CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Královna motorsportu se vrací, F1 2012 vás znovu usadí do kokpitu

F1 2012 - Úvod
Reálná sezóna šampionátu FIA Formula 1 už se pomalu ale jistě blíží ke svému vrcholu. Na její závěr už tradičně britské studio Codemasters přináší herní adaptaci královny motorsportu, jíž F1 nepochybně je.

Až do roku 2010 držela práva na značku společnost SONY Entertainment, díky čemuž PC verze hry kompletně absentovala. Žádné slávy se však titul netěšil ani na platformu PlayStation, pro níž se na několik let stal exkluzivní. Šlo spíše o arkádové závodění bez hlubšího smyslu, a také proto podlehli dřívější fanoušci série spíše znechucení.

f1-2012-2

Lze tedy konstatovat, že rok 2010 se stal pro Formule záchranou a osvobozením. To totiž licence SONY vypršela a byla přiťuknuta již zmiňovaným Codemasters, kteří jsou na závodní tituly přeci jen specialisté. Opomeneme-li novodobou Operaci Flashpoint, jsou to právě oni, kteří stojí za takovými kousky, jako je DiRT. Svého nového žezla se chopili velmi schopně a herní scéně opět představili tovar, na který mohou být hráči právem hrdí.

Aktualizujeme, aktualizujeme a zase aktualizujeme

Stejně jako ve FIFA sérii se s každým novým dílem dočkáme aktualizované soupisky nebo případné změny barvy dresů, také F1 jsou postaveny na maximální důvěryhodnosti. Není to žádná novinka a z předešlých dvou let jsme na to už zvyklí, ale pro uživatele do tématiky nezasvěcené se sluší říct, že se skutečně mohou těšit na jezdce, které znají z televize a internetu a v týmech, jichž jsou i v reálném světě součástí.

f1-2012-1

Licencemi je F1 2012 doslova přeplněná. Aby také ne, když jde o oficiální hru k šampionátu. Ve hře se tedy objevují skutečné názvy týmů, jména jezdců, jejich podobizny, přesné kopie aut, do nichž usedají, ale především dokonale ztvárněná závodiště, která jsou přesnou kopií skutečného formátu.

Smysl pro detail

Ten lidem z Codemasters rozhodně nechybí. A ač je to překvapivé, rok co rok se můžeme těšit na ještě propracovanější grafiku, jízdní vlastnosti vozu, dokonalejší fyziku, ale i aerodynamické prvky daných tratí. S každým novým dílem se tak dočkáme ještě autentičtějšího simulátoru závodění ve Formuli 1.

f1-2012-4

Co je velmi ocenitelné je fakt, že přestože se můžeme těšit z opravdu vymazlené hry, hardwarově nám ani při vyšších detailech nebude hraní dělat problém. Naopak, Codemasters se snažili celý proces zpracování dat urychlit. Vidět je to i při načítání, které už netrvá tak zatraceně dlouho a zbytečně nás tak nezdržuje od hraní.

Uživatelský ráj

Je snad zbytečné připomínat, že F1 jako simulátor obsahuje prvky, které často v závodních hrách nevidíme. Je tedy pouze na nás, jak moc si přejeme mít závod náročný – ať už na čas či pneumatiky, v jakém počasí si přejeme závodit, jak si nakonfigurujeme systém ve formuli, jakou strategii zastávek v boxech zvolíme anebo jak nastavíme monopost vůči podmínkám a vlastnostem tratě.

f1-2012-3

Redesignem si pochopitelně prošlo také hlavní menu (tentokrát mnohem přehlednější a nápaditější), i nejrůznější tabulky související se samotným závodem. Codemasters navíc odstoupili od modelu Games For Windows Live pro PC, který je, přiznejme si, kvůli své idioci spíše pohřebištěm pro tituly a pro uživatele otravný, nepřehledný a zbytečně náročný. Tentokrát se do obchodů dostaly Steam verze. Znamená to tedy, že po přihlášení na svůj účet můžeme pařit z kteréhokoliv počítače a navíc není třeba se starat o patche či nejnovější aktualizace.

Hodnoceni-8Verdikt

Pokud už jste někdy moderní F1 (rozuměj od roku 2010) hráli, určitě víte o co jde. Jestliže nepatříte mezi tyto šťastlivce, ale mezi fanoušky těch reálných formulí ano, určitě byste neměli váhat. F1 2012 vám totiž za super cenu nabídne luxusní komfort i prostor pro zábavu a vyblbnutí.

 

Tagy: 
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Královna motorsportu se vrací, F1 2012 vás znovu usadí do kokpitu

Žádné komentáře.