CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Digitální tabule, ze které nebolí oči? Obří e-ink display s ukládáním do PDF!

Pěkná technologie s velkým potenciálem. Teď už to jen nepodělat softwarově, z toho se dá vytěžit hodně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Pokud to nesvážou nějakým kreténským DRM, nebo něčím podobně zhůvěřilým. Zmínka o jejich "cloud service" je znepokojující. Raději bych viděl něco jako žádný cloud, ale podpora SFTP, HTTPS, WEBDAV... prostě standardů.

E-Ink mám rád, ale dle videa to má pořád ještě co dohánět. Reakční doba (dle videa) ve srovnání např. s kombinací Wacom tablet + MyPaint (nebo pomalejší Gimp) je pořád zoufalá. Akceptovatelná, ale tak na hranici.

Povrchní otázky "novináře" jsou k nesnesení.

Co mne taky zklamalo, že to nenechává duchy jako staré typy E-Inků. Pěkně by to napodobobalo špatně smazanou tabuli :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty duchy jsou dan za rychlost. Ty castecky barviva se pohybuji s nejakou rychlosti danou napetim (a prostredim). Cim dele je napeti na elektrodach, tim dal se castecky posunou. Pro "dokonale" prekresleni je potreba delsi doba nez pro prekresleni s "duchama".
(Coz bylo zjednodusene, hrajou tu jeste roli prepinani polarity, rychlost nabehu a poklesu napeti, teplota atd.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale pouze pokud to bude za rozumné peníze. Dovedu si to představit od dětských hraček po prezentační tabule či školní tabule všude. Jen to nesmí stát jako auto a být křehké jako čínský porcelán.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si to dovedu predstavit i tady na zdi misto nastenky, ale to by muselo byt tak do dvou tisic. Do firem a skol by se to ale dalo udat i draz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Mám čtečku a ten povrch je hóóódně náchylný k poškození, s mobilem nebo tabletem se to vůbec nedá srovnat, je to prostě křehké. Dát to pod sklo, jako u normální televize nebo tabletu, je taky blbost a přišlo by to o svou e-ink krásu. Kdo čtečku neměl v ruce, můžu si ji představit asi jako matný display notebooku - patlat na to 16 hodin denně nějakým perem, tak si představte, jak to bude po pár dnech vypadat...

My tady máme tabuli na normální fixy, na ní je dokola fólie - vpravo a vlevo jsou válce, fólie vede ve smyčce zepředu a zezadu. Tabule se umí sama "nascanovat" - fólie projede kolem dokola a na kraji je scanner. Takže kromě scanneru je to všechno úplně nedigitální. Přijde mi to jako nejlepší řešení tady toho problému. Navíc je ta tabule velká, ty prezentované e-inky mi přijdou hodně malé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak čtečka mi přijde nezničitelná (Kindle Touch) :) Nosil jsem ji téměř 4 roky bez obalu, četl venku, zažila velkou spoustu pádů -> na displeji je jeden větší škrábanec. Používat stylus by snad nebyl problém.

Jde o interaktivitu - možnost zobrazit na pozadí prezentace, ovládat je, kreslit do nich a sdílet je v reálném čase atd. Tady je klasika notebook + TV nebo projektor, pokud chce někdo ukázat tabulky z Excelu atd. Tato e-ink tabule sice vypadá na první pohled zajímavě, ale víme jak to s e-ink produkty je. Kromě čteček a hodinek mrtvo. Je to šíleně drahé, pomalu se to překresluje a input lag (= špatné ovládání), chybí barvy (přehlednost).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zase rád viděl nějaký levný e-ink displej s úhlopříčkou někde kolem 19-21" (4:3). Momentálně jsem na trhu našel jediný, malý a pekelně drahý - Paperlike ;(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bude to lacnejsie alebo drahsie ako MS Surface Hub za 19 tisic dolarov? Ten sa stal necakanym hitom pre firmy ktore nechcu riesit Polycom/Telepresence.

Pravda, toto je E-ink takze nie ziariaca 84'' obrazovka. Plus to skladanie tabul dohromady je tiez velmi sympaticke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.