CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Battleborn je jedna velká nudná reklama na Overwatch a Borderlands

Battleborn
Někdy se zkrátka načasování vydání her ošklivě nepovede. Stejně tak je občas rukopis vývojářů znát natolik, že v hráči vzbuzuje pocit, že hraje zcela jinou hru (kterou by ovšem hrál radši). Battleborn je zářný příklad obou případů.

Tento měsíc dorazily na herní pole dva tituly, které jsou od svých představení neustále srovnávány. V některých ohledech zcela oprávněné, v jiných úplně chybně. Battleborn i Overwatch jsou na první pohled velmi podobné hry, jejichž souboj na konci zanechá pravděpodobně jeden vzkvétající titul a druhý umírající. A nutno říct, že Blizzard zatím vítězí na plné čáře.

Borderlands 1553496

Vývojáři z Gearbox Software už v minulosti ukázali, že vtipné, odlehčené střílečky jsou jejich doménou, a to skrze sérii Borderlands. Jednalo se o tituly, které byly poměrně nudné pro jednoho hráče, ale nesmírně zábavné v kooperaci. Přesně tento koncept patrně vývojáře inspiroval k vyvinutí hry, která by si na multiplayerovém režimu doslova zakládala. A tak jsme se dočkali nedávno novinky z jejich stáje, Battleborn. 

To samé s jiným názvem

První i poslední dech Battlebornu velmi silně připomíná právě sérii Borderlands, a to jak kresleným vzezřením, tak humorem i samotným herním zážitkem. Podobnost těchto titulů je natolik výrazná, že některé online magazíny dokonce krátce po vydání hry monitorovaly komunitu obou her, aby zjistily, že hráčská základna Borderlands 2 po vydání Battlebornu stále dominovala. A není se co divit.

Battleborn 16

Při hraní Battlebornu pocítíte, že je něco špatně. Budete hrát něco jako Bordery; budete se smát tak nějak jako u Borderů; budete střílet přibližně jako v Borderech; budete hrát s přáteli jako v Borderech; budete mít chuť hrát Bordery.

Podobnost obou titulů vzbuzuje otázky, proč se vývojáři raději neuchýlili cestou vydat multiplayerové Borderlands, které už má svoji základnu dávno vybudovanou, a namísto toho vytvořili zcela nové univerzum, které působí mdle a vykonstruovaně, tuctový příběh nevyjímaje. A to vše bez ohledu na humor, který ve hře panuje.

Battleborn 2Battleborn 4Battleborn 17

Nutno říct, že vtípky, hlášky i komické situace vykouzlí úsměv na tváři - v tomto ohledu společnost nezklamala. Ačkoliv se styl humoru opakuje (například vtipné popisky bossů), nejedná se o něco, co by hru nějak podkopávalo nohy.

Ve stínu konkurence

Vedle zmíněných Borderlands se Battleborn také neustále srovnává s Overwatchem, jehož recenzi jste mohli u nás na webu číst minulý týden a odneslo si skvělé hodnocení. Někteří tvrdí, že toto srovnání je zcela nepřípustné, jiní naopak stojí za názorem, že jsou si hry podobné jako vejce vejci.

Pravdu mají oba tábory. Obě hry se hrají velmi podobně. Hráči si vybírají z hromady hrdinů, jejichž přednosti, dovednosti, zbraně a schopnosti jsou velmi odlišné a mění do jisté míry jak styl, tak taktiku celé hry. Opět si zde najde každý hráč několik oblíbených postav, ke kterým se bude rád vracet.

Battleborn 3

Na první pohled je i styl hry stejný. V jádru se však liší drobnostmi, které oba tituly posazují na lehce jinou stranu. Overwatch je založen čistě na soubojích hráčů s hráči, zatímco Battleborn do hry přináší i více prvků z žánru MOBA, tedy miniony a pomalejší styl hraní. Zatímco v Overwatch je možné s jednou jedinou schopností vyvraždit celý nepřátelský tým, Battleborn se k soubojům staví trochu střízlivěji a jedna šarvátka rozhodně neskončí během několika sekund.

Battleborn 5Battleborn 9Battleborn 19

Bohužel je nutné říct, že hraní Overwatche je daleko příjemnější, vybalancovanější, zábavnější a do budoucna daleko důvěryhodnější. Komunita Battlebornu už od vydání je dost mrtvá, a o to více hrozí její zánik. Zájemci o E-sportovou scénu by se tedy měli ohlédnout po konkurenci, neb tady jim pšenka nepokvete. Bohužel je reálné, že do roka o této hře ani neuslyšíme. Snad se vývojáři vrátí k předchozí Borderlands sérii.

