CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První zcela průhledné solární panely změní každé okno v domě ve zdroj energie

Použití v domácnosti by bylo o ničem, ale výškovou budovu tím osadit by už mělo nějakou úspěšnost. Nelíbí se mi jen to "organické soli", protože mám obavu, aby to nemělo malou životnost.

Pro budovu typu WTC je to ideální :) Menší náklady na klimatizaci (chlazení bude méně zatíženo) + ještě to vyrobí vlastní elektřinu. Cool.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna WTC, kde zhruba polovinu povrchu dvou velkých mrakodrapů tvořila vnější konstrukce, a okna byla utopená hluboko pod ní, je příklad, kam by se ta solárně elektrická okna nehodila. Tam by se daly s úspěchem použít spíše klasické solární články.

Výsledkem by bylo pokrytí řádově desetiny spotřeby těch budov za slunečnéhodopoledne či odpoledne (uvádí se maximální spotřeba celého komplexu 84MW, soláry pokrývající 50% plochy stěn dvou mrakodrapů by za ideálních podmínek mohly vyrábět až zhruba 5-10 MW)

Kdyby se tím kouzelným sklem pokryla okna, tak se dostanou s výkonem řádově níž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď, když je klid, by si autor mohl článek po sobě přečíst a celý ho přepsat. Například nadpis "Menší účinnost daní za nižší efektivitu" je opravdová perla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako doplněk který naruší vzhled budovy je to fajn, ale mluvit o nějaké úplné soběstačnosti je poněkud mimo mísu... Ostatně celá solární energie je bez vhodného skladování energie rozumně nepoužitelná.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je ale blbost. Proč by proboha měli něco dávat místo oken či jiných průhledných výplní, když každá budova má mraky volných ploch kam se dá vrazit normální solární panel i za cenu toho, že bude z důvodu designu "skryt" za nějakým sklem.

Tohle beru jen jako technologickou hříčku s nulovým využitím, no, v postatě jako celý současný solární bussines založený na křemíkových panelech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protoze napr. v horkych krajinach to snizi naklady na klimatizaci pohlcovanim casti infracerveneho zareni?
A pohlcovam UV slozky to zase prodlouzi zivostnost ruznych barevnych povrchu v budove/byte

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je ten opravdový solární panel jen v kolmých okrajích, tak to 1) bude muset být fakt tlustý sklo 2) při velké tabuli bude mít účinnost 00prd.
Tak možná na okna vlaku s akumulátorem a USB výstupem pro nabíjení mobilů by to šlo...

Přílišné světelné záření se řeší vnějším zastíněním ;) - tohle udělá z okenní tabule ještě větší sálající zdroj tepla, než normálně - na sklopným bys mohl lehce smažit vejce..
Udělat UV nepropustné sklo je prkotina.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Přílišné světelné záření se řeší vnějším zastíněním“
Když zrovna nefouká vítr.
A tohle by mělo výhodu, že dovnitř půjde světlo, ale ne teplo.

„tohle udělá z okenní tabule ještě větší sálající zdroj tepla, než normálně“
Jenže právě z vnější strany okna a ne z předmětů uvnitř budovy.

„Udělat UV nepropustné sklo je prkotina.“
To už je v podstatě i normální sklo, ne?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to vůbec celé takové divné. Nemá to zachytit IR a UZ záření ale pouze jej odvést do rámečku. Nechce se mi věřit že odkloníte vše kromě viditelné část spektra o 90° a navíc že to bude stejně snadno fungovat u velké okenní tabule. A to ani nemluvím o velmi malé ploše té vrstvy v rámečku oproti ploše okna...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A není problém solárních panelů spíš než v průhlednosti v tom, že spotřebují víc surovin, než vyrobí energie?

(Tzn. náklady na výrobu, instalaci a údržbu jsou vyšší, než cena vyrobené energie za dobu životnosti, což se s různou úspěšností maskuje různými dotacemi.)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Problem to nepochybne je, ale zlepsuje se to. Na miste kde je hodne slunicka uz si moderni panel na sebe za dobu zivotnosti vydela i bez dotaci. Krome toho nejde o to, ze by vyroba tech panelu byla az tak energeticky narocna (i kdyz energeticky narocna je), ale o to, ze se v nich pouzivaji pomerne vzacne suroviny - a mozna, ze ty organicke soli v tehle panelech naopak budou mene vzacne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

tohle je snad ta nejzarytejsi a nejprekroucenejsi veta na svete. Ten kdo nekdy videl solarni panel, tak je to sklo, nejakym ram (treba hlinik, muze byt i bez ramu) a uvnitr jsou nejake clanky na bazi kremiku obvykle. Kremiku je tam par gramu. Vyroba neni vubec draha.

Moderni panel za 1 den provozu vyrobi asi 1kWh, takovych dnu bude za rok 250.

