CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Připomeňte si herní legendu. Duke Nukem 3D letos slaví dvacetiny

Duke Nuke 3 D Uvodni
Také se řadíte mezi pamětníky, kteří při čtení slavných hlášek z Duke Nukem slyší v hlavě onen zastřený a ironický hlas? Nebo jste už mezi těmi, které tato ikona minula? V srdcích herního průmyslu zůstává i po dvaceti letech, které se hodí řádně oslavit.

Duke Nukem 3D navazoval námětově na své starší bratříčky - Duke Nukem I a Duke Nukem II, ovšem až 3D háv ji v roce 1996 vydobyl místo v síni slávy po boku takových legend, jako je například Wolfenstein 3D nebo Doom. Společnosti 3D Realms (odnož Apogee) se podařilo úspěšně skloubit akční hru, ironii a lehkou (z dnešního pohledu opravdu lehkou!) erotiku a vzniklo v té době opravdu originální a zábavné dílo.

Když dojdou žvýkačky

Příběh jako ze žurnálu: Mimozemšťané navštíví Zemi, a jak už to obyčejně bývá, nepřiletěli zrovna dobře naladění. Místo toho nás chtějí malinko vyhladit, pročež promění policisty na prasata (opravdu ukázková ironie) a unesou nám ženy, abychom nemohli pokračovat v zachování lidského rodu. Aby toho nebylo málo, v ulicích měst se pohybují smečky slizkých nepřátel, kteří si svým chováním říkají o kulku.

Duke Nuke 3 D 9Duke Nuke 3 D 3

Nicméně emzáci udělali jednu velkou chybu – Duke Nukem zrovinka přelétal ve svém vesmírném korábu nad Los Angeles, doufaje v poklidnou dovolenou, když jej někdo sestřelil – v poslední chvíli opustil loď a dopadl na střechu mrakodrapu. V tuto chvíli máte jeho osud, a potažmo i osud celé Země, v rukou vy. Duke brzy zjistí, že za vším stojí jeho bývalí nepřátelé, kterým už jednou nakopal pozadí, proto neváhá a vydává se jim připomenout, kdo je tady pánem.

Kdo je tady taťka

Jak vidno, příběh jistě není dvakrát originální, ale na něm DN3D nestaví. Tvůrci se zaměřili především na hratelnost a z ní plynoucí zábavu, což se určitě podařilo na jedničku. Zbraňový arzenál (čítající klasické položky jako je pistole, brokovnice, rotační kulomet) obsahuje některé extra kousky, které z tradičního vybavení her velmi vynikají.

Za zmínku stojí Shrinker Ray (zmenšující protivníka na velikost legového panáčka); Freezethrower (který emzáka zmrazí, aby se po pořádném kopanci rozpadl na cimpr campr), případně Devastator (chrlící na svůj cíl raketky rychlostí 5 projektilů za sekundu).

Duke Nuke 3 D 2Duke Nuke 3 D 1

Naproti tomu Emzáci umí také potrápit – když se proti vám vyřítí parta čtyř či pěti ještěráků s kulometem a v tu chvíli na ně vyrukujete s pistolkou, začněte pomalu loadovat poslední uloženou pozici. Neméně příjemní jsou i létající obézní mutanti, kteří na vás drze vystrčí pánev a z objevivší se díry vyletí směrem k Dukovi raketa, doufající ve svižné pohlazení tváře. Samostatnou kapitolou jsou ale bossové, kteří (jak je zvykem) mají tužší kořínek, ale taktikou „střílet co se hejbe“ se ani oni důchodového věku nedočkají.

Zvířecí pudy

Nejen bojem je Duke živ, tudíž i on se musí občas rozptýlit pohledem na spoře oděná děvčata v nočních klubech, případně si dát kulečník nebo si na hracím automatu zapařit Duke Nukem II. V rámci enginu si autoři vyhráli se spoustou drobností – sklo, zrcadlo, osvětlení, rozbitelné skleničky v baru, zpívání u karaoke baru na písnišku „Born To Be Wild„, případně ozkoušení si v budově rádia u mikrofonu roli moderátora.

Duke Nuke 3 D 10Duke Nuke 3 D 5

Na záchodě můžete vyrušit mutanta v choulostivé situaci, poté se třeba vymočit (a tím doplnit zdraví), z fontánky na náměstí se lze napít, či můžete dokonce prostitutce nabídnout peníze (žádný happyend se ale nekoná!). Ve hře lze nalézt spoustu vtípků, které vývojáři poschovávali, ať už se jedná o odkaz na hru Doom, případně referenci na film Terminátor (rozšmelcované torzo Terminátora v lisu a k tomu Dukeův suchý komentář „Terminated“ opravdu stojí za to).

Neméně zábavný je i multiplayer, právě díky originálním nápadům, se kterými tvůrci přišli. Samozřejmostí je i kooperativní mód, kdy s kamarády můžete rozehrát singleplayer kampaň. DN3D umožňoval hru jak po lokální síti, přes sériový kabel či modem, tak i v té době novátorsky přes internet skrz různé placené služby (TEN, KALI..). Video prezentující multiplayer naleznete nad odstavec výše. 

Tak kam to chceš? 