Zážitek i pro jednoho

Pokud ovšem komunita Battlebornu vymře, není všem dnům konec. Naštěstí je multiplayerová složka jen určitou částí celé hry, jelikož je doplněna i příběhovou kampaní (čímž se Overwatch chlubit nemůže). Sice se nejedná o režim, který by vývojáři tlačili do popředí, ale jedná se o ten, který hře dává paradoxně největší důvod ke koupi.

Battleborn 6

V těchto příběhových kampaních si můžete poskládat tým přátel (či náhodně přiřazených lidí z celého světa) a projít útržky příběhu s naskriptovanými rozhovory, úkoly a střety s bossy. Figuruje zde pouze kooperace s přáteli, nikoliv kompetitivní prvek dvou znepřátelených týmů. Bohužel se tímto také hra pocitově přepne do absolutního Borderlands-stylu.

Z té lepší stránky

Čím se ale Battleborn silně odlišuje, je pojetí RPG mechanik. Jelikož se jedná primárně o hru beroucí si inspiraci z MOBA žánru, každý zápas začínáte se svým hrdinou od píky. Během misí levelujete a vybíráte schopnosti podle toho, jakou zvolíte v probíhajícím zápase taktiku. Nabízí se tak mnohem větší paleta možností, než u Overwatch i Borderlands, a hře to velmi sluší. V zápasech je každá úroveň poznat daleko více, než u kterékoliv MOBA či RPG hry, snad s výjimkou Heroes of the Storm

Battleborn 8Battleborn 15Battleborn 21

V pozadí celého soubojového systému figurují také předměty, potažmo vybavení. Do každého zápasu můžete jít s několika artefakty, které vaší postavě přidají pár schopností navíc. Těchto artefaktů se ve hře nachází nespočet, a jejich získávání je ve stylu běžného lootování bossů a odměn za plnění mise. Svého hrdinu si tak můžete poupravit k ještě většímu obrazu svému, než hra nabízí v jejich základu.

Battleborn 14

Hodilo by se také pochválit mikrotransakční systém, který ve hře není přítomný ani v té nejminimálnější formě, což se nedá říct o žádném konkurenčním titulu. Ke všemu se zde musíte dopracovat pravidelným hraním. Machrovat tedy před ostatními můžete pouze svým umem, nikoliv peněženkou. Kéž by ale nebyly skiny od sebe odlišené pouze změnou barevné palety, působí to líně.

Doporučit Battleborn je lehké a zároveň složité. Vyřeší to jednoduché kondicionály:

  • Pokud o hře přemýšlíte jako o potenciální kompetitivní střílečce v multiplayeru, ohlédněte se jinde. Už teď je úmrtí komunity na obzoru;
  • Pokud hledáte kooperativní střílečku s přáteli, zkuste raději Borderlands;
  • Pokud jste už Borderlands zkusili a nebavilo vás, vůbec si Battlebornu nevšímejte;
  • Pokud máte přehrané Borderlands křížem krážem, Battlebornem nic nezkazíte.

Verdikt

Battleborn by byl slušný titul, pokud by se na trhu nenacházely hry jako Overwatch a Borderlands. Bohužel je titul takovým mišmašem, který vůbec nefunguje. Hráč by se tak měl raději ohlédnout po jednom či druhém konkurentovi. Nebo po obou, cenově vyjdou stejně.

Galerie ke článku

Diskuse ke článku RECENZE - Battleborn je jedna velká nudná reklama na Overwatch a Borderlands

Úterý, 7 Červen 2016 - 04:13 | Jan Kozoroh | kompetitivní = soutěživý, konkurenční kooperace...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 18:40 | HKMaly | Tak v kooperativnich hrach to ma smysl velice...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 14:17 | Tudva | "Machrovat tedy před ostatními můžete pouze...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 13:54 | Marek Moravčík | Jasne. Tak som si to aj ja povedal. Pre-Sequel...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 13:50 | Jáchym Flídr | Počkal bych s Battleborn na slevu. Do té doby se...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 13:39 | Marek Moravčík | OK. Vďaka za typ. Mňa dosť bavil Borderlands 2....
Pondělí, 6 Červen 2016 - 13:37 | Jáchym Flídr | Osobně jsem to zkoušel a možné to je. Jen musíte...
Pondělí, 6 Červen 2016 - 12:49 | Marek Moravčík | "V těchto příběhových kampaních si můžete...

Zobrazit diskusi