CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Bohatým bere a chudým dává. Robin Hood přišel, aby ochránil Anglii

hood-uvod
Po obrovském úspěchu prvních dvou dílů Commandos nebylo nijak překvapivé, že se podobného konceptu taktické realtime strategie se stealth prvky chytili i další herní tvůrci. Patrně nejvíc z něj vytěžili vývojáři z německého studia Spellbound.

Ti po westernovém dobrodružství Desperados, na které se podíváme příští týden, navštívili středověk. Konkrétně přelom 12. a 13. století v Anglii, kde příběh opřeli o dobrodružství jednoho z největších lidových hrdinů historie, který bohatým bral a chudým dával. Tak se zrodila hra Robin Hood: Legenda Sherwoodu.

hood1

Příběh o tom, jak se chce princ Jan s pomocí zlotřilého šerifa z Nottinghamu dostat na trůn krále Richarda Lví Srdce, toho času na křížové výpravě, je dobře znám z kinematografie a literatury. Ve hře je navíc právoplatný král Richard zajat a Robin Hood musí nashromáždit 100 tisíc liber, aby ho mohl z vězení vyplatit. S tím mu pomůže jeho družina, jejíž členy Robin postupně osvobozuje ze spárů šerifa.

Někdo by mohl právem namítnout, že herní styl je až příliš podobný zmíněné sérii Commandos. To je sice pravda, ale upřímně, vadí to něčemu? Když něco tak dobře a zábavně funguje, byla by velká škoda zůstat jen u dobrodružství z druhé světové války. Robin Hood navíc přichází s několika inovacemi, které herní zážitek posouvají o kus dál.

Hrdina a jeho družina

Základ zůstává stejný. Do rukou se vám dostane až pětičlenný tým v čele s Robinem Hoodem. Pro některé úrovně jsou členové pevně daní, mnohdy si však můžete sami zvolit, s kým budete danou misi plnit. Schopnosti jednotlivých členů týmu pak do jisté míry určují styl hry. Například Robinova vyvolená lady Mariana léčí pomocí zelených bylin ostatní členy družiny, silák Malý John hravě omráčí stráže a uklidí je z dohledu ostatních, zatímco korpulentní bratr Tuck umí nastražit pálenku, které žádný strážný nedokáže odolat. Postav je ale mnohem více a variabilitě hry je tak učiněno za dost.

hood3

Kampaň hry je poměrně rozsáhlá a ne zcela lineární. Skládá se ze 40 úrovní, přičemž někdy dostanete na výběr, jakou misi chcete hrát, a podle toho se také odvíjí příběh. Nemusíte se však bát, že byste o něco přišli, nakonec stejně odehrajete mise úplně všechny. Kromě standardních příběhových úrovní vás čekají také speciální mise v podobě přepadů konvojů se zlatem pro šerifa. V takovém případě si vyberete členy družiny a nastražíte s nimi v předem určené oblasti nejrůznější pasti tak, aby přepadení proběhlo co možná nejhladším způsobem. Kromě toho je také třeba starat se o domovskou základnu v Sherwoodu, která vám bude poskytovat nejen útočiště, ale také zásoby.

hood2

Největší předností hry je samotná hratelnost. Všechno je úžasně plynulé a zábavné. A co teprve ty potyčky se zbraněmi na blízko! I když je lepší se boji vyhnout, když už k němu dojde, má hra v rukávu zajímavý trumf. Jednotlivé útoky probíhají tažením myši, kdy postava vykoná přesně to, co po ní chcete. Můžete tak skládat různá komba, což činí boje velmi zábavnými. Příjemný pocit ze hry je pak ještě umocněn detailním grafickým zpracováním, které neztratilo kouzlo ani po letech.

"Jak je šikovný!"

V roce 2002, kdy titul vyšel, byste kompletně do češtiny lokalizované hry spočítali na prstech nešikovného dřevorubce. Bylo proto velmi příjemným překvapením, že všechny herní postavy mluvily naším mateřským jazykem a vsadíme Robinův luk, že to byl jeden z důvodů, proč se u nás hra těšila tak velké oblibě. Ač si ze spousty herních dabingů utahujeme, v případě Legendy Sherwoodu šlo o velmi poctivou práci, na kterou rádi vzpomínáme. A třeba taková hláška „Jak je šikovný!“, kterou pronášely postarší dámy, když se kolem nich Robin Hood mihnul, se nám nesmazatelně vryla do paměti.

hood5

Ne snad, že by byla herní inkarnace Robina Hooda bez chyb. Občas je hra poněkud zdlouhavá a přepadové mise se po určité době začínají příliš opakovat. Připravit se musíte také na to, že hra je přeci jen ze staré školy a nedá vám nic zadarmo. Ale vězte, že když je nejhůř, vždycky můžete vzít do ruky meč, palcát nebo hůl a z problémů se doslova vysekat. Odměněni budete ryzím herním zážitkem, který se u dnešních her už tolik nevidí. Taktické strategie zkrátka měly své neopakovatelné kouzlo.

hood4

Robin Hood: Legenda Sherwoodu neztratil za 11 let prakticky nic ze svého úžasu. Ať už nostalgicky vzpomínáte na čas strávený s podobnými hrami, nebo jste naopak žádnou z nich ještě nehráli, můžeme vám tohoto hrdinu v zelených kamaších vřele doporučit. Těch 10 dolarů utracených na Steamu nebo gog.com rozhodně nebudete litovat. Král Richard Lví Srdce vás potřebuje!

Jan Jindra

Původně jako externí redaktor se v roce 2011 přidal k týmu portálu RecenzeHer.eu, kde později zaujal post redaktora. O rok později na stejné pozici přešel pod křídla serveru inGamer.cz, s jehož redakcí od roku 2014 pokračuje na CDR.cz, znovu jako externí redaktor. Mimo internetové publicistiky se svými příspěvky podílí také na tvorbě tištěného herního časopisu Score.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Bohatým bere a chudým dává. Robin Hood přišel, aby ochránil Anglii

Úterý, 25 Únor 2014 - 22:15 | Aegis Potae | a ja uz myslel ze je tu nova hra s Robinem Hoodem...
Úterý, 7 Leden 2014 - 13:23 | Filip Mösner | Určitě bych vzal GOG verzi, už jen proto, že mají...
Úterý, 7 Leden 2014 - 09:59 | Tarman | Až na to, že název hry jsem se dozvěděl až tady v...
Úterý, 7 Leden 2014 - 07:36 | Jan Píša | no pokud je na STEAMu, tak to fungovat musi :)...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 16:42 | WIFT | Skvělé! Robin Hood! ;-)
Pondělí, 6 Leden 2014 - 16:10 | hmhmhm | Spolu s Desperados to bývala jedna z mých...

Zobrazit diskusi