti vodicu a je mozne, ze ty dva nejsou bezne potreba. Co jsem se docetl, tak ty kably jsou zcela pasivni, stejne jako starsiho USB (jak se to ale resi s proudem, jestli pro vetsi zateze tam musi byt nejaky ID cip nebo si to zjisti podle odporu toho dratu to zarizeni, to fakt nevim). Kdybych mel vyrknout domnenku, tak ty kabely jsou zcela v poradku, ale nemaji zapojene ty dva sidebandy a diky tomu se ten android s applem nedohodl a vyhorel. Nebo jeste pripadne tam je nejaky aktivni cip ve "znackovem" kabelu ocekavan, ale v tom levnem proste neni. Ale at je to jak chce, je to s pravdepodobnosti hranicici s jistotou spatna implementace u guglich a applich produktu (dost by me zajimala ta nova lumia). Kdyby totiz slo o nejake prehozene draty, tak by se to tykalo nejakeho nahodneho jednoho kousku kabelu, ale v tom jeho "testu" je jich udajne spatna zhruba pulka (verim, ze i posledni cinan je schopen spravne zkopirovat USB kabel a nejspis to proste normalne chodi, jinak by jich na amazonu nebyla pulka "spatnych") .... spis to bude nejaky vymysl guglu, applu, pripadne nejaky mizerny radic od treti strany .... partne ale nepujde o resitelnou chybu, proto vznikla asi i ta stranka a divam se, ze stejny clanek tu uz byl pred ctvrt rokem http://cdr.cz/clanek/usb-c-kabely-radce-pri-vyberu-kterym-se-vyhnout
A jako perlu povazuju vetu: "Kabel si ale začal nárokovat více energie, než dovolila pojistka v USB portu" ..... jak kabel si zacal narokovat? Snad zarizeni ne? Jestli si zacne neco narokovat kabel a zarizeni to povoli, tak je neco secsakramentsky spatne.

Doporuceni teda je, spis nez levnym=normalnim kabelum, bych se vyhnul tem zarizenim, co s tim neumi pracovat .... ono u chromebooku a jednoportove legracky od ohryzku je to "vyhnout se" by design:o) Jinak hledeni na recenze a pouzivani specialnich kabelu je zcela proti logice pismene 'U'niversal ve slove USB. Hadam, ze k USB type-C povede jeste dlouha cesta a tyhle prvni zarizeni historie DOUFEJME oznaci jen jako USB type-C "nekompatibilni" a ze se takhle fraska nekompatibilnich kabelu nestane "standardem" ....

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je tu ještě to, že se to mezi obyčejnými přistoji co jim stačí pár mA chová jako obyč pasivní kabel. I ty vadné mohou být v takovém případě v pohodě. Pakliže tím někdo chce nabíjet notebook, tak to chce poněkud více, pak dojde na vyjednávání podle "USB Power Delivery" a pokud je to implementované špatně, tak ... smůla. Přeci jen dochází k rekonfiguraci pinů a změnám napětí a to dost výrazným.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Pockej pockej, jaka rekonfigurace pinu, to jsem teda nikde necetl (nejaky odkaz?).
Jedine, co se deje je zmena napeti, tot vse. 4 konektory jsou VCC a 4 jsou GND, ale kazde 4 jsou spojeny do jednoho fyzickeho dratu a jen jeho tloustka a delka defacto urcuje kolik amper tim muze protekat. O nejake rekonfiguraci pinu jsem nic necetl, ale i kdyby, pokud ten kabel je proste zcela proste naprimo propojen, tak nemuze dojit k problemu. http://bi9he1w7hz8qbnm2zl0hd171.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploa...
Zrada muze byt v tech oranzovych, protoze nemusi byt vubec zapojene, ale osobne si myslim, ze zrada bude v tech zlutych, ktere vyjednavaji politiku kabelu a ze implementace guglu a applu ocekava nejakou logiku/cip primo v kabelu, ktera v pasivnim kabelu proste neni ... proste at je to jak chce, pokud dojde k nejakemu odpaleni, pak je to nekompatibilita fyzickeho USB na strane hardwaru a ne kabelu. Taky bych tak nejak ocekaval, zvlast u 8x predrazeneho applu, ze bude to USB mit minimalne napetovou ochranu, kdyz uz se tam da ocekavat vyssi napeti ..... to mi prijde u tak predrazeneho zarizeni, zvlast pouze s JEDNIM(!) konektorem jako diletantstvi nejvyssiho kalibru:o)

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

<b>======
EPILOG
======</b>

Aha hmmm ....... a opet se potvrdilo, ze jsem si mel precist radsi samotny zdroj nez mizerne prelozeny clanek na cdr .... zvlast kdyz tomu dominuje obrazek USB-c propojovaciho kabely .... mohli jsme si usetrit celou diskuzi .... autor by to mohl napravit .....

