CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Přistání na kometě má poodhalit tajemství vzniku života: Sonda Rosetta se úspěšně probudila ze spánku a míří k tělesu poblíž Jupitera

Chybka: "Mise odstartovala v březnu roku 2014"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za všímavost, je to samozřejmě 2004 :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Vypadlo to jenom me, nebo hosi podcenili pocet lidi co to bude zajimat?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chytlo se to a pocet viewers vyrostl o tisicovku. Asi pridali server.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

40 minut vysílaní šumu na spektrálním analyzátoru, nakonec se správný peak přece jenom objevil

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Už vím proč jim to trvalo skoro o hodinu déle. Nevěděli jestli sonda jede v zimním nebo letním čase. Algoritmus pro výpočet letního/zimního času je pro jednotlivé státy je tak složitý, takže se ani nedivím, že to úplně přesně neodhadli.

Vždycky mě kosmické technologie fascinovali. Někdy bych se na takovém projektu též rád podílel. Nejdále jsem se zatím dostal jako subdodavatel měřicí techniky pro Smithsonian Institution a JPL.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby ... normalne se sonde rozjeli hodinky. Zkus si jak rychle se rozjedou hodinky na tvem pocitaci kdyz vypnes synchronizaci pres internet a uvidis. Sonda ma samozrejme kvalitnejsi hodinky, ale zase musi vydrzet radiaci, tak se to srovna.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No někdo asi nechápe ironii.

To že v PC jsou šuntojidní RTC, to ještě neznamená, že se běžně nepoužívají daleko lepší. Běžně používám RTC které je přesnější než 3ppm za 5 let. Takže i tak levné RTC jaké používám by se nezpozdilo o 45min za 10 let. Aneb zpoždění oproti předpokládanému času bylo způsobeno ještě něčím jiným.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A testoval jsi to svoje RTC ve vesmiru pobliz obezne drahy Jupitera?

Nicmene dobre ... podle http://news.yahoo.com/sleeping-rosetta-spacecraft-wakes-historic-comet-r... se nevedelo kdy presne signal prijde proto, ze si Rosetta musela pred vyslanim signalu rozmrazit radio nebo tak neco. Coz zni podstatne nudneji nez suntoidni RTC nebo letni cas.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.