CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Notebook jako workstation? Aneb jak jsem vyzkoušel nabušený Dell XPS 15 Touch

Pekny no, nevim proc to zabili tim 32GB SSD, ale ono je to jedno, nebot Dell bude co se tyka disku urcite nabizet varianty, tudiz tomu se bude moci vyhnout. Pro me je tak mnohem horsi problem to prilis vysoke rozliseni, nechapu co k tomu vyrobce vede, nehlede na to, ze zrovna marketingova hodnota co nejvyssiho rozliseni bere akorat tak par frkulinu, kteri obvykle shani notas do 15.000,- Bezne mi lide rikaji, ze nechteji notas s fullHD, ze se jim do toho spatne kouka, tak rikam, ze maji smulu, ze se pomalu nic jineho nevyrabi, s takovymhle rozlisenim me poslou rovnou vite kam ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Možná blbý dotaz, ale proč se jim špatně kouká na FullHD displej?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší rozlišení = lepší. To je jen o tom, že lidé na Windows ještě nepřišli na to, co je nastavení DPI. Druhou věcí je, že ačkoliv tadle možnost je tam snad už od XP, až v 8.1 začíná fungovat.
A jak jsem psal, ze začátku jsem neviděl skoro rozdíl oproti původnímu FullHD... a pak jsem včera připravoval starý notebook na vrácení a divil se, proč má to FullHD tak strašně hrubý rastr (podobný problém, jako moje opovrhování 20+" monitorama s FullHD - na to koukat tak z metru minimálně)

Problém je momentálně přizpůsobení aplikací, které je, vzhledem k tomu jak dlouho se takové monitory objevují, vcelku tristní. Takže je to dnes spíš taková investice do budoucna než cokoliv jiného. Jinak ten display chce pochopitelně vidět, jinak tomu člověk věřit nebude :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hezky, ze i u MS zacina zmena DPI ve Win8.1 fungovat, problem je ten, ze tenhle notas si zrovna moc frkulinu s W8 kupovat nebude a firmy jedou na Win7. Jako pokud budou problemy s DPI vyreseny, tak OK, ale zatim na firemnim systemu (tim Win8.1 rozhodne nejsou) to spis nebeha a teda radeji rastr nez rozbity fonty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by W8.1 nebyly firemním systémem? Je to prakticky to samé jak 7, sem tam s fíčurou navíc, takže nevidím důvod, proč by byly v business segmentu nepoužitelné.

Fonty jsou to poslední s čím je s vyšším DPI problém, ten nastává spíše u ikonek a dalších věcí, které jsou prostě v nízkém rozlišení a ve vyšším jsou jakoby lehce mázlé (namísto ostrých hran).

Jinak v původních tiskových zprávách bylo, že by měl Dell mít i verzi s Ubuntu - zatím dostupná není (že by tlak MS?), ale dá se předpokládat, že do budoucna bude, nebo alespoň pro to budou dostupné ovladače.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim v cem by melo byt ubuntu lepsi pri zmeme DPI? Kdyz je maly obrazek a blba aplikace, tak nic nepomuze. Jinak v tomhle ma linux obrovskou "vyhodu" sve otevrenosti a nejednotnosti, kazda druha aplikace pouziva jinou zobrazovaci knihovnu, takze o nejakem globalnim nastaveni si muze clovek nechat zdat. Mozna bych jeste vyhrabal stary screenshot (mam pocit, ze to bylo dokonce ubuntu), kde jsou v systemu asi 4 fonty a DPI a zaboha to nikdo nedovedl dat do poradku. Kdyz nad tim premyslim, mozna mam jeste nekde i vmware image toho systemu:o)))

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Lol, zmenu DPI mely snad i XPcka, zijes nekde na marsu? W8.1 pry neni firemni system, to jsi asi vazne z marsu:o))) W8.1 enterprise ti asi nic nerikaji co?:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měly, otázka je jen funguje a Funguje :) 8.1 by v tomto měly podporu značně vylepšovat

