CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Průlom v oblasti křemíkové fotoniky slibuje až milionkrát rychlejší počítače

... a 200tě vrstvé holo-DVD o kapacitě 1TB tu bude běžně ke koupi před 7mi lety. To známe!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Světlo je tím nejrychlejším elementem, který můžeme využít pro přenos informací."
Kecy. Možná s ohledem na přenosovou kapacitu, ale rozhodně ne rychlost...
Rychlost šíření el. signálu ve vodiči - cca 0,7-0,97c podle dielektrika
Rychlost šíření světelného signálu v opt. kabelu cca 0,7c
Takže záleží na konrétní aplikaci, ve většině případů je el. signál podstatně rychlejší.

Jen nevím jak je to s rychlostí na signálových cestách uvnitř čipu... Ať už elektrických či optických, skoro bychvěřil tomu že budou hodně podobné někde na úrovni 0,5-0,7c

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecy to nejsou. Zatímco elektronem lze víceméně přenést 1bit za jednotku času. U světla je to teoreticky něco kolem 32bitů za jednotku času. To hooooodně zjednodušuju, vím :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by mně zajímalo co tím myslíte...
Ale pořád to je něco jiného... opět mluvíte o přenosové kapacitě, kdežto v článku je psáno o rychlosti... Což jako přenosovou kapacitu chápat nemůžu, pokud se ve větě mluví pouze o světle a ne o přenosu informací (kdyby se mluvilo o přenosu informací, mohu začít přemýšlet o čem že to mluví - zda o přenosové kapacitě, nebo rychlosti šíření)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě v tom zdrojovém článku. Jedná se o rychlost přenosu informace...tedy bit/s. Myslím tím to že u světla máte k dispozici vlnové délky od nějakých 300 (červená) do 600 (modrá)nm (v závislosti na materiálu přenosového média) a do tolika "barev" se dá nacpat hodně informace. Co si ještě pamatuju z fyziky, tak nějakých 16mil hodnot (300.2,300.3,300.5,303.7,... nm), aby nedocházelo k interferencím. Pamatuju si, že nějakých pár let zpátky uměli optickým kabelem přenést asi 4bity (4 laserové paprsky - IR, červený, zelený a modrý laser) za jednotku času.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Svetlo je skutecne nejrychlejsi, ale pouze ve vakuu. Z clanku nelze zjistit, jestli ho planuji pouzit ve vakuu nebo v kabelu. Nicmene rychlost sireni elektrickeho signalu neni jedina dulezita vec, dulezita je treba frekvence, tedy kolikrat muzete prehodit mezi 0 a 1 tak, aby to na druhe strane slo rozpoznat ... a nebo rovnou ta prenosova kapacita.

Faktem je, ze s elektrinou na kremiku jsme skoncili (mysleno, lepsi nez ~10nm to uz nebude), treba tohle umozni udelat dalsi krok.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je tohle technický web? Proč pořád ty blbé berličky s porovnáváním k tloušťce lidského vlasu? Navíc když vlas má tloušťku od 17 do 180 mikrometrů. To z toho přirovnání dělá výsměch.
Navíc - opět - mikron není. Pouze mikrometr. Mikron je slang. Jsou tohle slangové noviny?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

většina článků zde jsou přeložené, 20krát zahraničními médii přebrané články. A holt, když je ve zdroji napsáno to či ono, tak se to přeloží i s chlupama. Buďte rád, že to nepřirovnávají k velikosti fotbalového hřiště nebo délce kamionu.
- Jo a tahle novinka je už několik týdnů stará.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dělič není to samé, jako tranzistor. Jakmile představí "ovládaný dělič" (spínání 1 nebo 0), tak to bude tranzistor a už to začne být zajímavé. Samotný dělič není nic, co by nám umožnilo vytvořit CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.