CDR.cz - Vybráno z IT

Protipirátská skupina Rights Alliance jde tvrdě po krku privátním trackerům

Skupina Rights Alliance oznámila, že se jí podařilo v Dánsku zvítězit nad všemi významnými lokálními privátními torrentovými trackery. Dánští piráti tak ztratili přístup k místním populárním trackerům a přesunuli se prostě do mezinárodních pirátských zátok.

Minulý rok probíhal v Dánsku nejenom boj s pandemií nemoci Covid-19, ale nesl se i ve znamení boje držitelů autorských práv zastupovaných protipirátskou skupinou Rights Alliance a pirátského ekosystému, který tvořily čtyři místní privátní trackery. Šlo o trackery DanishBits, NordicBits, Asgaard a SharedUniversity.

Loni byli zatčeni v souvislosti s protipirátským policejním zásahem proti DanishBits a NordicBits dva muži. Větší tracker DanishBits provozoval 33letý Dán, který pobýval v Maroku. K jeho zadržení došlo loni v říjnu. Menší tracker pak provozoval 69letý Dán, který pobýval ve Španělsku. K jeho zadržení došlo loni v září. I když měl tento 69letý Dán nakonec stanout v Dánsku před soudem, tak z toho sešlo. Muž byl vážně nemocný a pár týdnů po zadržení nemoci podlehl. Tyto dva trackery měly zhruba 45 000 registrovaných uživatelů.

Po odstavení těchto dvou místních privátních trackerů zvýšila skupina Rights Alliance tlak na zbývající dva privátní trackery a vyzvala jejich provozovatele, aby se vzdali svých nelegálních aktivit. Po zvážení svých možností nakonec dobrovolně ukončil provozovatel privátní tracker Asgaard a záhy poté ukončil provoz i SharedUniversity.

Desítky tisíc dánských pirátů tak zůstalo bez svých oblíbených trackerů a někteří z nich určitě migrovali k jiným torrentovým trackerům vyskytujících se na mezinárodní scéně. Podle ředitelky Rights Alliance Marie Fredenslund je toto velké vítězství v boji s piráty a je výsledkem více než desetileté usilovné práce této organizace. Rights Alliance vlastně v Dánsku rozbila celou lokální pirátskou scénu tvořenou privátními trackery. Pokud se objeví na scéně noví hráči, jsou na ně prý připraveni.

V ČR ukončil minulý rok svůj provoz Cz Torrent

I když tato informace s Dánskem samozřejmě nesouvisí, tak na závěr zmiňme, že koncem srpna minulého roku ukončil provoz největší torrentový tracker v Česku Cz Torrent. O tom proč skončil nebudeme divoce spekulovat. Kdo chce, tak si může přečíst různé diskuse na toto téma na internetu.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Protipirátská skupina Rights Alliance jde tvrdě po krku privátním trackerům

Středa, 13 Leden 2021 - 13:02 | Pety | Už je ochromená, cztorrent nejede už od září.
Středa, 13 Leden 2021 - 10:42 | Zog Zogothowics | Tak musíš nějak vykázat činnost která stála...
Středa, 13 Leden 2021 - 10:26 | DRK | 10 let pracovali na tom aby se z Dánska přesunuli...

Zobrazit diskusi