CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První komerční droni budou rozvážet knihy v Sydney

Tak tomuto vravim naozaj vyznamny prinos vedeckotechnickej revolucie.
Uvolneni postaci sa budu moct venovat niecomu zaujimavejsiemu. Samozrejme len Ti ktori sa budu vediet prisposobit. Ved presunovanie veci je sice uzitocna cinnost ale z podstaty len nudna monotonna praca bez intelektualnej pridanej hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch, co se chtějí přizpůsobit je na světě mraky. Říká se jim nezaměstnaní. Nicméně tahle kravina je jen na úrovni konceptu, takže se bát nemusí.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je jak z filmu Oblivion/Nevědomí. Tam droni zase hlídali (automaticky a s kamerou na rozpoznávání nepřítelů) energetické věže, ale podobnost čistě náhodná :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na me, ale je to uplny nesmysl. Aby nekde lidem nad hlavama letalo kdovijake smeti s tim, ze muze kdykoliv spadnout a nekoho zabit .... ta predstava je kretenska, stupidni. Byl bych mezi prvnima, co by s brokovnici drony vyhlizel.

Ma to ale jeste jeden dalsi rozmer, o kterem psal prvni prispevek. Lidi prijdou o praci ... na jednu stranu je automatizace dennich cinnosti zajimava, ale na druhou je to ucinena katastrofa. Vemte si, ze by takhle kompletne skoncila posta. Pak by mohly skoncit prodavacky v obchodech, doplnovani zbozi se da taky automatizovat, ridici a cela doprava, zemedelstvi, energetika ...... Muj stridmy odhad je, ze tak 90-95% vsech lidskych cinnosti pujde ve velmi blizke budoucnosti automatizovat. A co pak? Pak bude 5% lidi pracovat a mit penize a 95% bude bez prace a nebudou mit za co zit.

Osobne tohle vidim jako opravdovy konec nasi civilizace, zadna atomova valka, proste tohle ... jednoho krasneho dne, ktery opravdu neni tak vzdaleny, jak si nalhavame, se stane neco vyznamneho. Vetsina lidskych cinnosti bude automatizovana, populace pritom stale poroste. Vsechen majetek bude soustreden u miziveho procenta lidi, na druhou stranu bude drtiva vetsina tech, co nebudou mit absolutne nic a nebudou mit ani sanci nejakeho majetku nabyt. A takhle, v pristich maximalne sto letech, zanikne nase civilizace. Kdyz se tak radujem, jak se starsi scifi filmy dostavaji do reality, je treba se divat i na scifi filmy s ne uplne stastnym koncem .... uz dnes je problem s nezamestnanosti a obrovska propast mezi chudymi a bohatymi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

BTJ->nemozem suhlasit.
Ono jaksi nieje tech. problem vacsinu cinnosti automatizovat uz teraz .Len sa to zavadza iba ked je to ekonomicky efektivne.
Preco by mala civilizacia zaniknut ? Nato zatial nieje ziaden dovod. Ved kto moze vyhubit ludstvo okrem nas samych?
Dlhe obdobie populacia rastla ale je cim dalej zretelnejsie ze tento rast uz nieje vobec potrebny ani ucelny.
Potrebny je prave naopak pokles populacie aby sa znizila spotreba prirodnych zdrojov. Nato aby nasa civilizacia pokracovala staci podstatne mensi pocet ludii. (posledne vypocty hovoria o max +/-4 mld.)
Tiez nieje vobec potrebne ani ucelne aby populacia musela fyzicky makat (transport,tazba surovin,montaz vo fabrikach atd).
Nech tuto pracu robia podstatne efektivnejsie stroje.Potom nam bude stacit ludska populacia okolo 1-2 mld (moj sukromny tip)
Prerozdelenie "majetku" je na inu debatu. Zalezi na spolocenskom zriadeni. Inak povedane ake sme si zriadenie vybrali (vacsina) take mame ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem dokonce zastáncem systému, kdy pracují stroje, a lidé jsou si všichni rovni, a mají vše, co k životu potřebují, a namísto práce žijí. A ti, kteří dělají práce, které stroje konat nemohou, mají patřičné benefity. Jak řekl AndyF1, toto je na jinou debatu, ale řešení existuje. Problém by byl ve zneužívání, takže by se musely zavést kvóty, ale opět to není neřešitelné.

