CDR.cz - Vybráno z IT

Revoluční IGZO MEMS displej šetří energii bez ztráty kvality

igzo mems 1
Společnost Pixtronix, vyrábějící levné kontrastní mobilní displeje, pracuje s japonskou firmou Sharp na novém druhu displeje IGZO MEMS, který nabízí vysokou kvalitu zobrazení při zachování nízké energetické náročnosti.

Mladou firmu Pixtronix zakoupil ze začátku minulého roku výrobce mobilních procesorů Qualcomm. Uskutečněná akvizice se mu očividně vyplatila. Pixtronix totiž pracoval na pokročilé technologii s názvem PerfectLight MEMS. V rámci projektu byl vytvořen displej, který nabídl 24bitovou barevnou hloubku, kontrast 3000:1 a pozorovací úhel až 170° do všech směrů. Důležitou vlastností panelu byla čtvrtinová spotřeba energie oproti běžným displejům.

igzo mems display

Nová zobrazovací technologie, která kombinuje IGZO displej s technologií MEMS (mikroelektromechanické systémy), by mohla vyřešit problém s narůstajícími požadavky na rozlišení a kvalitu displeje u mobilních přístrojů, které rychleji spotřebovávají kapacitu baterie. Nový panel se může pyšnit desetkrát vyšší světelnou účinností.

igzo mems

Většina dnešních displejů používá podsvícení k tomu, aby uživateli zobrazila požadované barvy. Podsvícení je konstantní, roste nebo klesá podle konkrétního nastavení uživatele. Nový displej pracuje odlišně. Každý pixel je tvořen červenou, modrou, zelenou a bílou LEDkou, přičemž odkrýváním a zakrýváním mikroskopických štěrbin se kontroluje, kolik světla uživatel vidí.

"Ve srovnání s existujícími LCD panely není použit barevný filtr a polarizační deska, takže nedochází k útlumu světla a světlo může být využito efektivněji. Světlo z podsvícení dopadá do očí uživatele s vysokou barevnou čistotou a jasem," vysvětluje zástupce projektu na webu DigInfo.tv.

O nové technologii IGZO se můžete blíže dočíst v našem předchozím článku. Až se IGZO MEMS displej doladí k dokonalosti, na poli smartphonů by se mohl v budoucnosti stát běžným standardem.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Revoluční IGZO MEMS displej šetří energii bez ztráty kvality

Úterý, 22 Říjen 2013 - 23:35 | Tomcat2 | Ani jednu, podle toho co jsem pochopil tam nejsou...
Pondělí, 21 Říjen 2013 - 16:35 | Michal Hak | vidim to podobne. proste furt mam v hlave...
Pondělí, 21 Říjen 2013 - 12:52 | BTJ | Taky by me to zajimalo. OLED ridi primo jas...
Pondělí, 21 Říjen 2013 - 09:53 | testxxx | Na jake technologii jsou postaveny ty LC...
Pondělí, 21 Říjen 2013 - 03:35 | Michal Hak | zajimalo by me jaky by bylo porovnani IGZO MEMS...

Zobrazit diskusi