CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Call of Juarez: Gunslinger protáčí kolty, je libo Spaghetti-western?

Call_of_Juarez_Gunslinger_uvod
Westernové tituly to mají poslední dobou těžké. Je jich totiž v herním průmyslu pomálu. Vrcholem tohoto žánru je zaručeně Red Dead Redemption, které si však s PC netyká. Tam kraluje série Call of Juarez, která nyní rozráží dveře saloonu s Gunslingerem.

Po moderně pojatém The Cartel, který mnoho úspěchů nesklidil, se vracíme zpět na přelom 19. a 20. století. Hlavní hrdina, postarší lovec odměn Silas Greaves, vchází do městského saloonu, kde ho pozná pár místních. Ti ho požádají, zda by jim neřekl několik úžasných příběhů, které například měli možnost číst, či je zaslechli od jiných lidí. Vyprávění od legendy je přeci nejlepší.

Call_of_Juarez_Gunslinger_1

A jelikož dobrému pití se těžko říká ne, nemá Silas problém se o své zážitky podělit. Jak je zmíněno výše, byl lovcem odměn, šel tedy po uprchlících, na které byla vypsaná (ideálně tučná) odměna. Jeho vyprávění je o to zajímavější, když se dovídáme, že znal takové legendy jako Billyho Kida, Butche Cassidyho, Jesseho Jamese nebo Wyatta Earpa.

Jedna babka povídala

Celý titul je stylizovaný do komiksového pojetí. Možná se to může zdát vzhledem k typu hry jako ne příliš vhodný výběr, opak je ale pravdou. Samotná grafika nejvíce připomíná Borderlands a proč ne. Však to, co hráč hraje, je zrovna tak vyprávěné bandě štamgastů, která nešetří poznámkami a připomínkami.

Call_of_Juarez_Gunslinger_2

Dokonce samotný Silas nešetří poznámkami, kterými komentuje dané situace. A že tyto komentáře stojí za to. Opravdu zajímavý prvek se objevuje ve chvíli, kdy například jeden z posluchačů převezme slovo a odvypráví určitou část, jak ji kdysi četl v knize. Hráč tedy odehraje určitou pasáž, následně Silas zmíní, že vše bylo jinak a čas se vrátí a danou část je potřeba odehrát znovu a jinak.

Žuch bác, žuch bác, bum, dejte mi rum

Call of Juarez: Gunslinger je čistokrevná arkádová střílečka. Akce zde prostě hraje hlavní roli, takže od začátku do konce mají slovo šestiranné kolty, pušky, případně brokovnice, dynamit a sem tam se dostane ke slovu i gatling. V každé misi se ke všemu počítá celkové skóre, které se získává za prakticky vše zničené a zabité.

Call_of_Juarez_Gunslinger_3

Pokud by někomu nestačila prakticky nekončící akční řežba, je zde několik ozvláštnění. Prvním je zjednodušený RPG systém, kdy se na každé úrovni odemyká perk zlepšující například přebíjení, přesnost a jiné vlastnosti. Tyto perky jsou rozdělené do tří kategorií, každá zvýhodňující určitý druh zbraní, tedy pistole, pušky a brokovnice.

Co funguje, na to se nesahá

V sérii Call of Juarez se objevují ještě dva nezbytné prvky. Prvním je bullet time. Zde má několik funkcí – klasické zpomalení času, těsný unik před smrtí a sestřelení skupiny nepřátel. Zpomalení je klasika, kdy jsou nepřátelé zvýrazněni, a díky tomu je možné je jednoduše odpravit. Únik před smrtí je efektní úhyb kulce, jen je třeba vybrat správnou stranu.

Call_of_Juarez_Gunslinger_4

Odstřelení skupiny je dvojí, buď se jedná o quick-time event, kdy se mačkají klávesy WASD podle obrazovky, nebo se zpomalí čas a je třeba rychle klikat na myš. Tlačítkovanou variantu nelze prohrát, protože chyba znamená nutnost postřílet padouchy klasicky, nikoliv smrt. Druhý způsob je většinou doprovázen úderným hudebním doprovodem.

Call_of_Juarez_Gunslinger_5

Druhým prvkem, který zůstal od předchůdců, je klasický face-to-face duel. Tato minihra vyžaduje silnou koordinaci, protože kromě míření myší, kdy je potřeba nabrat co nejvyšší procento soustředění, musí Silas také udržet ruku ve správné poloze, aby mohl rychle tasit. V pozdějších fázích hry, jsou tyto souboje opravdu těžké, zvlášť, chce-li hráč získat odměnu za četné zabití, tedy nechá nepřítele tasit prvního.

Tak kdepak je ten prďola, co tady čepuje to pivo

V případě, že je dohraný příběh, je možné zvolit mód duelů, který je, zcela nečekaně, pouze o duelech s jednotlivými protivníky z kampaně, případně režim challenge, kdy se odehrávají určité kapitoly. Tyto módy nabízí prakticky jen honbu za více a více body a následná srovnání v online žebříčku. Nic zajímavějšího zde není.

Call_of_Juarez_Gunslinger_6

Grafika, jak bylo řečeno, je dělaná v komiksovém nádechu. Co se týče ozvučení, to je naprosto perfektní. Westernové melodie hrané na harmoniku, dabing postav se správným přízvukem, to vše je pastva pro ucho. Hlavně dabing Silase, jehož hlas je slyšet ve hře nejvíce, je opravdu povedený a člověk skutečně věří, že patří ostřílenému pistolníkovi, co toho má dost za sebou.

Hodnoceni-8Verdikt

Nejnovější přírůstek do rodiny Call of Juarez s dodatkem Gunslinger se sérií má společné pouze tvůrce a westernovou tématiku. To však není vůbec na škodu. Gunslinger je prostě akční westernová jízda, která sice nepřináší nic nového, ale příjemně zabaví. Za cenu kolem čtyř stovek korun není třeba váhat, pro milovníky žánru povinnost.

 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Call of Juarez: Gunslinger protáčí kolty, je libo Spaghetti-western?

Žádné komentáře.