CDR.cz - Vybráno z IT

Robotické hlídkové lodě mají ochránit flotilu US NAVY před teroristickými útoky

Společnost Textron Systems testuje bezpilotní hlídkové plavidlo, které by jednou mohlo chránit americké fregaty, křižníky a torpédoborce před teroristickými útoky. Plavidlo pracuje v autonomním režimu, při pozitivní identifikaci cíle dává pokyn k palbě člověk.

Sebevražední atentátníci představují problém pro americké válečné lodě kotvící v přístavech. Dokládá to např. incident z roku 2000, kdy do amerického torpédoborce USS Cole (třída Arleigh Burke) najel malý člun naložený stovkami kilogramů výbušnin, který byl řízen dvěma sebevražednými atentátníky. Následoval výbuch, který vytvořil na levoboku torpédoborce velkou díru v trupu. Útok měla na svědomí teroristická organizace Al-Káida a zemřelo při něm 17 amerických námořníků a dalších 39 bylo zraněno.

Opravy torpédoborce trvaly déle než rok a vyšly americké daňové poplatníky na zhruba 200 miliónů dolarů. Dnes je situace o to horší, že k útokům na kotvící americké lodě mohou teroristé využít různé bezpilotní drony, ať už ze vzduchu nebo přímo z moře ve formě malých člůnů naložených výbušninami, které mohou fungovat např. v autonomním režimu.

Společnost Textron Systems otestovala letos 12. února na americké námořní základně v Norfolku technologický demonstrátor bezpilotního hladinového plavidla CUSV, který funguje jako autonomní strážce válečných plavidel amerického námořnictva. Bezpilotní hlídkové plavidlo od společnosti Textron Systems dosahuje délky 12 metrů a rychlosti 35 uzlů (65 km/h). Plavidlo je vybaveno elektro-optickými přístroji, hlasitými reproduktory a dálkově řízeným těžkým kulometem ráže .50 palce (12,7 mm).

Jakmile CUSV zaregistruje narušitele (malý člun), tak přichází na řadu reproduktory, kdy je narušitel varován, že se nachází v zakázané zóně, a ať neprodleně opustí chráněný prostor. Pokud narušitel pokračuje dále, tak ovládání přebírá člověk, který může narušitele eliminovat pomocí těžkého kulometu umístěného na hlídkovém plavidle. Plavidlo může dálkově ovládat člověk pomocí gamepadu. CUSV mohou být do budoucna vybaveny dalšími zbraněmi, jako jsou např. raketové systémy nebo laserová děla na ničení létajících dronů.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robotické hlídkové lodě mají ochránit flotilu US NAVY před teroristickými útoky

Neděle, 23 Únor 2020 - 07:37 | petr ib | Si to přeložte pořádně: "remote-controlled ....

Zobrazit diskusi