Nicméně, je tu spousta činností, které stroje dělat nemohou, a tito lidé se klidně mohou přesunout do těchto služeb. Nepotřebuji ukrajinské dělník, aby sestavovali auta, když to stroj dovede rychleji a přesněji, tedy kvalitněji a levněji. Naopak činnosti, kde je lidská ruka potřeba, by měly být i náležitě ohodnoceny... A jak řekl AndyF1, lidstvo se nechutně přemnožilo, a to až nežádoucně. Starořecký městský stát o pár tisících obyvatelích byl naprosto soběstačný, takže potřebu miliardové populace nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste naznačil, problém je, že pokud mají všichni to, co potřebují, tak určitá část populace, která nemá v hlavě víc než š*ání, se rozmnožuje geomerickou řadou. To teď není míněno jako kritika indočechů, prostě pokud odstraníte přirozené omezení v tom, že každý jedinec si musí obstarat dostatek zdrojů, tak musíte zavést omezení umělá, což znamená omezení svobody. Takže svoboda "žít bez omezení materiálním světem" vede paradoxně ke ztrátě svobody.

Co se týká automatizace, tak bych to neviděl tak černě. Někdo musí ty roboty navrhnout, vyrobit, otestovat, instalovat, udržovat, dozorovat a plánovat jejich činnost. Něco z toho lze samozřejmě zase řešit automatizací, ale čím specifičtější činnost, tím je automatizace méně efektivní.

V populaci o pár tisících lidech by těžko bylo možné udržovat vědění a zkušenosti na takové úrovni, jako teď. Pokud chcete mít špičkové fyziky, technology, vědce, biology, programátory..., tak potřebujete dostatek vysoce inteligentních lidí pro každý obor, kteří budou tvořit špičku. Z několika tisíc lidí to nevyberete, takže obory budou postupně upadat a v knihách budou věci, kterým vlastně už nikdo nebude pořádně rozumět a nebude je umět aplikovat. Lidstvo se přemnožilo, o tom žádná, ale jít do druhého extrému by byla taky chyba.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ta určitá část populace se dnes rozmnožuje hlavně proto, aby "to co potřebují" získali - konkrétně sociální dávky. A kvótu, omezující "standardní" počet potomků ve světě, kde všeho je pro všechny dost, a nikdo nemusí nic, nevidím jako ztrátu svobody. Ale to je stejně nesmyslná debata, neb lidstvo je plošně příliš pitomé a sobecké, než aby podobný systém mohl kdy existovat.

Ad bod 2: jistě, to jsou ty činnosti, které lidé vykonávat prostě musí, ale stačí jich výrazně méně.

Správné rozložení populace je takové, že vše, co jde, je automatizované, a lidé figurují na nutných pozicích ve službách, a zbytek populace je ve výzkumu. Ale...To už je příliš dramatické a nucené - skutečně potřebujeme tolik vědců, a takový pokrok? Neposkytují nám už naše současné technologie dostatek pohodlí? Cestování v čase, ani teleportaci, a dokonce ani nesmrtelnost stejně nevynalezneme...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když vezmu třeba romy, tak rodina pro ně vždy byla zásadní prioritou. Sociální dávky jim to lépe umožňují realizovat, ale určitě bych neřekl, že ony jsou tou motivací.

Pokud se nesmím sám rozhodnout, kolik chci potomků, tak o nějakou svobodu v rozhodování přicházím, tam to podle mě těžko lze vidět jinak.

"Správné rozložení populace je takové, že vše, co jde, je automatizované..." - to je iluze. Není žádná ostrá hranice co jde a co nejde. V principu lze postavit továrnu s kapacitou miliarda cigaret ročně jenom kvůli deseti cigaretám, jenom to prostě není efektivní.

Zatím jsme se nedostali do trvale udržitelného stavu. Až nebude třeba těžit suroviny, vše bude pocházet z recyklace a nebude žádný odpad, tak pak se dá uvažovat o tom, že další výzkum lze omezit. Tam ale ani zdaleka nejsme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No... Zaprvně, k čemu potřebuješ svobodně mít 10 potomků? Za druhé bys v takovém systému mohl prací navíc každou kvótu zvýšit. Asi napíšu knihu. :D

Tomu s cigaretami nerozumím. Stroje zatím (ještě že tak) neumí myslet, a například řidič-člověk je stále lepší, protože dovede vidět svět spojitě a globálně - počítače mají také neskutečný problém pokud jde o detekci čehokoliv v obraze. Ale není důvod, aby lidé dělali ve fabrikách, kde stejnou práci svede daleko rychleji trojice robotických paží. Tato pracovní místa jsou držena jen uměle.

Aby nás ta jaderná fůze také omylem nevyhladila...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A vlastně, k čemu člověk vůbec potřebuje svobodu rozhodování vůbec, že? Všechno za něho může rozhodnout autorita. Počet dětí dost zásadně ovlivňuje život jedince.

