CDR.cz - Vybráno z IT

REPORTÁŽ – Intel Extreme Masters 2016 letos ještě větší a lepší!

nepřehlédněte
Iem Uvodni
Letošní rok jsme se znovu podívali na Intel Extreme Masters, které stejně jako minulý rok zaujalo místo v polských Katowicích, a přinášíme vám své dojmy. Jaké bylo několik dní sledovat napínavé zápasy z her různorodého žánru? Záživné.

Budeme se opakovat, když napíšeme, že videohry kontinuálně nabírají na své popularitě, s kterou přibývají i stále noví a noví fanoušci esportu. Ti celosvětově přesahují astronomická čísla, a když se párkrát za rok sejdou u modly svých radovánek, je se rozhodně na co koukat.

Katowice jsou nyní již výročním desátým rokem diskutabilně největším evropským poutním místem pro tyto vášnivce – na své si zdě přijdou fanoušci StarCraft II, League of Legends, Heroes of the Storm, Counter-Strike: Global Offensive a Hearthstone.

Iem 4Iem 7

A pokud vás neláká sledovat profesionály poměřující své schopnosti na virtuálních bojištích, ale i přesto máte rádi videohry jako takové, i pro vás na místě existoval bohatý doprovodný program. Krom arény, a jiných míst upravených pro sledování jednotlivých her, na místě bylo i velké výstaviště s velkou škálou různých titulů.

Rainbow Six: Siege, StarCraft II, Total War: Warhammer, Witcher 3, Just Cause 3 aj. K vyzkoušení na místě bylo i Steam machines se Steam ovladačem, který jste mohli otestovat na SuperHot a na své si přišli i pamětníci. Na místě mělo několik stánků i polské IT muzeum, které nabídlo k ozkoušení původní DOOM, StarCraft, Wolfenstein, Mario aj. V areálu byla dokonce k vyzkoušení virtuální realita v podání HTC Vive. 

Mimo jiné se na místě pohybovalo spousta zajímavých osobností, z těch zahraničních vypíchneme Michaela Morhaima, ředitele a spoluzakladatele Blizzard Entertainment, který kvůli návštěvě přijel až z daleké Ameriky. Na místě se ale samozřejmě zjevili i zástupci naší české scény. K vidění byli lidé jako Radek "Sterakdary" Starý, Pavel "Herdyn" Mikeš, Zuzana "Baty" Cinková, Jirka Král, Martin Rota, Filip "Fiola" Kraucher a další.

Kolik lidí letos akci navštívilo není zatím jasné, ale dovolili bychom si tipnout, že více než rok minulý. Od brzkého rána se tvořily nekonečně dlouhé řady, které se pomalu, ale jistě soukaly dovnitř, kde vytvářely obří mraveniště.

Iem Fronta

O takto velký počet lidí musí být i dobře postaráno a my s radostí můžeme ohlásit, že organizace byla letos špičková. Ochranka se zdála ještě hustější, než minulý rok, a zajišťovala, aby se nikdo nedostal kam nemá, a aby se na akci zachoval řád. Přítomny byly i skupiny záchranářů připravených k zasáhnutí u jakéhokoliv závažnějšího neštěstí, ke kterému po dobu výstavy naštěstí nedošlo.

I technika z větší části spolupracovala, vzpomenout můžeme pouze na několik výpadků, které doprovázely turnaj v Heroes of the Storm, nejednalo se ovšem o nijak závažné problémy a pořadatelé se s nimi svižně vypořádali.

Iem 2Iem 3

V naší reportáži z minulého ročníku jsme si stěžovali, že personál nezvládal ani nejelementárnější základy angličtiny a jakákoliv komunikace byla předurčena zkáze. Situace se letos změnila o to, že už bylo možné se Jaksi Taksi domluvit, protože lidé již ovládali aspoň ty nejzákladnější práce a dokázali vás i v případě nouze navést, kam potřebujete.

Iem 1

Výstaviště se neslo spíše v duchu polského jazyka, zatímco turnaje byly naopak exkluzivně v angličtině. Orientovat se ovšem po prostorách nebyl zásadní problém a obecně by se dalo říci, že zmíněná jazyková bariéra letošní rok představovala skutečně jen malý problém. Uvést by se také hodilo, že jsme na výstavišti zaznamenali větší počet vozíčkářů a jinak pohybově slabších lidí, kterým kontrastoval prakticky neexistujícíbezbariérový přístup.

Iem 5Iem 6

Na závěr tedy můžeme říct, že jsme si akci skutečně užili, ať už díky nenasimulovatelné atmosféře, která na místě panovala, nebo pro převážně nervy drásající a zábavné zápasy, kterými disponovala každá z turnajových her (snad jen s výjimkou Hearthstonu).

S klidem na duši můžeme říct, že se jednalo o akci, která musela uspokojit snad každého a pokud si i do dalších ročníků udrží stejné kvalitativní standardy, máme se příští rok na co těšit.

Tagy: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku REPORTÁŽ – Intel Extreme Masters 2016 letos ještě větší a lepší!

Žádné komentáře.