CDR.cz - Vybráno z IT

Praktické zkušenosti s Canon imageFORMULA P-215

Canon imageFORMULA P-215
Kapesní skener do kapsy bez potřeby síťové zástrčky se nám jevil jako velmi dobrý nápad. Půjčili jsme si tedy do testu zástupce této skupiny od společnosti Canon, a to konkrétně jejich "formuli 215".

Kapitoly článků

2.  Praktické zkušenosti, hodnocení

P-215 jsem měl půjčený na celý týden. Vzhledem ke kompaktní velikosti nečinilo přenášení v batohu společně s notebookem nějaké větší obtíže, ovšem váha o +1 kg pro mě znatelná byla. Chápu, že se jinak na zařízení bude dívat manažer, který jej nosí v příruční tažce u notebooku – respektive jej přenáší z auta ke klientovi a od klienta zpátky do auta. V takovém případě nebude jistě drobné navýšení váhy nikterak výrazné. Pro mě, jakožto člověka pohybujícího se po Praze městskou hromadnou dopravou a to právě převážně s batohem, to znatelné bylo. Věřím ale, že by se na to dalo zvyknout.

Samotné tělo skeneru je z kvalitního a pevného plastu, který působí velmi odolně. Rozkládací mechanismus je také z plastu a nikterak nevrže ani nedrhne. Vše přesně zapadá. O napájení a vůbec celkovou komunikaci se stará USB propojení; disponuje-li počítač/notebook portem USB 3.0, vystačíte si pouze s jedním propojovacím kabelem, který se postará jak o tok informací, tak o napájení. V případě, že disponuje váš počítač pouze porty USB 2.0, je možné díky upravenému energetickému bufferu komunikovat taktéž pomocí jednoho kablíku, avšak se skener mírně zpomalí. Proto je zde ještě možnost připojení pomocného nabíjecího kabelu do druhého USB portu, který dodá "potřebný proud" a navýší tak potencionální výkon.

Obrázek Canon imageFORMULA P-215 05

Co se do práce se skenerem týče; po zapnutí je zařízení okamžitě k dispozici a je tedy možné ihned začít se skenováním. Skenovací proces funguje na principu průjezdu skenovacím můstkem – tedy na jedné straně papír zaleze a na druhé vyleze. :-)

Obrázek Canon imageFORMULA P-215 03

Canon uvádí, že by P-215 měla být schopna oskenovat barevný materiál o rozlišení 300 DPI rychlostí až 6 stran za minutu. Za sebe mohu říci, že toto je ryzí pravda - jednu stranu A4 jsem naskenoval za 10s. O automatické podání dalšího obrázku/stránky se případně stará automatický podavač až na 20 listů. Potěšila mě také schopnost oboustranného skenování při jednom průjezdu.

Poněkud nepříjemnou vlastností je skenování lesklých papírů: zkoušel jsem různé gramáže papírů, abych viděl, zdali bude mít vlastnost zdroje vliv na výsledek naskenování. Obecně mohu konstatovat, že až do 120 g/m2 jsem se nesetkal s žádným problémem. U lesklého papíru však začal skener vydávat velmi nepěkné až nepříjemné zvuky, které byly způsobeny klouzáním lesklého povrchu papíru po skenovací hlavici, která je skrytá pod průhledným plastovým "sklem". Nevím, jestli se jedná o individuální defekt přístroje či nedomyšlený jev, každopádně větší množství skenovacího materiálu s lesklým povrchem bych asi nevydržel. (Skener je primárně určen pro skenování dokumentů a jednoduchých grafických materiálů. Canon mi sám potvrdil, že není určen např. ke skenování fotografií.)

Dodávaný software od Canonu je velmi intuitivně zpracovaný. Základní utilitka CaptureOnTouch je opravdu velmi jednoduchá a bleskové ovládání skeneru je tak skutečně hračkou (funkci pro změnu výchozí hodnoty DPI jsem zde ale nenašel). Vmžiku se dá pře-nastavit výchozí vlastnost vlastně jediného fyzického tlačítka na skeneru, jak jsme se ostatně již zmínili v předešlé kapitole. Program PaperPort je už profesnější software, který dokáže pracovat nejen se zařízením od Canon. (Na svém počítači mám nainstalované další dva skenery, které bezproblémově s tímto program spolupracují a jsou přitom od jiných výrobců.) Zde již nastavení podrobnějších atributů skenování a i pozdější úpravy naskenovaného nejsou problém.

Obrázek Canon imageFORMULA P-215 02

No a jako poslední záležitost jsem si nechal na závěr skenování vizitek a ID karet, což má být tak trochu tahák tohoto skeneru.  K této proceduře je i přidělen zvláštní software – BizCard. Vizitka či jiná identifikační kartička se strká do zvláštního nosiče vpředu skeneru, který ji dokáže pomocí OCR software "přečíst" a i šikovně získaná data rozdělit do skupin. BizCard je tedy vlastně taková softwarová kartotéka – digitalizace vizitek. OCR data z obrázku přelouská a zařadí dle atributů – tedy dle jména, firmy, telefonu či emailu. V pomyslné kartotéce se pak můžete pomocí těchto informací pohybovat. I když je čeština v nabídce přítomna, problémy s některými diakritickými znaky jsem zaznamenal. Úmyslně jsem zvolil bílou vizitku s tmavými písmeny, abych to zbytečně softwaru nestěžoval – avšak i tak nebylo načtení úplně to "pravé vořechové". Každopádně koncept je to velmi zajímavý a pro budování jakéhosi digitálního vizitkáře docela přijatelný – po patřičných úpravách ze strany uživatele.

Obrázek Canon imageFORMULA P-215 07

Závěr, hodnocení

Sečteno a podtrženo; koncept mobilního skeneru je jistě zajímavou myšlenkou, která by si určitě zasloužila patřičnou pozornost. Využití vidím jak u studentů (skenování poznámek a jiných materiálů), tak i u manažerů na cestách (mobilita zařízení). V domácnostech či přímo ve firmách se budou vyskytovat nějaké multifunkční zařízení, takže v těchto prostředích by se uplatnění hledalo o něco hůře.

Bohužel tu největší "jobovku" jsem si nechal na úplný závěr; cena výrobku není vůbec ale vůbec příznivá, takže pokud jsme uvažovali o nějakém studentském využití, zde padá kosa na kámen. Za cenu 6500 CZK si skutečně mobility z P-215 dopřeje jenom ten, který nemá hluboko do kapsy.


Klady
+ Oboustranné skenování na jeden průjezd
+ Takřka primitivní ovládání
+ Absence síťového adaptéru
 

Zápory

- Cena
- Čeština obecně
- Věrnost barevného podání


Zvažte
  Váha
  Zvuky při skenování lesklých dokumentů
  Rychlost skenování vícero materiálů

Poděkování

Za zapůjčení produktu pro účely testování děkujeme:
Canon logo Canon imageFORMULA P-215
Canon imageFORMULA P-215

 

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Praktické zkušenosti, hodnocení

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Digitalizujte už úplně všude aneb kompaktní skener do kapsy

Žádné komentáře.