Tak něco z praxe. Máme osazovací linku a ten automat je schopen pracovat řekněme 100x rychleji než člověk při nesrovnatelně vyšší přesnosti. Znamená to ale, že ho používáme na všechno? Ne, protože jsou věci, kde příprava automatu by zabrala víc (lidského) času, než ruční osazení, které je v daném případě vyhovující. Množina toho, co se vyplatí automatizovat, je rozhodně menší než množina toho, co automatizovat lze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme, že by se to dost mohlo podobat free to play modelu. Základ zdarma, a nadstandard (více dětí, větší televize, auto, ...) v podobě "odpracuj xyz hodin". O tom, co budeš mít rozhodneš ty. Teď jsme jako lidé nuceni desítky let pracovat, protože jinak zemřeme. Takže o jaké svobodě se to tu vlastně bavíme?

O tom jsem se nikdy nepřel. Základem automatizace je možnost sériové výroby/postupu. A není toho málo, co automatizovat lze.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V principu to nevypadá špatně. V podstatě by to šlo naroubovat na dnešní společnost, jsou nutné jenom dvě věci:
- kdo chce hodně dětí, musí tučně zaplatit
- každý dostává trvale peníze, které stačí ke skromnému žití

V Německu už tohle pár politiků taky napadlo (zatím jenom bod 2). Opravdu by mě zajímalo, jak by toto změnilo společnost. Někde jsem četl, že přechod k zemědělství nastartoval degradaci lidstva, protože se snížil selekční tlak. Tohle by ho snížilo ještě dále. Na druhou stranu by v takové společnosti bylo zřejmě méně agrese. Bylo by to lepší? Byla by taková společnost životaschopná, nebo by postupně všichni měli stejné... nic? Kdo ví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tu je překážka jménem kapitalismus - aneb kde se vezmou ty "peníze pro všechny"? Teda, pokud kapitalista bude stále vyrábět - strojem - a prodávat, lidé si to budou kupovat. Bude existovat poptávka i nabídka, konkurenční boj, vlastně i kapitalista může dál existovat.

Taková společnost by určitě byla lepší. Pracovat (ještě k tomu povinně) je tak ponižující. Máme technologie, které nám - lidstvu - dovedou zabezpečit budoucnost takřka bez práce - jo, i traktory budou jednou orat samy, ale už teď můžeme spoustu věcí přenechat na strojích. Pokud bude prací získatelný bonus, lidé všichni pracovat nepřestanou, vývoj se nezastaví. Lidé by skutečně mohli žít jako lidé - žít bez práce - už dnes.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle system uz tu byl, rika se mu socialismus:)
Ale ted realne, procital jsem tu debatu a to snad nemyslite lidi vazne?!

Je tu jedna jednoznacne nevyhnutelna vec, v brzke dobe pujde drtivou vetsinu cinnosti automatizovat, to neni scifi nebo fantasmagorie, to je holy fakt. Orat bude traktor sam, sici stroj bude sit hadry sam, tohle vsechno uz tu vlastne je ..... a jednou se stane skutecnosti. A budou tu ti chytri lide, vedci, kteri budou vymyslet a spravovat tenhle system, budou jich treba radove miliony nebo desitky milionu .... ale pak tu bude 10 miliard lidi, kteri budou bez prace a nikdo jim nic zadarmo neda ...
Je naprosta utopie myslet si, ze ty miliony chytrych budou neco delat dobrovolne pro ty chude .... budou chtit mit nejake benefity, aby se meli proste lip, ale ty bude chtit i ta luza, pochopitelne! Kazdy se chce mit o neco lip nez prumer ..... a co se stane? Valky, hladomory .....
Bude existovat elita, ktera si zabere nejaky ostrov a obezene ho hradbama .... a pak luza=ten zbytek, ktery nebude mit nic ....

A vite co je na tom desive nejmrazivejsi? Ze automatizace pokracuje exponencialne a za 20 let muze byt 95% veskerych lidskych cinnosti plne automatizovanych, takze 95% lidi bude bez prace. Pak bude 10 let teroru, kdy se bud tyhle megakorporace ovladajici lidstvo bud rozpadnou=budou rozbity a civilizace se posune o 100 let nazpatek nebo bude tak silna obcanska valka, ze nejaky pitomec vypusti nejaky vir, bomby a bude konec ...

