CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Cena za open-source? První notebooky Novena jsou už na prodej

Nepomylili Ste si datum vydania clanku ? Lebo to znie ako1. Aprilovy zart.
"Jestli jste však alespoň trochu zdatní, postavení vlastního počítače vám ušetří nemalé peníze."
Ako usetrim ked zakladna verzia stoji 500 dolarů (9 900 Kč) a je to len MB + Cortex A9 s taktem 1,2 GHz, 4GB pamětí RAM, 4GB kartou MicroSD a PCI Wi-Fi modulem.
Za tie prachy mam cely podstatne vykonnejsi Desktop alebo notebook ...
Skladat MB doma po suciastkach sa uz vobec neoplati.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Navic tak nejak neverim, ze ARM, byt sracka, je open source:o) A co treba spousty patentu na LCD, SSD radic, pameti atd ..... no, proste vzali klasicke komponenty, v Brne si to nechali zadratovat a vyrobit v male serii za mrzky peniz (uz nevim, jak se ta firma, co to dela, jmenuje) nebo si to zadratovali sami, pripadne cinan a nechali ho to i vyrobit ..... naklady tak do litru max. .... hodili na to nejaky linux, dali nalepku open source notebook, cenovku z rise perverze a cekaji, ze se nachyta par ortodoxnich blbecku:) Na druhou stranu, proc ne?:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vypadá, že opensource je jen ta základní deska, resp. její plošňák, nikoliv že by byly OS všechny jednotlivé komponenty.... a to se vyplatí, za desetinásoek běžné ceny strojů s podobnou konfigurací!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No ty kráso, to jsou ceny O.o Podobné konfigurace prodávají číňani za litr a ještě to má velikost větší flashky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste asi spadl z Marsu. Jenom ten Xilinx XC6SLX45 musí stát aspoň ten litr. Tak schválně, kde mi s ním prodají "Číňani" desku za litr?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo to je zase prace pisalku a zbrklych komentaru...
Ano je to drahe ale nabizi to vice nez bezna ciska produkce - bohuzel to neni v claku uvedeno.
http://bunniefoo.com/novena/novena_depop_clean_labels.jpg

Mimo jine dva ehternety (proc autorka nezminila kdyz vsude na fotkach jsou) FPGA a hromady ruznych rozhrani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Pořád že to číňani urobí levněji. Toto je technologický skvost pro lidi co chtějí mít nějakou unikátní hračku. Taky jsem stavěl elektronkový zesilovač, který přišel alespoň na 5 až 6 tisíc a přitom se dá zcela jistě koupit nějaký integrovaný za pár stovek, a bude mít lepší technické parametry. Ale nebude to ten unikát. Prostě to berte jako drahou krásnou hračku pro velké kluky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle taky není unikát, prostě se to normálně prodává, ale navíc předraženě. Jo, není to masovka, ale rozhodně bych to nepovažoval ani za unikát.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však ten můj zesilovač (uvádím to jen jako příklad) taky není unikát - až na to co jsem si tam dodělal sám. Prodává se to jako stavebnice. Ono taky si doma dělat elektronky ( ne že by to nešlo - ale ta pracnost a nejistý výsledek) je nereálné. Stejně tak pětivrstvé PCB nebo procesor. Prostě dodají sadu komponent a člověk si s tím dál hraje. Unikát z toho vznikne právě tím že to upravíte k obrazu svému.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tohle ilustruje kvality Open source docela hezky... :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Desku je možné nabootovat na Debian přes port HDMI." - podle téhle věty bych řekl, že paní/slečna Kolková o počítačích moc neví :) Už vidim jak bootuje desku přes port HDMI :) Mě to přijde teda hrozně komické :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.