CDR.cz - Vybráno z IT

První dva smartphony s Firefox OS v prodeji od příštího týdne

firefox os mobile
Ohnivá lištička se dostává do chytrých mobilních telefonů v podobě nového operačního systému Mozilla Firefox OS.

Již příští týden se začnou prodávat první dva smartphony s operačním systémem Firefox OS, které vytvořila společnost Geeksphone ve spolupráci s Telefónikou. Modely Keon a Peak jsou určeny především vývojářům, kteří si budou moci otestovat své aplikace na nové platformě. Koupit si je však bude moci kdokoliv ze všech koutů světa.

Oba telefony oplývají barvami charakteristickými pro Firefox - bílou a oranžovou. Levnější oranžový model Keon přijde na 91 euro (2350 korun bez daně). Mobil je vybaven 1GHz procesorem Qualcomm Snapdragon S1, 512 MB RAM a vnitřní pamětí s kapacitou 4 GB. 3,5" displej má rozlišení 480 x 320 pixelů, nechybí podpora paměťových karet microSD, Wi-Fi, GPS nebo Bluetooth. Keon nabídne fotoaparát s rozlišením 3 Mpix, ale chybí mu přední kamera.

firefox os mobiles

Vyšší model Peak bílé barvy nabídne podobnou výbavu jako Keon. Liší se v dvoujádrovém procesoru 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon S4 a 4,3" IPS displeji s rozlišením 960 x 540 pixelů. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpix a oproti modelu Keon je vybaven také přední kamerou s rozlišením 2 Mpix. Peak pořídíte za 149 euro, což je přibližně 3850 korun bez daně.

Bližší specifikace obou smartphonů najdete v našem dřívějším článku. Nákup bude možný od příštího týdne v eshopu Geeksphone. Na stránce se delší dobu provádí údržba, tak snad ji brzy obnoví.

Podle posledních informací by se měl objevit Firefox OS ve smartphonech od Alcatelu, Huawei, LG a ZTE. Ředitel Mozilly Gary Kovacs oznámil, že zařízení s Firefox OS se začnou prodávat letos v červnu v Brazílii, Polsku, Portugalsku, Španělsku a ve Venezuele. K nim se na konci roku připojí dalších jedenáct zemí. Prodej v Americe se má zahájit v roce 2014.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První dva smartphony s Firefox OS v prodeji od příštího týdne

Žádné komentáře.