CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ZTE Blade II a Huawei Ascend G300: Androidí smartphony se skvělou výbavou za pár korun v duelu

Hehe, android 2.3 na konci roku 2012:) Vtipne, ale bohuzel realita androidu ....
Chtelo by to recenzi podobneho zarizeni s nakym vyspelym OS, asi je jasne, ktery myslim:o) Ale za tuhle cenu to asi hned tak nebude:(

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Je tam přímo napsáno, že Huawei G300 teď má upgrade na 4.0, jinak se s 2.3 pořád prodává dost strojů a ještě hodně jich je na světě co nedostanou upgrade.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nene, to je spatne polozeno ..... ty co jsou na svete v 99% nikdy upgrade nedostane .... a verim, ze takove 3/4 co jsou prave na pultech a lozi aktivne z fabriky, tak taky ne ...... a wowowotomtoje!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A to si predstavte, ze spousta lidi treba pouziva na pocitacich 10 let stary os (jaci to nemoderni lide:) ), jsou s nim spokojeni a vubec neuvazujou o prechodu na novejsi. Stejne tak je to s levnymi smartfouny. Spousta lidi okolo me ma starsi lowendove kousky (derivaty Xperia Mini, HTC Wildfire, SG Mini, stary ZTE Blade) a jsou s Androidem 2.3 spokojeni. Ja samozrejme chapu, ze z pohledu geeka to neni zadne terno, sam bych se na mem Xperia Active k 2.3 uz nevratil a to jen z duvodu rychlejsi odezvy a plynulejsiho scrollovani, nicmene dokazu pochopit jak premysleji lidi, ktere celkem nezajima jaka je tam verze OS, ale jestli se to ovlada stejne jako muj predchozi mobil a jestli jim tam pobezi stejne aplikace a hry.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kdyz se podivas na android market, tak uz je tam pekna radka aplikaci, co pod 2.3 nejede ... a bude hur!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To mas pravdu, ale nemyslim si ze bude hur. Dokud bude dostatecne mnozstvi aktivnich zarizeni s 2.3, tak vyvojari jen tak neprestanou 2.3 podporovat. Samozrejme, cim driv 2.3 vymre, tim lepe pro vsechny. Uz tedka to vyvojarum nezavidim, musi byt hrozna pakarna vyvijet na takove mnozstvi verzi, navic jeste obcas upravene, pod tlakem silenych marketingovych pracovniku, stylem: at je to treba pomale, ale at to vypada jinak nez ma konkurence :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Taky si uvědom že většina lidí má telefon hlavně na volání a je jim absolutně jedno jestli tam je 2.1 ,2.3 nebo řada 4. Hlavně že je spolehlivý a případně spustí navigaci pokud potřebují. Osobně mám 2.1 a nepřemýšlím o přechodu. Snad až odejde do křemíkového nebe. Na brouzdání po netu a marketu mám tablet.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to jsou stare pocitace a stary OS, cili je to logicke. Ale na novych pocitacich uz byva take novy OS a ne 10 let stary.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je tomu tak, ale osobně si myslím, že na slabším hardware není Gingerbread problémem. Případné pomalejší prostředí vyřeší jiný launcher a díky roztříštěnosti platformy se o podporu 2.3 nějakou dobu bát nemusíme.

Huawei navíc již aktualizaci vydal, ZTE sice tuším ne, ale CyanogenMod 9 lze pro Blade II sehnat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, jde o to, ze si gugl asi vytahl hlavu z prdele a 4.1 je vazne viditelne rychlejsi. Mam HTC Vision a ten byl v zakladu nepouzitelny .... ani nevim, jestli ma oficialne 2.3. Kdyz se mi po tydnu zacalo neuveritelne sekat prostredi, presel jsem k rootu (coz je asi u androidu nutnost ..... nicmene ne pro davy, ale pro nadsence). Ted mam kdovi co a uz to taky nefunguje. Zkousel jsem na chvili 4.1 JB a jelo to fakt o poznani rychlej a to jakoze fakt o dost. Problem techto veci je ale ten, ze tam nikdy vsechno 100% nefunguje, takze je to jen o kompromisu, tuneni, atd .... coz se da delat jako konicek, ale na bezne pouzivani telefonu je jakykoliv android proste nepouzitelny ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