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No ja teda nevim, ale na starem notasu s XP SP0 mam zvysene DPI, protoze to pouziva mati a zadny problem tam neni. Zrovna tenhle tyden jsem na to cumel v praci u jednoho cloveka a zdalo se mi to nejake velke a taky ma zvysene DPI ..... proste to funguje, nevidim ani duvod, proc by nemelo ....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

http://i.tinyuploads.com/nWOhA8.jpg
http://i.tinyuploads.com/WkMv0a.jpg
I v XP se vsechno zvetsi .... teda az klasicke ikony, ktere maji v XP jen jednu velikost. Co se nezvetsi jsou akorat obrazky, ktere maji natvrdo velikost. Ikdyz je teda fakt, ze nevim, proc se nezvetsi vsechny obrazky natvrdo jako lupou, to je fakt hloupe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist , jestli bych použil zrovna rovnítko . Windows se změněným DPI zatím dokázal do 8 spolehlivě měnit i typ fontu , nemluvě o rozložení jednotlivých prvků ,které pak byly rozházeny a zarovnány nestandardně. (S win8 a 8.1 nemám a nechci mít bližší zkušenost ,dokud bude v defaultu a na pozadí stále aktivní zrůdné Metro .)
IGZO s poloviční spotřebou vůči IPS zní jako pokrok ,ovšem proč se nevrátit zpátky na stromy s QHD+ a 3200x1800 ...že by právě v tom byl problém řady XPS ? Workstation, i7 , Nvidií Quatro ....cílíme přece na CADavery! To by mnohé vysvětlovalo .V téhle třídě nejde o toughbook parametry , hráče ani audiofily.
Obecně z celého konceptu ultrabooků nejsem nadšený .Optické mechaniky jsou již minulostí a teď i RJ45 a výměnná baterie bohužel berou za své při honu za co nejužším profilem šasi . Díky bohu těm výrobcům , co pochopili , že i s Iris to bude stále problematická Intelí grafika a osadí alespoň tu 750m .
Bohužel tohle JE workstation a ultrabook v jednom, takže kvalitní dotykový kočkopes, jak tomu velí aktuální módní vlna .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Půlce vět v příspěvku nerozumím (respetkive mi nějak nedávají smysl, ale je možné, že za to může ta medovina :), ale tak alespoň k tomu čemu ano:
- baterii naštěstí není problém vyměnit - stačí oddělat 12 šroubků a odloupnout dno, pak už je samotná baterka na 2 šroubech. Ano, není to uplně user friendly, ale aspoň to není přilepené a nevím co ještě jako u Macu. Za úzký profil rád vyměním, ale je jasné, že toto je hodně individuální.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co se týče variant, momentálně jsou bohužel nabízeny jen 2 a to 1000GB + 32GB nebo 512GB SSD - které je dražší o nějakých 7k. Čistě na výkon, i vzhledem k větší baterce je určitě volbou 512GB, ale pokud potřebujete více storage, je zas jasnou volbou 1TB mašina a k tomu za nějakých 5k dokoupit 256GB mSATA kartu a vyměnit si to (případně menší, pokud stačí)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tento model je asi ozaj len pre velmi specificku skupinu zakaznikov. Tolko kompromisov za taku masnu cenu som uz davno nevidel.
obrovsky palm rest+touchpad vs prtava klavesnica bez NUMblocku ktora bz sa tam inak pohodlne vosla? 1 AUDIO konektor ? Ziadny LAN port ? 3kx2k display vs slaba GK ?
Karbon spodok tam musi byt ,ine riesenie nieje.Kovovy by bol prilis horuci a plastovy by sa pri zatazi roztavil....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To, že nemá numerický blok byl upřímně jeden z mých požadavků. Nechápu tu novou úchylku, cpát numpad na každý notebook. Vždyť to využije tak možná účetní (nebo někdo jiný kdo dělá hodně s čísly), ale pro normálního člověka to strašně znepříjemní používání, jak je klávesnice a TouchPad hozený do boku. Pokud bych bral, že tomuto něco chybí, tak jsou to ty 1-2 sloupce kláves, díky kterým by byly velké kurzorové klávesy, samostatná home/pg tlačítka a kontextovka.
Stejně tak jsem rád, že Dell jako jeden z mála výrobců nedává na tyto "malé" klávesnice možnost zapnutí numlocku přes tlačítka - to byla také jedna z nejhroznějších věcí, co jsem kdy na notebooku měl - využití 0, otravnost - vysoká (snížení přehlednosti, občasné nevhodné zapínání).
Ke klávesnici prostě, ne nadarmo se řiká, že v jednoduchosti je síla. A klávesnice v tomto je jedna z nej co jsem měl tu čest, co se pohodlnosti týče.

