CDR.cz - Vybráno z IT

Prohlížeč Coast by Opera je navržen přímo pro iPady. Podaří se jí zatřást s podílem Safari?

opera coast
Norská společnost Opera pracovala na novém prohlížeči zhruba od začátku letošního roku. Jak to tak vypadá, nyní může sklidit první ovoce. Přichází nový revoluční prohlížeč Coast, který byl vytvořen speciálně pro zařízení Apple iPad.

Opera to vzala s novým internetovým prohlížečem přímo od podlahy. Zapomněla na všechny své dosavadní zkušenosti s vývojem prohlížečů pro počítače a mobilní telefony, aby nový prohlížeč vytvořila zcela odlišně. A zřejmě se zadařilo. Coast je navržen speciálně pro dotykové ovládání, rozhraní je minimalistické a procházení je více než intuitivní.

opera coast tablet

Prohlížeč má řadu užitečných funkcí. Po otevření aplikace na vás čeká základní obrazovka s vyhledávací lištou a nabídkou doporučených webových stránek, které si můžete libovolně nastavit. Pohybem prstu směrem vlevo nebo vpravo se přesouváte mezi dalšími informačními kanály nebo zpravodajskými servery. Výběr stránky probíhá buď dotykem na ikonu, nebo zapsáním klíčového slova do vyhledávače, přičemž se vám po zapsání dotazu rovněž automaticky objeví odkaz na web odpovídající zadanému textu. Zadávání funguje tak, jako bychom sloučili vyhledávání a adresní řádek dohromady.

opera coast 1opera coast 2
opera coast 3opera coast 4

Coast dále obsahuje pouze dva aktivní prvky ve spodní části obrazovky. Ten uprostřed slouží k přesunu do hlavního menu a po stisknutí tlačítka vpravo se vám rozbalí okno s přehledem otevřených webových stránek. To je vše, žádná tlačítka vpřed ani vzad. Když chcete přejít na novou stránku, musíte stisknout tlačítko pro menu a nový web zadat nebo vybrat z naposledy navštívených. Někomu bude možná vadit, že neví, na jaké adrese se přesně nachází. Na druhou stranu velikost čtecí plochy webu není ořezána zbytečnými lištami, takže máte stránku na celé obrazovce. Prostě jednoduché a rychlé surfování bez dalších zbytečností.

Prohlížeč Coast by Opera si můžete vyzkoušet zcela zdarma, stačí jej stáhnout z webových stránek App Store.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prohlížeč Coast by Opera je navržen přímo pro iPady. Podaří se jí zatřást s podílem Safari?

Žádné komentáře.