A uplne nejdesivejsi je na tom to, ze pro priklad nemusime chodit do budoucnosti a spekulovat. Na pokraji kolapsu je treba banglades, kde delnici makaji 19 hodin denne 7 dni v tydnu za mesicni plat, ktery tu bezny Cech necha za jeden obed ...... uz tohle je silenost a ted si vemte, ze i ti prijdou jednou o praci .....
ZBLZ se zmeni na ZZBLZ:) ... 'znepratelena zeme bohata na lidske zdroje'

V posledni dobe premyslim, ze kdyby/az k necemu takovemu dojde, tak treba temer cele lidstvo zahyne, krom par primitivnich lidi nekde kdovi kde ..... a za 50 tisic let tu bude velke haloo s 486kou:) Nebo jak americani malem na Bikinach zazehnuli termonuklearni reakci na zemi, cili totalni game over a reset:)

Technologicky pokrok za poslednich 100 let si drzi exponencialni rust ... kde jsou ty tisice let predtim??? Co bude za 30 let? Pred 30ti lety prvni primitivni pocitace a kde jsme ted?
Nejsem fatalista, ale klidne se te apokalypsy jeste muzem dozit:) Kdovi co bude za 5-10 let, treba to nebude technologicky pokrok, co bude lidi terorizovat .... pred staletimi krizovali zemi krizaci, ted jsou to v hojne mire muslimove, co "trestaji" neverici. Treba se budem za 10 let krcit nekde v mistni chranene komunite a na nejake inovace nikdo ani nepomysli. Tak jak tak, civilizace jak ji zname se blizi technologickemu vrcholu a tudiz konci. Nejde, aby vsichni jezdili ve vznasedlech, zradlo jim delal replikator, zili v nebeskych zamcich a nemuseli ani hnout prstem ... bude to 1% lidi, ten zbytek se bude prat o shnilou krysu .....

Bud se rapidne snizi pocet lidi nebo .... jine nebo me vlastne ani nenapada .... kazdopadne to nebude pekne:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, ByTýžeJi, žes to moc nečetl. Zdarma by bylo všechno to, co je nutné k životu - totiž, jídlo, střecha nad hlavou, základní oblečení,... (nebo navrhovaný základní plat, na to vymezený). Kdo chce víc, pro toho se práce vždycky najde, protože všechno naštěstí nepůjde automatizovat do vynálezu umělé inteligence (a pak už je jen otázkou, proč by měl mozek z "masa" mít větší právo na život, než "mozek" z křemíku/čehokoliv).

Pokud jde ale o vývoj, exponenciála se brzy zarazí - už prostě není co objevovat. Od "existuje nějaká fyzika" jsme se přesunuli k "už známe prakticky celou fyziku". Vysvětlili jsme téměř všechno, co vidíme, i to, co jsme neviděli (např. The Big Bang). Blížíme se ke konci tak, jako křemík k nejmenšímu tranzistoru.

I když je pravda, že až svět dospěje k té plné automatizaci, nebude už "kapi di tuti kapi" potřebovat nějaké poddané, bude si stačit sám. Pak může vzniknout problém... Stejně už teď, vlastně nás ničí ta automatizace a vynález sériové výroby - začínají se masově šířit špehovací zařízení, vše je propojeno, zbraně se dají tisknout... Buďto se naplní ona utopie (nevím, kde vidíš podobu se socializmem - ten nic zadarmo nedává) a všichni se budou mít přinejmenším dobře, a nebo se naplní ta druhá varianta, viditelná například v San Angeles - v Demolition Manovi. A k tomu druhému, nebo atomové válce, spějeme spíš.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"už prostě není co objevovat" - to mě pobavilo. Ředitel patentového úřadu ve Washingtonu prohlásil roku 1832: “Navrhuji zrušení patentového úřadu. Všechno už bylo objeveno a nového nic objevit nelze.”

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevytrhávejte slovo "téměř" z kontextu, děkuji. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otázka taky je, jestli ta elita bude chtít žít zavřená na svém ostrově, v občanské válce se zbylými 99% obyvatel. Je docela možné, že ne. Konec konců sociální smír je snad jednou z hlavních motivací současného sociálního systému.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mě by se to zrovna líbilo. :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, tyhle vize o automatiazaci měl socializmus v 80-tých letech, že to co píšeš bude za 20let, v roce 2000. Jsme pomalu 15 let po roce 2000 a jen málo z toho jest. Spíše se objevili technologie a pracovní procesy (např. 3D tisk pro výrobu), o kterých se lidem v 80-tých letech ani nesnilo.

Ohledně zaměstnávání. Před desítkami let, kdy bylo lidí méně, také byla jiná povolání a povolání, která jsou dnes neexistovala. To stejné se bude opakovat za dalších desítky let.