Audio více než, že je jen jeden konektor mě štve absence spdif. To jsem jednou za uherský rok použil narozdíl od zbývajících portů (v tomto případě za 2,5roku jednou).
Co se počtu týče - ruku na srdce, kolik jich použijete? Já upřímně jsem zbývající 2 zdířky za 2,5 roku co jsem měl l521x použil jednou. A to měla skvělou věc 2 výstupů na sluchátka. Kombinovaný port má navíc výhodu, že využijete běžná HF od mobilu pro PC. V tomto opravdu problém nevidím, ale chápu, že jsou lidi, co by to využili.

LAN by se hodil... ale opět, platí to samé - Jak často to využijete? A lan port už by znamenal vzhledem ke své výšce kompromisy. Co jsem viděl jiné NTB, bývá řešen jakýmsi výklopný mechanizmem a to pardon, to opravdu na NTB nechci :)

"Slabá" GK je relativní pojem. Na notebooky je toto přeci jen jedna z lepších. Rozlišení není problém, prostě standardně je vše mnohem mnohem jemnější (doporučuji se na to opravdu u někoho podívat) a na hry stačí také, akorát poběží v nižším rozlišení - což opět není problém, vzhledem k tomu, že interpolace v tomto DPI už prakticky neubližuje. Je to uplně stejné jako u mobilu, kde na stejné obrazovce máte rozlišení od 320x240 po 1920x1080. Akorát PC na to paradoxně nejsou ideálně připravená.

Na spodku by hliník i plast mohl být naprosto bez problémů (technicky), ale pro uživatele by ani jedno nebylo příjemné.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Keby to bolo o NTB do 500 auro tak ani nepisem ale takto drahy model si proste svoju cenu neobhaji nijako.
add NUM block .IMHO cisla pise este dost ludi.Ked pre nic ine tak na rozne hesla kde su vyzadovane alfa numericke kombinacie. Tiez je este dost ludi co musia pocas dna prechadzat medzi viacerymi NTB/PC takze rozdielne rozlozenia klavesnic akurat tak nas**ra. Ja som proste za univerzalne jednotne rozlozenia klaves na vsetkom. Obzvlast ked tomu nebrania rozmery zariadenia.Naco je na tomto konkretnom modely okolo klaves tolko miesta ?
Kombinovany audio port na sluchatka od mobilu ? Niekto si kupy tak drahy NTB aby tam pripojil chrchlaky za 5 korun ? Od NTB za 50k+ ocakavam moznost solidneho vyuzitia s profi audio SW (min. Cubase) kde je viac ako jeden audio in/out nutnost. Tu nestava ine len prikupit lepsiu USB zvukovku. Kto to ma vlacit ?
WIFI je fajn ale LAN je proste istota ktoru vyuzivam vzdy ked je moznost ;-) Kazdy NTB casom skonci but ako staticke PC z dovodu skoncenia zivota aku alebo ako strot.Pre 1. moznost je pritomnost LAN portu pozitivom. U mna tak vyuzivam jeden vyradeny NTB ako HTPC a svoju ulohu plni nad ocakavanie aj bez bez aku/mobility ;-)
add. hry. na tak drahom modely sa da pravom ocakavat plynule FPS (+40 FPS) v nativnom rozliseni aspon na mid/high settings. Tu su asi moje ocakavania prehnane,bohuzial na 3kx2k 750M proste nema . http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-750M.90245.0.html.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

S tou numerickou prostě nesouhlasím. Hesla nepíšu, ale čísla obecně občas ano a v těch chvílích prostě není problém nakliknout je s shiftem nahoře. Rozhodně je to menší "opruz" než mít klávesnici bokem.
A jednotnost - pokud si sednu k jakékoliv klávesnici, standardní písmena a čísla přes shift bude mít každá. Naopak ten NumPad bude na spoustě klávesnic chybět, když si člověk vezme třeba menší notebooky. Já jsem tímhle stylem třeba zvyklý, že i na normální klávesnici numapd neoužívám.
Další věc je, že spousta desktop klávesnic prostě už ani numpad nemá, protože je to prostě nevyužívaná věc. Takový trochu paradox - u desktop klávesnic se více a více objevují bez numpadu a u notebooků naopak víc a víc s numpadem :))
Jak řikám, rozměry okolo klávesnice mě štvou kvůli tomu jednomu-dvoum sloupcům s danými tlačítky, ale pokud by tam nacpali numerickou klávesnici, budu sekat ruce...