musím s vámi nesouhlasit. Mám Xperiu mini a systém v základu mě mile překvapil. Nicméně pár chybiček měl, a teď mám CM 9 a jsem spokojen. Pokud bych netoužil po různých funkcích CM, tak by mi i oficiální ICS stačilo. Tak že za mě, Android telefony, pokud se výrobce vyloženě nesnaží Android mrvit, jsou použitlné bez větších problémů. Škoda ještě, že výrobci neposkytují čisté verze systémů, ale další nástavby, které tak akorát brzdí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

CM9 pro G300 lze tez uz sehnat, intenzivne se pracuje na CM10.1 (Android 4.2). Je to v podstate nutnost, i presto, ze CM9 jeste neni uplne 100% a bugy se najdou, pripadne chybejici funkcionalita (typicky neco malo duleziteho), je to stale nic v porovnanim s tim, jak Huawei posralo ICS a jak moc kasle na zakazniky.

Toto vase recenze nepokryje a ani asi nedokaze. Jakozto uzivatel, ktery G300 ma pres pul roku muzu rict vic zkusenosti. Telefon je samozrejme vyhodna koupe hardwarove, sice na GB byly chyby se senzorovyma tlacitkama a zvukem, to ale vyresi rychly update na vyssi verze - kazdopadne to neco malo vypovida o firme, ktera takovy produkt vypustila na trh, kdyz ocividne nemohl projit rozumnym vystupnim testem. Upgrade na ICS je sice mozny, ale trosku nestastny. ICS je zabugovane (obcas docela otravne), slibena funkcionalita stale v nedohlednu (pomalejsi oproti GB) a laxni pristup k opravam je jasna znamka toho jak moc to Huawei s timto lowbudget lowend telefonem mysli, takze dikybohu za komunitni vyvojare, kteri prinasi CyanogenMod na telefon, jelikoz diky nim se z nej stava opravdovy kauf.

Zpracovani je sice levne a telefon povrzava, kdyz se na nej clovek zle podiva, ale za tu cenu je to vyhodna koupe (pokud pocitate s tim, ze budete "muset" preinstalovat ROM)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

taky přidám svojí trošku :-)

V rodině máme 2 ZTE (Blade a Skate) na obou běží od první chvíle CM7.2 a naprostá spokojenost. Blade je dle mého názoru kvalitněji zpracovaný než Skate, ale asi to evokuje jen rozdíl v plastu kdy Skate má lesklý hladký a Blade zase matný "pogumovaný". Další nutností u obou telefonů bylo rozdělení SD karty a instalace S2E což vyřešilo problém s nedostatkem interní paměti v telefonu. Alternativní romka vyřešila například i slabší výdrž baterie (možnost nastavení nižších frekvencí i možnost jiného governoru) a celkovou odezvu a svižnost systému. Na Skate jsem zkoušel i CM9 a 10, ale prostředí mi moc nesedělo tak jsem se vrátil z5 na 7.2 i s tím že odezva systému ICS/JB je lepší (jen ale v určitých případech).
Přikláním se k názoru že levnější "Androidy" je lepší kupovat s vidinou možnosti využít alternativní ROM (ikdyž ZTE standartně instaluje naštěstí jen čistý Android).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Recenzi chybí některé důležité části
1) Výkonnostní testy v benchmarcích, zejména těch grafických
2) Test přesnosti a citlivosti GPS
3) Test baterie - zde bych se chtěl pozastavit nad tím, jak dementní musí být recenzent, aby ho shrnul do jediné nic neříkající věty? Není to jen zde, je to běžný jev i na profesionálnějších serverech zabývající se smarty.

