CDR.cz - Vybráno z IT

Nejrychlejší „WiFi“ na světě: Rekord s přenosem 100 gigabitů za vteřinu ukazuje možnosti bezdrátových sítí

wifi
Pokládání optických kabelů na mořské dno může být v některých místech problematické. Tým vědců chce v budoucnu nahradit optiku rádiovou technologií a dosahuje zajímavých výsledků.

Rychlost 100 Gb/s není u optických sítí ničím překvapivým. U bezdrátového přenosu však tato hodnota až doposud zůstala nepřekonána. Vědci z technologického institutu Karlsruhe pomyslnou hranici poprvé překonali a do budoucna mají s technologií veliké plány. Chtějí konkurovat optickým kabelům hlavně v místech, kde by se jen těžko pokládaly.

kit_world_record_for_wireless_data_transmission

Přestože je optika pro infrastrukturu dnešních sítí nezbytná, v některých místech by bylo elegantnějším řešením nahradit jí bezdrátovým přenosem. Vědci se rozhodli, že technologii zrychlí natolik, aby byla použitelná i pro páteřní sítě v místech, kde by optickým kabelům hrozilo poškození, nebo by se zkrátka jejich pokládání nevyplatilo.

To si vyžádalo tvorbu speciálního vybavení, které vysílalo tzv. sub-terahertzové vlny o frekvenci 237,5 GHz. Na vzdálenost 20 metrů následně výzkumníci úspěšně vyzkoušeli jednosměrný přenos dat o rychlosti 100 Gb/s. 20 metrů se zdá jako velmi krátká vzdálenost, s čímž také souhlasíme, ale stejná skupina si už tento rok poradila s datovým přenosem o rychlosti 40 Gb/s, přičemž přijímač byl v danou chvíli kilometr vzdálený.

wifi-humor

Pro vznik vln bylo využito dvojice technologií, kdy byly generovány rádiové signály za pomoci optické metody. Díky ní vysílač generuje signál prostřednictvím tzv. fotonového mixéru, vyráběného japonskou společností NTT-NEL. V něm je snímána dvojice optických laserových paprsků a elektrický signál, který tím vznikne, má frekvenci rovnou rozdílu těchto signálů. Vzniklý signál je následně vyzářen příslušnou anténou a na straně přijímače opět zachycen a převeden na data.

Prozatím se o praktickém nasazení spíše spekuluje, ale do roku 2015 by chtěli vědci vidět technologii úspěšně nasazenou a nabízenou na trhu. Přestože se s nasazením počítá hlavně u páteřních sítí, je zajímavé vidět, jak se technologie posouvají kupředu. Teoreticky se tím může i předejít komickým situacím, jako byla známá příhoda, kdy Gruzínská stařenka překopala motykou optický kabel, čímž odpojila celou Arménii od internetu.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejrychlejší „WiFi“ na světě: Rekord s přenosem 100 gigabitů za vteřinu ukazuje možnosti bezdrátových sítí

Pátek, 18 Říjen 2013 - 18:19 | JP01 | Řekl bych, že to bude v řádu celých stupňů. On se...
Pátek, 18 Říjen 2013 - 17:43 | Tomáš Bohuněk | Jistě, konkrétní čísla jsem moc neřešil, ovšem...
Pátek, 18 Říjen 2013 - 17:25 | JP01 | Pane Bohuňku, při vší úctě, Vy jste expert úplně...
Úterý, 15 Říjen 2013 - 23:00 | Tomáš Bohuněk | A tuhle na novOUTkách psali, jak UPC zrychlilo...
Úterý, 15 Říjen 2013 - 22:45 | Tomáš Bohuněk | U laseru je jaksi problém roztažnost materiálu -...
Úterý, 15 Říjen 2013 - 19:39 | Nick | No co, stařenka překopne kabel k vysílači a vlnit...
Úterý, 15 Říjen 2013 - 16:17 | HKMaly | Temi misty, kde "by optickým kabelům hrozilo...

Zobrazit diskusi