CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Raspberry Pi se prodalo už 10 milionů kusů - nově je k dispozici jako drahá sada

Ten predrazeny kram jeste nekoho zajima? Kdyby rekli 10, max 15 dolaru za raspi .... za 35 to bylo pred lety super, dnes jen soudny clovek nevericne krouti hlavou ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zajímá. Zjevně zajímá milióny lidí.

Že chcete 64b čtyřjádro za deset dolarů? No to bych taky rád viděl. Jestli chcete něco řídit, kupte si za pět dolarů Rpi0.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde by se dalo připomenout jedno konstatování: "Ještě nikdy jsem jí neviděl - nikdo jí neviděl - ale myslím, že je to bílá díra."
To samé se dá říct o Rpi0 a rozhodně nejde koupit za 5 dolarů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne u nas. Dokonce ani v Nemecku. Ale v Britannii nebo v USA se to da:
https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero
https://www.adafruit.com/products/2885

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak jsem zase o něco chytřejší. Já ho sháněl na jaře a beznadějně nikde nejlevnější s poštovným 20+ USD. Dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na řízení nepotřebujete Rpi0, v pohodě si vystačíte třeba s Arduino Nano nebo třeba Wemos D1 mini (32-bit RISC/80Mhz, integrovaná Wifi), obojí běžně dostupné za $3 - $4 .

Nebo Esp8266 v krabičce s relátky pro spínání 220V za $6 http://www.electrodragon.com/product/wifi-iot-relay-board-based-esp8266/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi bude záležet, co tím chcete řídit, že? Na autonomního robota třeba s vnímáním okolí vám nějaké Arduino moc nepomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S reálným robotem se dost často používá kombinace RPi pro zpracování obrazu z kamery, mapování a plánování cesty atd... a několik MCU (třeba AVR, tedy možná ale nikoli nutně Arduino) na I2C, nebo SPI sběrnici, které se starají o realtime záležitosti (přesné řízení motorů např.), nebo o různé malé autonomní periferie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pred lety jsi na to nadaval stejne jako dneska, tak netvrd ze "...to bylo pred lety super..."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za cely balik je to fakt uz vela.

Ake dongle to su v baleni? Ved Pi3 ma wifi i modry zub uz na doske. tato informacia sa mi nezda.

Ano tento mini pocitac je zaujimavy pre vela ludi. Ja ho mam iba ako prehravac a som spokojny. dostatocne lacny a vie prehrat vsetko a to je hlavne. Viem aj o ludoch, co takto riesia ochranu majetku cez rozne kamery a cidla + riadenie kurenia a podobne. A tiez sa iba usmievaju ake je to super zariadenie. Takze naozaj je to zbytocne zariadenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"vie prehrat vsetko"

Umí přehrát i 10bit 4K / 60 fps HEVC (jako Odroid-C2)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je ti na co ? Vyjmenuj mi dostupny 4k/60fps obsah. To co je dostupne prehrajes za par hodin. A az bude takoveho obsahu dostatek, bude Odroid C2 davno historie tak jako vetsina soucasneho HW. Takze podminovat nakup levneho HW touto podminkou je tak nejak mimo. Ale jestli si chces jen tak z rozmaru vymyslet proc je to cool, tak proc ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není mi to na nic - ale filmy si už půl roku archivuju v HEVC a to mi je na mnoho - při lepší kvalitě ušetřím prostor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napis prosimta v com kodujes do HEVC? momentalne mam problem ako dalej skomprimuujem postrihane video zo sony vegas z formatu mxf kde mam polhodinove video vo fullhd 60fps 10GB :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DVDFab. MXF bohužel neotevře, zkoušel jsem vzorky z http://www.freemxf.org/samples/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzij x265 encoder, je free je a uz implementovany ve free enkoderech. Ale dneska jeste porad radeji enkoduj do H.264, ten x265 jeste neni dotazeny. Pokud chces zkusit ten HEVC,

z Vegasu exportuj video enkodovane do nejakeho bezestratoveho kodeku, napriklad Ut video kodek je velice dobry. Po instalaci Ut video kodeku se ti objevi v nabidce exportu ve Vegasu. Hledej to pod: Video for Windows avi, tam najdi nejaky template pro utvideo. Pro HD video zvol template: Ut video BT 709 4:2:0 . To video pak nacti treba do StaxRipu a enkoduj HEVC. Ty free enkodery z grafickym rozhranim prave pouzivaji ten x265 enkoder, ktery nema zadne graficke rozhrani, spusti se jen prikazovou radkou. Doufam, ze tve video neni prokladane. Tam si nejsem jisty jestli prokladane video je podporovano v x265 nebo vseobecne jestli je podporovano v HEVC. Potom jeste pred tim enkodovanim do HEVC se musis rozhodnout jestli to bude 8bit nebo 10bit HEVC. Ja radeji hned ten 10bit. Ovsem ten enkoder ti to musi nabidnout, pokud ne, tak zrejme enkoduje jen 8bitove video.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fajn a asi jediny duvod proc koukat po podpore HEVC. Ale i tak si myslim, ze zatim nedozral cas abych nakup levneho prehravace podminoval podporu HEVC. Ne kazdy archivuje tak jako ty - ne ze by to bylo spatne (naopak), ale dost lidi ma problem vybec video spracovat a uz vybec se vyznat v kodecich jejich vyhodach apod. . Tim nemyslim vetsinu navstevniku tohoto webu, ale uplne bezne lidi, kteri vedi kde treba zmacknout tlacitko a ono to zacne nahravat a vic je nezajima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor se trochu liší - nekupovat zastaralé věci. Proto mám od loňska televizor s HEVC a proto jsem koupil GTX950 - kvůli podpoře HEVC. Na co bych měl čekat s používáním nejmodernější komprese? Až naprší a porostou vařečky?
V HEVC se začne vysílat dost brzo, soubory se začnou množit, už se objevují dost běžně i na torrentech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.