Ten, kdo bude chtít pracovat či tvořit hodnoty pro něj práce či uplatnění bude vždy.

Takže bez urážky fantazíruj a sni dále. Realita je trochu jiná :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To si trosku pletes. Napada te, co by mohl delat treba hornik az vynaleznou studenou fuzi? Co prodavaci a doplnovaci zbozi az se proces zautomatizuje? Co ridici, az budou auta ridit sama? Co vsichni ti delnici v tovarnach, az budou linky automaticke? To jsou miliardy lidi ...... minimalne 90%. Pro ty proste uplatneni nikdy nebude. Vsechnu manualni praci budou delat roboty a na lidi zbyde jen intelektualni, coz je maximalne tech 10% ...... ti lidi nebudou mit proste co delat, absolutne nic. Nekterych statu jako banglades a desitky dalsich se ta manualni prace tyka prakticky 100% lidi ...... ti budou proste v hajzlu, zvlast kdyz jim tam nic neroste (treba afghanistan a ostatni poustni staty) a jsou zavisli na importu ..... ted jeste zijou z ropy, az jim tenhle zdroj vyschne, tak zacnou bojovat o kus plesniveho chleba ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by se měl učit celý život. Málo kdo je tím čím/co vyučil/studoval na škole, ale dělá to co ho baví, uživí.
Rekvalifikace je normální. Jen u nás je to s ochotou se rekvalifikovat horší.. Nicméně stav se zlepšuje. Stále se hledají důvody proč to nejde místo toho, aby se hledali důvody proč by to nemohlo jít.

Horší je to s těmi co nechtějí...

Jak jsem psal momentálně jsou povolání co dříve nebyla a za několik desítek let to bude stejné. Vezmi si vývoj lidstva. Každá generace toto řeší.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pouzit drony bez inteligentniho rizeni na roznasku zasilek?
Je to hezke, ale IMHO nesmysl. Staci jedine ohrozeni cehokoliv a bude po projektu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohrozenie bezpecnosti (moznost zrazky) z dovodu tech. poruchy sa samozrejme uplne vylucit neda.Nechcel by som aby mi to spadlo na hlavu :) Ale povedzme si otvorene, nielen opity vodic auta ale aj triezvy pozorny vodic ma radove vyssie riziko zrazky ako poriadne spraveny a otestovany autopilot. Lebo neriskuje ;-). Vid napr letecka doprava.
Je to statisticky najbezpecnejsi sposob prepravy. Skor chodca zrazi auto na chodniku ako by snim spadlo lietadlo.
A to vo velkych lietadlach su piloti uz len na kontrolu.Tiez pre psychologicky efekt ze mozno pri poruche systemov preveme kontrolu aby zabranil havarii. Bez pristrojov vsak v zlej viditelnosti aj tak bezpecne nepristane.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mno ja si myslim, ze zajistit bezpecnost litani bude zvlast ve meste mnohem tezsi, nez zajistit bezpecnost pri rizeni aut.
1. Mas dalsi rozmer - vysku.
2. Vic pusobi vitr, a dest mnohem vic.
3. V 3D prostoru je v ceste mnohem vic prekazek - napriklad draty MHD.
4. V ulicich nemusi vzdy dobre fungovat GPS, to vsichni zname.
5. Co kdyz nekdo z nenadani otevre okno a vykoukne? Nebo neco necekane vyhodi z okna a trefi dron? Co pousteni draku a jejich tenky provazky? Tohle nebude easy....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1. jo ved to je prave toplus . Dron sa moze povzniest nad prizemne problemy ;-)
2. cisto technicky problem stabilizacie. Davno vyriesene staci aplikovat
3. vid 1. o prastavani sa tam nepise. Dron to proste pusti z nejakej vysky.
4. vid 1.
5. jasne, ludsky faktor sa neda uple vylucit. Urcite sa najdu blazni co si budu na tom skilovat aim , trap/skeet , vlastne teplom navadzane strely;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka hezká a provedení m,omentálně nereálné. Tohle by mohlo fungovat na nějaké volně ploše v husté zástavbě plné překážek a rušení? Ani omylem.
Ještě si to jakž takž dokážu představit pokud by po městě byla hustá síť bodů pro ovládání s vyhrazenou frekvencí a řídil to (alespoň ze začátku) člověk. Ale stačí déšť, závan větru, nějaký drát rušení, druhý dron.
Vemte si jenom jak tu knihu doručíte pokaždé někam jinam, ne každý má balkon či jiné vhodné podmínky.
A o vandalech ani nemluvě...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.