Přitom je to jednoduché, stačí 4 testy. První, kdy se pustí smyčka HD videa a sleduje se, dokud smart nechcípne (velmi pohodlně pomocí nahrávání zvuku na PC, na nahraném záznamu pak lze přesně a snadno zjistit kdy to mobil vzdal).

Druhý test je test webu. Postačí dvě zacyklené stránky (automatické přesměrování např. po 5 vteřinách s trochou javy případně flashe, ale raději jen javy) a s hudbou na pozadí lze opět měřit tuto dobu prostě pomocí nahrávání zvuku.
Třetí test by měl být jako druhý, ale provozovaný na 3G, nebOť rozdíl oproti Wi-Fi může být propastný, zejména v ČR.

Čtvrtý test by měl být test doby hovoru se zapnutým PUSH a automatickým příchozím mailem co 2 minuty (ideální je nějaký spammerský program). Dnes už si takové telefony kupují totiž i ukecané baby. Tedy ideálně dva tarify s hovory zdarma ve vlastní síti (dnes žádný problém) a opět pustit nějakou zvukovou smyčku. Tento test je nejtěžší, protože operátoři rádi hovory ukončují, musí se občas hlídat.

A to je teprve pánové test baterie, test typu "námi testované modely při středním využíváním bez problému zvládaly 2-3 dny fungování na jedno nabití." si strčte za klobouk. Takový pocitový "test" bych očekával od kamaráda, který se s tím nechce měřit důkladně. Testy na CDR by měli přece jenom mít nějakou úroveň.

Smartphona totiž nikdo nepoužívá jako normální mobil (leda pár snobů, co s tím chtějí machrovat). A předem vím, že 1350mAh baterie neudrží tyto telefony při životě ani den při "normálním" použití (při hraní her, videa či intenzivním surfování baterie padne za vlast už tak za 5 hodin).

Přitom výdrž baterie je ve skutečnosti pro uživatele zcela nejdůležitější, i když si to nováčci ve smartech ne vždy uvědomují, a to zejména díky takovýmto recenzím.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se, redaktor i šéfredaktor určitě nepřehlédli, že tu ty 4 testy o kterých mluvíš nejsou. Je ale otázka, jestli tu chybí (jestli by tu měly být).

K metodice:
1) myslíš, že každé HD video má zcela stejné nároky na přehrávání? Nezanamenalo by to místo kolik vydrží mobil přehrávat HD video spíš A vydrží přehrávat film XY stále dokola 4/8/16 hodin? K čemu je to dobré, pokud někdo jiný bude přehrávat jiný film...

2) nějak jsem u tvého bodu dvě nepochopil, jak souvisí test citlivosti GPS a test webu (ale možná že to je co potom podrobněji popisuješ spíš druhý krok prvního testu)
....

Vzhledem k tomu, že sám víš, jak moc záleží na způsobu využívání telefonu, je nějaký test výdrže baterie buď relativně zbytečný (k čemu je vědět jak dlouho bude mobil přehrávat film stále dokola když od něj budu chtít nějaký mix fungování), nebo neobjektivní ve smyslu, že kdokoliv další jen obtížně přeměří jiný mobil za naprosto stejných podmínek nebo že se s někým dalším shodneme s nastavením konkrétního mixu používání v testu.

Co se týká praktické zkušenosti ohledně výdrže na baterii:
Hyuawei Ascend G300 mám 4 měsíce. Bál jsme se výdrže telefonu (stařičký Sony Ericsson se musel na konci života nabíjet denně nebo obden). Překvapilo mně, že Hyawei s vypnutým wifi a mobilními daty vydržel telefon celý pracovní týden na jedno nabití (telefonuji celkem dost, ale kolik minut jsem provolal nevím, pro mně byl praktický test právě o tom, že jsem ho znovu nabil až o víkendu). Se zapnutým wifi se výdrž trochu zkrátila (čekal jsem, že to bude horší). A překvapilo mně, že více než s wifi se výdrž zkrátila se zapnutými mobilními daty (zase je složité kvantifikovat, jak často synchronizuji maily, jak často mobilní data využívám). Moje praktická zkušenost je, že mobil bych nabíjel jednou za dva dny, ale protože jsem lenoch, tak ho dobíjím spíš denně, vždy chvilku potom co se začne hlásit že má málo proudu.