Za 10 let mate tedy vyrobeno 250x10x1=2,5MWh.

ted je jen otazka jak se koukate na cenu elektriny. Pokud to budete chtit prodavat a dostanete od monopolnich dodavatelu krasnou cenu 0,6kč/kWh, tak 10 let na navratnost stacit nebude, ale do 20 let se vam to vrati. Pojede to ale i po 40 letech. (ano s nizsim vykonem)
Pokud to vezmete z opacne stranky ze vam to usetri na nakupu za kWh - takze neco v rozmezi 1,7-5,5kc - muzeme pocitat prumer 3,6kc za kW, tak uz je to s navratnosti nekde jinde.

Takovy panel vam za 10 let vyrobi usporu 9000kc a do takove ceny se vejde panel i se stridacem.

Jedine co tomu brani je nase legislativa - nikdo z cezu totiz nechce aby jste ten panel mely, oni chteji aby jste si elektrinu kupovali a ikdyz si zmenite dodavatele, tak si nezmenite distributora - ten je pevne dany a muzete si lehce vsimnout za co se plati vic? za distribuci, nebo za silovou elektrinu?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Mohl byste prosím uvést konkrétnější hodnoty (ceny a výkon panelů)?

Pokud jsem zkoumal zkušenosti solárníků, tak 1 kW elektrárna vyrobí v Čechách za rok něco kolem kolem 1 MWh elektřiny (za ideálních podmínek o něco více, za horších klidně i polovinu).
Systémy s tímto výkonem jsem našel v cenách kolem 40 000 Kč bez zálohy a kolem 60000 i s akumulátorem pro ostrovní provoz.

Za 10 let je proto při Vámi uváděné ceně 3600kč/MWh provozovatel panelů nejspíš pořád ještě v minusu.

Pokud budu počítat s Vaším odhadem výkupu 600kč/MWh, tak se bude taková elektrárna (bez záložního akumulátoru) splácet hodně přes půl století a nikoliv 20 let, které uvádíte.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

7000 bez DPH je set ktery nabizi jako koncovou cenu i4wifi s jednim panelem a prifazovacem. Ja bych jen rad rekl ze muj vypocet vychazel z vyrobene energie panelu, ne z dodane do site. Tam jsou samozrejme jeste ztraty na menici a menic neco stoji.

Ja mam treba nakup noveho 250W panelu 3800kc bez DPH - pokud se chceme bavit v hrubych cislech kolik vyrobi panel, tak do toho neni mozne zapocitavat cenu menice a baterie.

jinak ano vychazim ze stejnych cisel... 1kWp = 1MWh/rok

Pokud bych do toho sel tedy variantou i4wifi a poridil jejich super hyper skvele menice, tak to bude stat pro 1kWp 4x7000kc = 28000kc bez DPH (34000 s DPH)

za 10 let vyrobim 10MWh a pri cene 3,6kc / kWh to je 36000kc

Jsou ale i zpusoby jak vyuzit vyrobenou energii jinak. Napriklad panely pres obdelnikovy stridac napojene na bojler... jednoduche, relativne levne, ale bohuzel navratne podobne pokud pocitate s se sazbou pro bojler.

Problem je ze kazdy solarni panel pocita od zacatku v nevyhode. Kazdy pocita s tim, ze elektrinu ma a tak za ni nemusi platit. Ale predstavte si ze mate chalupu na samote a privedeni elektriny vam spocitaji na 150000kc. A to neni neobvykla cena... Jak chcete potom spocitat navratnost?

Ted jse mdo heureky dal GTI menic a nasel jsem tohle

http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID134

4000kc za 500W, takze do 1kW to je 8000 menice, 15200 panely = celkem 23200 (28 s DPH) - navratnost 8 let i s menicem.

Je to hodne zjednodusene a ano ma tento vypocet mouchy - v realu to takhle nebude protoze:
1. legislativa to neumoznuje
2. ikdyby jste mel povoleni, tak by ta cena platila jen na tu energii, kterou soucasne spotrebujete, za prodej je prd
3. navratnost bude i tak vyssi, protoze jsem nepocital s kabely, jistenim, uchycenim atp.

To podstatne co jsem ale doufam vysvetlil jasne je, ze panel opravdu vyrobi dost.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mohl byste mne odkázat na legislativu, která neumožňuje si zařídit oddělenou (nepřifázovanou) síť například na chalupě za vlastní peníze bez tahání peněz z kapes ostatních občanů (mám na mysli dotace)?

To, že pokud chcete konkurovat Temelínu na trhu, tak musíte mít povolení, nijak nerozporuji.

Co se týče bojleru:
Tam je snad mnohem lepší použít panel pro ohřev vody a nikoliv fotovoltaiku.

To, že panel vyrobí celkem dost, je fakt. Cenově je to ale prozatím stále luxus (s výjimkou speciálních aplikací - jako je třeba ta samota u lesa pro letní provoz)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

legislativa je v tomhle docela vtipna...