Pokud chci používat ntb na profi audio, je externí zvukovka nutností a je uplně jedno, kolik má notebook zdířek. Prakticky ve všem je dnes Realtek audio a z toho prostě produkční kvalitu nedostaneš. Ano, kdysi do nějakých XPS za příplatek dávali nějakou X.FI zvukovku, ale i tak to byla mobilní verze a pokud chtěl člověk audio kvalitní, potřeboval externí. Stejně jako na opravdu profi grafiku budeš potřebovat externí display, na profi video celý stolní PC, je na profi audio potřeba externí zvukovka... navíc to vůbec není o portech. Plus se vsadím, že existuje rozvdojka, co z toho kombinovaného udělá jeden s mic in a headphones out :)
Osobně moc nepoužívám ani jedno, takže nechci nějak generalizovat, ale imo takto to má dnes většina lidí a víc než jednu díru nepotřebují...

Lan beru, ale jak jsem někde psal, lan port je prostě velký jak kráva a než tam mít něco výklopného, rád ho oželím. Za rok využit tak jednou a to jen jako jistota, kdyby chcípla wifi :)) Řeší redukce do USB za $2

Hrát v nativním rozlišením je se současnými mobilními grafikami dosti nereálné... ono i na stolním PC by člověk měl s většinou grafik v tomto rozlišení imo problém. Výhoda tohoto displaye je, že člověk už moc neřeší něco jako interpolace... prostě je to tak jemné, že ty ostré věci rozmazaniny zmizí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Extrémně nízká cena" jako vyhoda?:o))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:)) redakční vtipálek se koukám neudržel :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Proboha tak drahy notebook a bez ethernetu? Co orezou priste? Muj pristi notebook asi bude psaci stroj, nebot prace na nem bude za chvili efektivnejsi a ergonomickejsi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, já si jako nástupce svého ThinkPadu W500 vybral vybral nový model T540p. 3k IPS displej, SSD, i7 4jádro, cena pod 39 tisíc bez DPH.
Akorát klávesnici zmršili, ale nenašel jsem žádný jiný 4jádrový model, který by měl "klasickou" klávesnici, jako má W500 (Fka po 4klávesách, samostatný blok ins, home, PgUp, del, end, Pgdn, kurzor klávesy do obráceného T a kolem šipky nahoru klávesy back a forward). Ta klávesnice mě fakt štve, ale hodně to vyváží IPS panel (konečně se IPS panely zase vrací).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ať koukám jak koukám, tak ani nejvyšší T540p co vidím ( http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-t540p-cerna_2/140891/produkt ), 4 jádro nemá (4600M je sice plnohodnotná, ale pouze dvoujádrová i7). Za těch 40k bez DPH už bych asi opravdu radši koukal třeba zrovna po tomto XPS, které je prakticky ve všech ohledech lepší a i s dokoupením 256GB SSD vyjde tak o 3000 dráž, co je cena nižší, než by člověk zaplatil za rozšíření záruky na NBD u toho ThinkPadu :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

http://www.atcomputers.cz/presmerovani.aspx?goto=/zbozi_detail.aspx$$zbozi=341773
Ale koukám, že si na něj ještě musím počkat. A přiznávám, že nevím, je-li to Haswell.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ah, tak tento jsem neviděl, to už vypadá zajímavěji za danou cenu.
A je to Haswell - 4xxx jsou haswell (3xxx = ivybridge, 2xxxx = sandy bridge)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"karbon" :0)))))
Příště napiště rovnou, že má spodek z plastového kompozitu s uhlíkovými vlákny.... Jinak je to spíš na okrasu nějak výrazně lepší vlastnosti oproti klasické plastové konstrukci to nemá. Ty vlákna jsou totiž spletená do tkaniny zalité v povrchu a na prohýbání to bohužel nemá žádný vliv (málokterý nb je namáhaný na tah)... Vím co říkám, sám mám jeden takový "karbonový" nb doma.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vyrazne lepsia vlastnost "karbonu" je zvysena pevnost za tepla. A tiez lepsia tepelna izolacia. Takze ten spodok nebude az tak palit pri polozeni na stehna. Vid test v clanku kde procesor trotloval cez 90+ stupnov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rad bych poprosil autora o odkaz na podrobnosti upravy CS6 (Adobe CS6 ... Řešení je trochu komplikovanější a zahrnuje krátký zásah do registrů a vytvoření .manifest souboru). V uzivatelskych forech se vyskytuji stiznosti na bzuceni (coil-whine) http://goo.gl/RPiojO , projevuje se to i u Vas?