Důležitá vlastnost je "úsporný režim". Když si ho majitel zapne (telefon to začně navrhovat při vyčerpání baterie kolem 29%), výdrž se bezpečně prodlouží na další den či něco podobného (mimo vypnutí wifi a mobilních dat se ztlumí jas displaye).

Pokud si mobil půjčí děcka na AngryBirds, nevydrží baterie déle než dvě hodiny (tedy telefon je vybitý je defacto okamžitě, nicméně většinou ho nemají zcela nabitý ani když začínají).

To by se ti jako praktická zkušenost líbilo víc?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

cernakus: myslím že to co jsi navrhoval máš rozmyšlené a pokud chceš klidně se ozvi Jirkovi Molnárovi a můžete se na nějakém prodrobnějším článku se strukturou testování, kterou bys tu chtěl domluvit. Pokud by ses tomu chtěl věnovat tou metodou jak navrhuješ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, jsem plně otevřený jakékoliv nové spolupráci.

Jak jsem napsal níže, ono je to dost těžké si předem určit, jak a co detailně čemu podrobit. Když to člověk vezme z IT pohledu, je čtenáři napaden, že tohle zařízení není třeba řešit z IT perspektivy a že na to musíme koukat víc jako "koncáci". A když to člověk v dalším článku udělá, je to zase špatně. Pak nastřelí nějaké metodiky a zas se ozvou někteří, že je to k ničemu a že to o ničem nevypovídá. A pak pod jiným zase obráceně. Budeme muset najít nějakou zlatou střední cestu a vzájemnou shodu - nikdy to bohužel nebude pro všechny dokonalé a plnohodnotné, to se nedá nic dělat...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1) Taktéž mi tato kapitola chybí. Bohužel ze zkušenosti víme, že o výsledky z benchmarků nemají moc čtenáři zájem (podloženo čteností těchto kapitol z minulosti), takže autor pro tentokrát usoudil, že vezme článek spíše více pro koncové spotřebitele.

2) Tohle upřímně vůbec netuším, jak otestovat tak, aby to bylo relevantní k výsledkům. Lukáš opět zvolil nejjednodušší variantu - má telefon problém připojit se na satelity? Ne, je to ok.

3) Tohle je dost zajímavé téma s ohledem na náš starší článek, kde se shodou okolností z této metodiky vycházelo. (http://cdr.cz/clanek/ktery-smartphone-vydrzi-na-jedno-nabiti-nejdele-a-j...) A podívejte se na diskusi pod tím - čtenářům se to moc nezamlouvalo. :( Tohle bohužel není tak jednoznačné a jednoduché...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Komu sa podarilo upgradnut Huawei Ascend G300 na ICS oficialnou cestou? Stiahol som ich ofi update z huawie.com a pri aktualizacci to zahlasi pri kroku 2/2 ze Update failed. Neda sa s tym nic robit len vybrat bateriu a po nastartovani som znova v GB.
Simku mam O2 a neviem ci mozem dat ten update ICS od Vodafone? V androidoch som totla novacik. Nechcem ten telefon znasilnovat neoficialnymi cestami a rootom telefonu. G300 som kupoval hlavne kvoli aktualizacii na ICS, keby som vedel ake s tym budu problemy radsej si priplatim a zoberiem Honor :(

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jdi na nej neoficialne a rootni ho... oficialni ICS stoji za hovno.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Lze na vloženou SD kartu instalovat další aplikace (u Bladu II)? (Nebo je to samozřejmost? Nemám zkušenosti...) Díky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.