Rika totiz ze solarni panel musi byt galvanicky oddelen od distribucni site a za zadnych okolnosti nesmite do distribucni site nic dodavat. Tzn. ups + solarni nabijecka je realna. A opet jsou potom na cenu takove instalace 2 pohledy :-D

1. baterii a ups chci, protoze mam rad svoji elektroniku a mam ji ikdyz nemam solarni panely (muj aktualni pripad) - pridani panelu a regulatoru nabijeni uz potom nestoji moc.
2. baterii a ups si porizuji jenom proto abych mel kam cpat vyrobenou elektrinu (tak tady je to pro nadsence, nebo pro absenci distribucni site - tohle se fakt nikdy nevrati pokud to chcete nakoupit nove)

Jinak legislativa je vtipna v tom ze dnes si nesmite vlastorucne postavit solarni elektrarnu.

http://www.ceskestavby.cz/clanky/budeme-platit-vysoke-pokuty-za-instalac...

A posledni zajimavosti je OZE, kteremu platite za to ze si energii vyrobite pro sebe...

http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/2015032203/absurdni-poplatek-za-spo...

Jestli si myslite ze je to jen blby vtip, tak doporucuji forum mypower.cz, kde se tohle resilo a opravdu je to tak :)

Podle me je nejvetsi skoda ze nesmime u nas pouzivat wattroutery. Je to prakticky system, kde prifazujete solarni panely k DS a wattrouter reguluje pres ssr (solid state relay) odporovou zatez, tak aby do site "nic neslo" (typicky bojler nebo primotop). Tzn ze spotreba v dome vam jede ze solaru a zbytek se nejakym zpusobem pali na teplo do vody treba.. Problem tohoto zpusobu rizeni je ale v te kombinaci "nic neslo" kde je logicke ze neco tam samozrejme pujde... prakticky to funguje tak ze s presnosti na jednu pulvlnu to bude do site dodavat a ihned odebirat, tak aby vysledek byl 0. Bohuzel jak jsem rikal tohle u nas legalni neni, protoze proste tam k mikropretokum dochazi. Klasicky stary elektromer se v takovem pripade chova tak ze hlavnim koleckem cuka na obe strany. Treba to nekdy nekdo vylepsi, ze bude schopen energii skladovat v nejakych velkych kondenzatorech a potom ji az palit do nejakeho spotrebice aby k temto pretokum nedochazelo (nebo teda dochazelo mene, protoze to opet neni perpetum mobile a zareaguje to se zpozdenim... ono to nevi ten cas kdy ma zvysit proud do bojleru, protoze vy zrovna vypnete vysavac a najednou tam jsou 2kW navic.

Co se tyka FV ohrevu vody... tak je to dle preferenci. Fotothermicky system, nema tak velkou zivotnost jako fotovoltaicky. Jeho vyhody jsou v tom ze staci vyrazne mensi plocha panelu na stejny vykon. Bohuzel jsou zde nevyhody - panely musi byt dimenzovany tak aby vam voda nevarila, nebo musite mit nejak vyreseno chlazeni.

Vyhoda fotovoltaiky na ohrev je v jednoduchosti isntalace, nemusite tahat zadne trubky, svarovat to, plnit, odvzdusnovat, nemuze se to prehrat. Nevyhoda je samozrejme v nutnosti vetsi plochy. Cena instalace dnes vyjde prakticky podobne (FV o 15% drazsi v bezne instalaci kratkych trubek, jakmile je vedeni delsi cena se srovna).

Dalsi vyhodou FV je paradoxne provoz v zime, kdy mraz zveda ucinnost FV panelu a to ne zrovna zanedbatelne. Nemusite se bat problemu s prehratim... proste kdyz je to nahrate, tak termostat vypne a hotovo. Energii muzete vyuzit i jinak... Zivotnost elektrickeho dobre udelaneho systemu je prakticky nesmrtelna, naproti tomu thermicke panely takovou zivotnost nemaji. On vam to clovek co to prodava nerekne, ale kdyz mate u nejake takove firmy znameho technika a ten vam na rovinu rekne ze vymenikova nadrz je tak na 10 let a vic se s ni nepocita, tak vas to moc nepotesi, protoze takova nadrz stoji vice nez relativne obycejny bojler.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ty legislitavní věci jsem neznal. Díky za informace.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

nějak mi uniká kdo mi zakáže Wattrouter, který u soláru mám a nikomu nevadí ;) Starý elektroměr s kolečkem se při výrobě točil pozpátku - byl urychleně Eonem vyměněn za nový moderní digitál, který má zapojen solár zvlášť, takže žádný problém - ten byl letos znovu vyměněn za nejnovější model (s GSM modulem) a zase nikomu vedle zapojený wattrouter nevadil.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

pokud patrite k tem par kterym distributor pripojeni solarnich panelu povolil, tak mate vyhrano - panely pro vas vydelavaji maximum a wattrouter je pro vas v pohode. Blahopreji (uprimne)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jde to i bez dotací.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"A není problém solárních panelů spíš než v průhlednosti v tom, že spotřebují víc surovin, než vyrobí energie?"

Není, protože to je nesmysl. Jak chcete porovnávat suroviny a kilowatthodiny?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.