CDR.cz - Vybráno z IT

"Režim auto" pro iPhone zamezí psaní zpráv při řízení

CarMode
Řešení pro řidiče, kteří nechtějí být při jízdě autem rušeni textovými zprávami. Nový koncept amerického designera odhaluje Car Mode.

Když řídíte automobil na rozlehlé dálnici nebo se ploužíte krokem v dopravní zácpě, máte občas nutkání se nějakým způsobem zabavit. Psaní SMS zpráv bývá v takových případech častou volbou. Řidič se možná přestane nudit, ale když nedává pozor, zvyšuje tím riziko dopravní nehody. To samé platí pro jedince, kteří jednoduše psát zprávy při jízdě nezvládají, neumí si to přiznat a často se snaží o nemožné. Ale určitě by se tento režim hodil i pro ty, kterým při řízení vadí jakékoliv rozrušování. Z tohoto důvodu designer z New Yorku jménem Joey Cofone vymyslel "Car Mode". Tuto funkci můžeme chápat podobně jako "režim letadlo", přičemž tento druh alias "režim auto" řidičům znemožňuje používat jejich chytré telefony v průběhu jízdy.

Režim auto se aktivuje ve chvíli, kdy se telefon v autě připojí k systému Bluetooth handsfree. V tomto režimu má člověk zakázáno posílat a prohlížet textové zprávy. Pokud mu někdo v tuto chvíli pošle SMS zprávu, dotyčný obdrží automaticky vygenerovanou zprávu o indispozici uživatele. Řidič si bude moci přečíst všechny notifikace a zprávy, až když je Car Mode vypnut. Navigace a hovory přes handsfree zůstávají v režimu auto povoleny. Podle mě by se hodilo, kdyby si člověk mohl tento režim zapnout i sám bez nutnosti vlastnit handsfree.

iPhone_car_mode

Cofone se svým nápadem vyhrál soutěž Command X, ve které měli účastníci za úkol vymyslet způsob, jak eliminovat psaní SMS zpráv při řízení. Soutěž se konala minulý měsíc na konferenci American Institute of Graphic Arts. Designer tento koncept nechtěl vytvořit pouze jako doplňkovou aplikaci, a proto ho chce integrovat přímo do smartphonů Apple iPhone. Funkce by měla být dostupná, jakmile si uživatel nainstaluje operační systém iOS 7.

I když má Cofone jasný plán, společnost Apple doposud nekontaktoval pro začlenění nové funkce. Kdyby se spolupráce vydařila, Cofone by chtěl, aby Apple spolupracoval s pojišťovnami, které by mohli řidiče sledovat. Důslední řidiči by mohli být po zásluze odměněni snížením sazby havarijního pojištění.

"Každoročně umírá za volantem více lidí kvůli SMSkování než kvůli řízení pod vlivem alkoholu - to je něco, co by mělo být adresováno Applu, lídrovi na trhu se smartphony," řekl Cofone. Podle statistiky Cohenova Centra dětské medicíny v New Yorku je každý rok v Americe zraněno 300 tisíc mladistvých, z toho 3 tisíce z důvodu psaní SMS zpráv během řízení.

infographic-texting-driving-myths
Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku "Režim auto" pro iPhone zamezí psaní zpráv při řízení

Středa, 13 Listopad 2013 - 14:47 | petr22 | Spis je dukazem toho, ze blbemu uzivateli...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 12:49 | Max Power | Asi bude lepší, když toto bude hlídat samo auto,...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 10:48 | a b | tato aplikacia je dokazom toho, ze chytre...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 10:44 | Miroslav Jasso | Neměl už něco podobného Android nebo nějaký...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 09:22 | fsh | to je blbina. Pokud to půjde vypnout, tak to...
Pondělí, 11 Listopad 2013 - 09:10 | Choze TM | Zas další blbost. Kdo chce psát za jízdy esemesky...

Zobrazit diskusi