CDR.cz - Vybráno z IT

Noste pracovní mašinu po kapsách! Minipočítače s výkonem ultrabooků a čipy Intel

nepřehlédněte
Minipocitac Slimbox Iv
Minipočítače jsou skvělými společníky do obýváků, kde hravě nahradí herní konzoli i multimediální centrum. Co ale dělat, když chcete mini PC využít na práci? Nejnovější minipočítač snadno schováte do kapsy a navíc získáte společníka s výkonem ultrabooku!

Ultrabooky jsou tenčí, úspornější a kompaktnější než standardní notebooky. V kapse je ale tak i tak budete nosit jen těžko. Řešení je nakonec jednoduché, stačí vzít komponenty z ultrabooku a napěchovat je do těla minipočítače.

Raydget Slimbox Iv

Výrobce zařízení nazívá "tabulkou čokolády", velkost celkem odpovídá

Novinka s názvem Raydget SlimBox IV ve svých útrobách skrývá úsporné ULV čipy od Intelu, kdy si lze vybrat ze trojice variant. Nejvýkonnější s Intel Core i7 2,8 GHz, dále Core i3 1,6 GHz a nejslabší s neupřesněným modelem Intel Celeron na frekvenci 1,4 GHz.

Minipocitac Coolbox Iv

Pasivní chlazení u CoolBox IV si vyžádalo masivnější šasi

Na rozdíl od běžných minipočítačů s ARM čipy výrobce nesází na pasivní chlazení, ale sáhl u tenčího modelu po miniaturním aktivním ventilátoru. Vedle SlimBox IV se na trh dostane i verze pro milovníky tichých zařízení bez aktivního chlazení s názvem CoolBox IV.

SlimBox a CoolBox IV zatím teprve čekají na uvedení na trh, ale až na něj dorazí, budou počítače nabízené se zmíněnými procesory, 4-8 GB RAM a 64GB úložištěm. Samozřejmostí je 802.11b/g/n WiFi pro připojení k bezdrátovým sítím, dvojice USB 3.0 portů a jack pro audio výstup. Pro obrazový výstup je použit HDMI port a pro připojení k síti přes kabel není problém použít gigabitový Ethernet.

SlimBox se chlubí rozměry 150x77x19 mm a váží necelých 200 gramů, což není o mnoho více, než mají dnešní chytré telefony. CoolBox je díky pasivnímu chlazení o 50 gramů těžší. Spotřeba zařízení je pro model s čipem Core i7 odhadována na 25 wattů.

Bohužel zatím nevíme konkrétní ceny, ale na základě nedávno uvedeného minipočítače s čipem na architektuře Bay Trail si troufneme odhadovat cenovku kolem 6 tisíc korun. Uvedení se podle prvních informací dočkáme v průběhu letošního léta.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Noste pracovní mašinu po kapsách! Minipočítače s výkonem ultrabooků a čipy Intel

Pátek, 13 Červen 2014 - 09:18 | Artael | No, vzhledem k tomu že tu mám pasivní průmyslové...
Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 17:41 | Gath G | To máte jako se slovem "prémiový", to...
Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 12:42 | BTJ | Takze kdyz by tam dali displej, co nevazi skoro...
Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 12:36 | Dizz | A nešlo by místo označení minipočítač používat...
Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 12:12 | DRK | 25W na tak prťavé krabičce? To bude docela žhavý...

Zobrazit diskusi