Jinak souhlasim ze pro mne osobne je numericka klavesnice naprosto zbytecna, jakozto i LAN port. Mam USB-to-LAN konektor na jinem laptopu a zadna velka obstrukce to neni. Nejvetsi problem u konkurence je ze vetsina nema display port takze clovek nepripoji 30" monitor a u uz vubec ne 4k monitor, ktery by tento notebook mel teoreticky zvladat. Authore, predpokladam ze jeste nemate osobni zkusenost s XPS15 a 4K monitorem - jak to stroj zvlada a jak zvladaji Winy 4k rozliseni?

Bohuzel momentalne je slabsi dostupnost techto notebooku v UK (dodani 11/03/2014), dle ruznych diskuzi zpusobenou nedostatecnymy dodavkami hi-res panelu, takze si budu muset jeste chvili pockat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,

co se týče hacku na adobe, je zmíněn zde: http://forums.adobe.com/message/6034700
konkrétní návod pak na tomto linku: http://surfaceproartist.com/blog/2013/12/11/hack-makes-photoshop-and-ill...
S tím, že toto funguje i s dalšími aplikacemi, tj i flash, acrobat, atd.

Hluk "coil-whine" nepozoruji, ale zkusím někdy, až bude notebook naprosto tichý. Momentálně většinou slyším pevný disk :)

4k monitory by měly jít připojit teoreticky i 2, ale otestovat bohužel nebylo na čem.

+1
-78
-1
Je komentář přínosný?

Tak bohužel bzučení se objevuje i u mě, ale upřímně, kdybych po něm nepátral, tak bych to neslyšel. Možná také proto, že málokdy jsem v úplném tichu.
Každopádně až se najde příčina, bude to jedna z těch věcí co budu chtít opravit/vyměnit... Bohužel je to prý snad způsobeno inteláckými procesory = výměna celé desky.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Keď už robíte nejakú recenziu na laptop, tak by ste mohli aspoň pár slov venovať aj minoritným systémom. Myslím, že nieje problém zaobstarať si 2 usb flasky a tam si natiahnuť napr. live fedoru s KDE a na druhú GNOME a v krátkosti opísať dojmy, podporu HW a napr. aj podporu prostredia a aplikácii v HiDPI.
Povedal by som, že tento web má trochu inú klientelu ako nejaké žive.cz a takáto vec by mala byť samozrejmosť..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,

přiznám se, že s linuxem nejsem zrovna kamarád a laptop mám jako pracovní, takže si s tím "hrát" pro mne nebylo zrovna aktuální (to by článek mohl vyjít za půl roku) a ač se Vám to líbí nebo ne, Windows jsou stále majoritní systém, který bude zajímat nejvíce uživatelů.
Další věcí je absence ovladačů na některé části. Pokud by Dell vydal dříve slibovanou variantu s Ubuntu, která by byla na stažení se vším potřebným, určitě ji rád z nějaké flashky nebo SSD vyzkouším a aspoň krátký článek vydám.
Případně máte doporučení na nějakou konkrétní Live distribuci, která by Vás zajímala?
Ad k webu - na linux bych řekl je zaměřené spíše DIIT :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Či je laptop pracovný, či nie, live verzia by tomu určite neublížila.Ubuntu aj Fedora majú slušnú live verziu, aj keď na Fedore bude asi novšie jadro, takže výsledok by mohol byť prijateľnejší.

Práve preto, že Windows je na desktope stále majoritný systém (aj keď treba si uvedomiť, že Linux je 2. resp 3. v poradí!) a berie sa to ako samozrejmosť, musíme sa my, užívatelia alternatívnych OS, ozvať, inak by nás každý len ignoroval ;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jak řikám, otázka je, jak to poběží a co z toho bude fungovat :) oproti jiným laptopům si myslím, že hlavní bude porovnání HiDPI obrazovek, ostatní buď nebude fungovat kvůli absenci ovladačů, nebo bude stejné jako kdekoliv jinde. Tím pádem ani ne tak o konkrétní distribuci, jako spíš grafické nadstavbě Gnome / KDE.
Zkusím se poptat "DIITkařů", co by doporučili, jaký SW stojí za to otestovat a do budoucna dát dohromady nějaký ten alespoň mini test :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.