CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Little Nightmares přináší radost fanouškům tvorby Tima Burtona

Ln Title
Říká vám něco titul s názvem Hunger? Jedná se o hru, která byla oznámená v roce 2014, a mělo se jednat o zásadní titul SONY. Čas plynul, Hunger se přejmenoval na Little Nightmares, vydavatelem se stalo Bandai Namco a hra kromě PS4 vychází i na PC a Xbox ONE.

Ani jeden z názvů nepřekypuje zrovna pozitivním pocitem, což vystihuje podstatu hry. Příběh se točí kolem do žluté pláštěnky oděné malé holčičky jménem Six, která se probouzí v kufru (který je zároveň postelí), kdesi ve skladišti luxusního komplexu jménem The Maw a rozhodne se z tohoto místa utéct. Nicméně příliš detailů se o příběhu hráč nedozví, jelikož hra staví převážně na pocitech z jednotlivých míst a jejich atmosféře, která je místy vskutku děsivá.

Ln 09Ln 10

Místní luxusní komplex vedoucí jménem Lady vede železnou rukou obrovský komfort hostů, je však vykoupen pekelnými podmínkami v zákulisí resortu, které si nezadají s nejedním hororem, nebo i třeba podmínkami, jež panovaly v koncentračních táborech. Možná se to zdá přehnané, ale opravdu i takové pocity hra evokuje.

Velice sympatické zpracování

Jak nadpis naznačuje, je zpracování někde mezi hororovou a groteskní atmosférou, nepříliš vzdálenou filmům od Tima Burtona (dobré přirovnání je například Mrtvá nevěsta). Celková stylizace je podstatnou částí hry, jelikož díky ní je vlastně vyprávěno vše. Hosti jsou absurdně obézní, místní správci mají neuvěřitelně dlouhé ruce a podobně. Celkový design je krásně detailní, haly jsou chladné a „mrtvě“ prázdné, pokoje naopak nádherně vyzdobené, jídelny až nechutně přeplněné.

Ln 01

A do toho tu máme bezbrannou malou holčičku, která se umí pouze schovávat, plížit se, její jedinou výbavou je malý zapalovač a jen tak tak dokáže díky své titěrnosti zvládnout fyzicky náročné úkony. To se však nestává příliš často, v naprosté většině situací se Six spíše musí právě schovávat, nebo brát nohy na ramena.

Kde jsme to jen viděli

Žánrově je hra plošinovka, ne nepodobná například Limbo, Inside nebo Unravel. Svět tedy sledujeme fixní kamerou z boku, svět si nicméně zachovává „hloubku“, takže je možné se po místnostech pohybovat víceméně volně. Hráč většinu času všemožně běhá, skáče, plíží se a řeší různé hádanky.

Ln 05Ln 02

Ty nejsou nijak zvlášť těžké, navíc když se k tomu přičte fakt, že tvůrci byli před vydáním hry poměrně sdílní s vydáváním videí a tedy i řešením různých hádanek. A to je u titulu, který neoplývá zrovna extrémně dlouhou herní dobou, poměrně nešťastný krok.

Je nicméně znát, že Tarsier Studios, kteří za hrou stojí, mají s plošinovkami určitou zkušenost (mají za sebou přídavky pro Little Big Planet, či převedení TearAway pro PlayStation 4).

Ln 06

Herní doba se pak pohybuje okolo 4-5 hodin, což není příliš. A i když mají jednotlivé kapitoly vlastní stylizaci, jsou v základu stejné, jelikož se jedná výhradně o temná zákoutí resortu. Navíc znovuhratelnost není v tomto případě silnou stránkou, jelikož hra má pouze jeden konec a jediný důvod proč se vracet, je hledání sošek, které ale jen odemknou bonusové obrázky. 

Poměrně solidní zpracování

Technické zpracování Little Nightmares je velice slušné. Hru pohání Unreal Engine čtvrté generace, ze kterého tvůrci čerpají poměrně dobře a hra díky tomu skutečně vypadá, jako by byla tvořená pomocí malých figurek či loutek (což nás opět dostává ke stylizaci Tima Burtona). Malým neduhem jsou ovšem poměrně dlouhé načítací časy a ne zcela rozumně rozmístěné checkpointy.

Ln 03Ln 07

Ovládání nevyžaduje zvláštní um. Je poměrně jednoduché a intuitivní, bohužel občas trpí menšími „zpožděními“, což se v některých pasážích projevuje fatálne, a to ne proto, že by se jednalo o chybu hráče. Hra zkrátka mívá potíže reagovat včas na stisklé tlačítko, a jelikož načasování bývá u plošinovkových hádanek zásadní, jsou takové následky jasné.

Co závěrem?

Hra si své publikum určitě získá. Atmosféra, zpracování, to vše je velmi příjemné a zmíněné neduhy se dají zkousnout, jelikož se s nimi hráč nesetká tak často, a ani tak hru v daných částech nesrážejí o mnoho dolů.

Nicméně konec přijde neskutečně brzy, respektive tak brzy, že je nedostatečný počet kapitol velmi znát na finálním zážitku. Stejně tak se různá zobrazení o zdroje inspirace opírá pouze „lehce“ a nikdy ne naplno. Ve výsledku pak není jasné, co přesně chtějí tvůrci sdělit, což je opět na škodu. Přesto se jedná o velmi krásnou a příjemnou hru, kterou je radost si užít.

Verdikt

Little Nightmares je velice zábavný počin, který by fanouškům plošinovek rozhodně neměl uniknout. Rozhodně se nejedná o konkurenci velkých AAA titulů, ale hledáte-li nějakou příjemnou hříčku na krátké zabavení, jste na tom správném místě. 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Little Nightmares přináší radost fanouškům tvorby Tima Burtona

Žádné komentáře.