Dalším chytrým tahem tvůrců bylo uvolnění editoru hry pro své zákazníky zdarma na originálním CDčku. Tento editor (tzv. Build, pojmenovaný stejně jako samotný engine hry) nastartoval Duke mánii takřka po celém světě. Interface Buildu se dal snadno a relativně rychle naučit, takže vzniklo spoustu nových uživatelských map, nejen pro multiplayer deathmatch, ale i pro singleplayer.

Build umožňoval měnit takřka vše – od vzhledu potvor/textur, až po logiku hry (co se stane, když se udělá to a to na tom či onom místě). Tímto krokem si 3D Realms vytvořili silnou fanouškovskou základnu a ještě dodnes (!) vznikají nové a nové mapy.

Duke Nuke 3 D 11Duke Nuke 3 D 4

Sedm let po vydání hry, tedy 1. dubna 2003, byly uvolněny zdrojové kódy hry, čehož se chytla spousta šikovných programátorů, kteří poté začali hru předělávat pro moderní operační systémy. Díky nim si Duka zahrajete nejen pod Windows, ale i na svém MACu, či Linuxu.

Fanoušci šli tak daleko, že předělali i artwork hry, vytvořili kompletní 3D prostředí, přidali do hry možnost vyšších rozlišení, podporu pro OpenGL rendering, realistické stínování, prostorový zvuk a další vychytávky dnešní doby. Samozřejmě nezůstal opomenut ani multiplayer, kde nyní může hru hrát až 32 hráčů, přes internet a samozřejmě zdarma. Multiplayer komunita již není tak velká jako před lety, nicméně tu stále ještě je, a pokud si chcete zahrát po síti, máte plno možností.

K oslavám letošních dvacetin vydal Gearbox Software ke dni 11. října oficiální pátou epizodu. Koncem roku 2015 byl veškerý katalog značky Duke Nukem stažen z oficiální distribuce Steam i GOG, odkud po dlouhou dobu nebylo možné je sehnat. Vývojáři se však zapřísáhli, že hru v tomto roce opět přivedou k životu, a tak ji nově naleznete pod názvem Duke Nukem: 20th Anniversary World Tour. Jedná se však o remasterovanou verzi, která by některým nemusela navodit tu správnou vlnu nostalgie (srovnání ve videu výše). 

Závěrem bychom rádi uvedli některé odkazy na zajímavé internetové stránky ohledně DN3D – je to zároveň i důkaz toho, že pan Nukem po letech stále nepatří do domova důchodců. Pokud byste měli doporučení k některým modifikacím či jiným fanouškovským projektům, budeme rádi, když se s nimi pochlubíte ostatním v diskusi. 

Odkazy

  • Duke Nukem Repository: Zde najdete spoustu map ke stažení, mody a porty pro dnešní operační systémy – vřele doporučujeme!
  • EDuke32: V současnosti asi nejambicióznější fanouškovský projekt – kompletně předělaná grafika, která sluší dnešním výkonným PC sestavám, optimalizace programového kódu pro operační systémy rodiny Windows, Linux, OS X, FreeBSD.
  • JFDuke3D Port: Jeden z prvních portů DN3D – již se nevyvíjí, na Windows 7 jsou problémy s přeskakujícím zvukem, nicméně určitě také stojí za vyzkoušení.
  • xDuke: Windows port, který se hlavně využívá pro hraní po síti – zde nenajdete žádná nastavení pro lepší grafický kabátek, program je vyvíjen tak, aby se co nejvíce podobal originálu.
  • Icculus: Linuxový port.
Tagy: 

Lukáš Svoboda

Od dubna 2012 externě publikoval na serveru inGamer.cz, kde se zaměřoval zejména na retro témata. Totéž platí pro CDR.cz, se kterým byla redakce inGameru v lednu 2014 sloučena.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Připomeňte si herní legendu. Duke Nukem 3D letos slaví dvacetiny

Čtvrtek, 17 Listopad 2016 - 23:30 | BTJ | Nene, to se mylis. Jsou tri skupiny lidi .......
Čtvrtek, 17 Listopad 2016 - 17:36 | CyberAngel | Gearbox to vydal, protože to lidi chtěli. Je to...
Čtvrtek, 17 Listopad 2016 - 15:34 | BTJ | Nevim, co si tim chtel napsat, kazdopadne DNF je...
Čtvrtek, 17 Listopad 2016 - 13:05 | CyberAngel | Původní vize - tím jsem myslel ty trapný vtípky....
Čtvrtek, 17 Listopad 2016 - 09:40 | petr22 | Puvodni vize autoru? Podivej se na ukazky, coz...
Úterý, 15 Listopad 2016 - 19:18 | CyberAngel | Lidem nevadí checkpointy a autoheal. Lidem vadí...
Úterý, 15 Listopad 2016 - 18:51 | BTJ | To ma byt vtip nebo init k flamewaru? Gearbox ji...
Úterý, 15 Listopad 2016 - 13:44 | CyberAngel | Nechápu, co mají lidi proti Gearboxu, alespoň co...
Úterý, 15 Listopad 2016 - 13:30 | Lojza Suchánek | Ja zazil dobu, kdy vysel DN3D jakozto obsluha PC...
Úterý, 15 Listopad 2016 - 12:11 | BTJ | Gearbox a duke nukem se jiste vsem zapsal...

Zobrazit diskusi