CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Projekt Microsoftu o podmořském data centru dopadl úspěšně

Hej tolik stižností zelených na oteplování moří a teď tam narvem datová centra? Ať to teplo využíjí např na vytápění budov, skleníků a míst, které to teplo potřebují nebo ať z něj generují energii. Ale tohle nakonec bude ve velkém měřítku mít pravděpodobně dopad na ekosystém moří. A dále se mi nějak nechce věřit, že nemuseli za celou dobu měnit ani jedinou HW součást? Pak to museli mít řádně naddimenzované, ale asi stále výhodnější do celkových nákladů, než zasahovat do běhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hej tolik stižností zelených na oteplování moří a teď tam narvem datová centra?"

Je vám doufám jasné, že jeden stupeň navíc pro počítače nic neznamená?

I když, kdyby vám to bylo jasné, tak asi takový komentář nenapíšete, že...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy víte, že to bude jeden stupeň? A i kdyby, i stupeň v dnešní době může být hodně. Každé oteplení může mít následky, které nedokáže vyhodnotit. Ale jestli víte co se může stát tak ty stovky vědců poučte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze.. To je opravdu skvely napad.
Kdo nekdy delal v nejake serverovne vi, ze disky se meni tak ob-tyden, pamet tak co mesic-dva.
Obcas odejde nejake CPU, nebo vetrak. Semtam se neco migruje na nove zelezo atd.

Ale coz - potapecskou licenci mam a kdo nema, tak at si ji kouka dodelat !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipny je ze datova centra mivaji bezne klimatizace tudiz vykyvy teplot tam nejsou zadne a vtip c.2 je ze v tomhle podvodnim kontejneru jsou servery chlazene plynnym dusikem .. to muze napadnou jen vola toto, kdyz uz chci neco chladit vodou a potapim to 30m do more tak by bylo vazne prinosnejsi vnitrek naplnit olejem kvuli lepsimu prestupu tepla, nemuze dojit k sehlani ventilatoru v masinach atd .. at me nekdo vysvetli jak je mozne ze v tomhle meli 1/8 provoznich selhani proti beznymu datacentru ja tomu nerozumim :) A opravy jsou samozrejme taky nemozne, proste hovadina. Staci 1 netesnost a technika za miliony je vhodna k sesrotovani :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když do toho nelezou lidi, může tam být klidně 5 atm dusíku. To se pak chladí jedna báseň. Nikdo netvrdí, že je v tom běžný HW.
Olej, 40 stopý kontejner má 68 metrů krychlových vnitřní objem. Přenásobím 3,14/4 pač je to kulaté tj. 53 metrů krychlových. Odečtu technologii a vychází mi asi 30 metrů krychlových oleje tj. o 25 tun navíc které jsou potencionálním rizikem kontaminace moře. Za mě olej nedává moc smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obrovské množství oleje s rizikem přímého úniku do životního prostředí. Budu vás hned citovat, "to muze napadnou jen vola toto".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

at mi nekdo vysvetli jak je mozne ze by technika 30m v mori v kontejnru mela 1/8 poruchovosti oproti klimatizovane serverovne, to je podle me kravina a tvrdi to ten co tenhle projekt spachal aby omluvil nesmyslnou investici :) V serverovne se navic da v pohode provadet servis kdyz je potreba a take dale vyuzit teplo ktere ta technika produkuje k vytapeni blizkeho mesta a pod.
Olej by sice mohl uniknout ale sance ze dojde k zaplaveni a zniceni techniky za miliony je podle me o dost horsi, chlazeni plynem pod tlakem jisty smysl ma chlazeni bude ucinnejsi a kompenzuje tlak vody na kontejner to ano.
Za me idealni je proste klimatizovana serverovna pripadne chlazeni ponorenim do oleje v serverovne a dalsi vyuziti ztratoveho tepla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.