"WARNING on USB A to USB-C Cables Some USB A to USB-C cables that you can buy on Amazon (and other sellers) claim that they support 3A charging, however be very careful of those cables as they may not conform to the USB Type C specification, setting the identification resistor such that it looks to the Type C device that it can support 3A charging while the Type-A connector on the other end and any device you plug into cannot possibly support 3A. Any A-C cable that you find that claims to support 3A charging may cause damage to legacy USB Hub, PCs, and chargers. ONCE AGAIN: USB A to USB-C cables can only support max current of 2.4A at 5V. Only use cables following the specification otherwise you can risk damage to your USB hub, USB ports on PC, or AC Charger if the phone is requesting to charge at a current of 3A and the charger cannot support it!"

Cely problem se netyka spatne vylisovanych nebo prohazenych kabelu USB-C, ale pouze redukci USB-A -> USB-C ... a pouze u zarizeni, ktere nemaji proudovou ochranu USB portu a pouze na strane "stareho" USB-A .... USB-C zarizeni se nic nestane. Slo totiz o stary, nutno rict suntovni, macbook air a pripojeni nexusu pres .... tan macbook ma jen USB-A a nechraneny. A nexus si rekl, ze se bude nabijet 3A a odpalil ten macbook ... stejne tak ten chromy pocitac byl zapojeny pres USB-A, ale tady to vzalo cely ten kram do kremikoveho pekla.
Cele je to o tom, ze nejaka propojka mezi pinama rekne USBC zarizeni, ze je to nejake legacy zarizeni a proto ma jet maximalne 2.5A, mozna je tam chyba a ma byt jenom 0.5A (cele to ale moc nechapu, kdyz jsou propojene datove piny, tak by si to mely zarizeni vyjednat stejne jako se tomu deje u stareho USB). A je to jen o tom, ze hloupoucky nexus i presto, ze vi, ze neni pripojen k USB-C zarizeni na druhe strane, tak si nevyjedna vykon podle USB2.0/3.0/3.1 standardu, ale rovnou to "zkratuje" na 3A.
Takze cele tohle "fiasko" neni o tom, ze by bylo spatne USB-c u pixelu (ale tam je mozna taky blbe, v danem pripade slo ale o USB-A port) nebo u stareho macbooku air (ktery USB-c ani nema), tyhle zarizeni se projevily jen jako hloupe, ze ani za vysokou cen nemaji proudovou ochranu USB a pixel se navic uplne odjebal .... cele je to o tom, ze gugli nexus (patrne nejaky ten huawei nekde z ciny) je proste tak hloupy, ze kdyz se nedomluvi s nabijeckou (v tomhle pripade "notebookem" a """notebookem"""), tak to zkratuje na 3A (nebo dokonce 5A) a nashledanou .....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už docela dává smysl.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

To jsem popletl, rekonfugurace nesouvisí s USB Power delivery, ale s Alternate modes.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00001953A.pdf#utm_source=...

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

"Zde je pak možné shlédnout jeho dosavadní práci":
Google AC Charger USB-C 3A n/a 1.8 m $39.99 USD

Aha, tudy vitr vane .... 1200 za ani ne dvoumetrovy kabl ..... 6 kil za metr kablu .... za to koupim CYKYnu tlustou jak terminatorova ruka!

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

No a o tom ten dnešní svět je - vytřískat prachy z čehokoliv - hlavně z těch, co by chtěli šetřit (viz nové ERU tarify :D)

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

tak Apple to vyřešené má několik let. Certifikace výrobců a vlastní eshop i s produkty ostatních výrobců (taktéž certifikovaných).

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

A taky ceny, za ktere to nikdo ekonomicky uvazujici nekoupi.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Njn, něco za něco:-) Ale nemyslím, že by ty věci co tam mají by byly jiné za výrazně jiné ceny. Min přímo Applí věci stojí shodně.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimalo, jak by v takovem pripade dopadla reklamace. A to nejen kabelu, ktery evidentne nefunguje, ale i mobilu nebo notebooku.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal vyse v "epilogu", clanek je zcela matouci a zavadejici a vlastne z informacniho hlediska zcela spatny ..... chyba je proste v nexusu 6, ktery ikdyz vi (a na svem blogu dokonce pise, jak to zjistit primo z telefonu), ze neni pripojen k USB 3.1 gen2 zarizeni pomoci at uz cehokoliv, tady konkretne USB-c (ale to vlastne neni dulezite). Tak misto vyjednani si odberu pres starsi USB protokol, tak se proste rozhodne NEPOCHOPITELNE vyuzit nejvyssi odber a odpali tim "lacine" smejdy, co nemaji proudovou ochranu USB portu ..... v tomto pripade macbook a pixel. Zvlastni je, ze jde primo v systemu zjistit, ze je pripojeno legacy zarizeni, vi se, ze to mozna odpali, ale patrne tomu nejde z nepochopitelnych duvodu zabranit, protoze to maji nejak blbe zadratovane .... jinak by to jiz jiste davno opravili softwarove a nedelali si takovou antireklamu, jak je ten nexus vlastne hloupej ....

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.